Skocz do zawartości

[korba] dobor korby pod przerzutki lx

rukgb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem raczej laikiem w temacie rowerowego sprzetu, kupielm dzisiaj korbe jakas no-name 42zeby, jak sie okazalo nie pasuje do przedniej przerzutki, nie ma bata zeby lancuch zszedl na najmniejsze trybko, przerzutka nie wychli sie dalej. Korba wczesniejsza to shimano lx FC-M570 Na nowa korbe lx nie chce kasy wydawac. Co moge w takim przypadku zrobic?

• Mod Team

Sproboj przestawić przerzutke. Masz inna korbe wiec i ustawienie bedą inne. Mi tez zabardzo 1 z przodu nie chiało wskakiwac. Zrzuc łańcuch na 2 pozniej staraj sie wrzucic jeden. Jak nie wchodzi sproboj odkrecić srobke regulacji od najnizszej pozycji, jezeli jest miejsce cały pantograf zejdzie nizej i pozwoli na wrzucenie jedynki. Pamietaj ze w ten sposob bedziesz misiałna nowo ustawiać linke. Jak nie pomoze to mozesz lekko obrocić przerzutke wzgledem ramy w strone w ktora sie łańcuch zrzuca, chodzi mi tu o końcówke koszyka w strone ramy lekko przesunąc. Ale delikatnie 1* gora 2* (stopnie).

Sprawdz tez jaka odległość jest miedzy łańcuchem a krawerdzią koszyka przerzutki kiedy łańcuch jest na 3 blacie. ma to być chyba od 1-3mm o ile dobrze pamietam.

Zajzyj sebie do FAQ odnośnie ustawiania przerzutek.

Puklus przerzutka jest typu top swing i nizej nie zejdzie bo obija juz sie o rame, probowalem ustawiac pod katem ale znajomy powiedzial ze najlepiej jakby bylo rownolegle do tryb. Mam podejrzenia dlaczego tak sie dzieje, popatrzcie na foto i roznice w konstrukcji. Co w takim przypadku? dzisiaj bede probowal zwrocic korbe bo jest nienaruszona.

post-118293-1240468744_thumb.jpgpost-118293-1240468768_thumb.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...