Skocz do zawartości

[kierownica,mostek] wytrzymałość Ritchey WCS

Norbi1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy zestaw ritchey WCS wet white , mostek i kierownica , wytrzyna rowerzyste ok 96 kg wagi, rower to terrago 2, a teren to scieżki i troche lasy.W wyborze kierowałem sie kolorem(pasuje mi do całości) ale i firma chyba tez nienajgorsza

• 3 tygodnie później...
Napisano

Prawie 100 kg na WCSa to raczej sporo... Ja ważąc 74 kg bez problemu bym go używał, ale przy Twej wadze 2 razy bym się zastanowił kupując tak wycieniowaną kierownicę.

Napisano

zasugerowałes swój styl jazdy oraz preferowane miejsca - wg mnie można. mocowanie jest na cztery śruby. im łagodniej jeździsz, im mniej wyboiste podłoże tym bezpieczniej dla kierownicy. ważne jest też to jak siłowo jeździsz. wg mnie większe wątpliwości miałbym wobec kierownicy niż wobec mostka.

Napisano

Lekkie XC. A dlaczego miałoby nie wytrzymać? Te części nie są robione z plastiku. Mają określoną wytrzymałość, która jak na pracę mechaniczną, jest spora. Na rowerze inaczej jest rozkładana masa ciała, niż na zwykłą wagę łazienkową.

Napisano

Naciskałem na kierę WCS i pod moimi niecałymi 70kg czuć było jak lekko się ugina. Nie wiem, czy dodatkowe 30kg jej po prostu nie złamie.

Alu ma to do siebie, że nie pęknie od razu przy pierwszej próbie wygięcia, tylko nieco później, przy o wiele mniejszym obciążeniu. Ja bym nie ryzykował...

Napisano

Mój ojciec, waży około 92-93 kg i używa mostka Ritchey WCS 4-Axis i kierownicy Ritchey WCS Carbon. Zero problemów. Zastosowania- treningi, maratony.

Do tego SID Worldcup (28 mm) z tarczą 160mm i również ZERO problemów :)

Gość R3surrection
Napisano

dlatego lekki karbonik sie wymienia po sezonie tak samo lajtowane alu...........

miałem kiedyś amoeba scud 115gram i pływała straszliwie, potem ritcheya pro i było ok teraz mam PRO XCR niby 215 więc super jak na rizera i też jest super sztywna, wypróbowałym monkeybara od eastona 135gram ^^^^^^^^

Napisano

To może ktos polecci cos z lekkich i mocnych kierownic , mostków i sztyc. takie żebym się nie obawiał o swoje zycie, a jednak lzejszych od tego zestawu który teraz psiadam,(giant a5 i a3)

• 2 tygodnie później...
Napisano

waże 105 kg i używam calego zestawu WCS alu (kiera,most,sztyca) i jest ok.nie czuje żeby coś dziwnego się dzialo.

Napisano

Ja tak samo 105 kg i używam zestawu - mostek Ritchey WCS 4-Axis - kierownicy Ritchey WCS - rogi SMICA - sztyca Ritchey WCS

Jak na razie bez problemów, wszystko ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...