Skocz do zawartości

[amortyzator przód] - ekonomiczny zakup, do xc dla jedźca 90 kg

Berrt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuje rozsądnego amortyzatora w cenie do 600zł.

Zastosowanie XC, waga 90kg.

Myślałem o tym - http://allegro.pl/item616567775_rock_shox_...ily_gratis.html

Jakie są wasze opinie, ewentualnie co ciekawego byście polecili w kwocie podanej wyżej?

Poprzedni zbyt pochopnie kliknąłem i niestety po wystawieniu posta nie mogłem zmienić tematu za co przepraszam :P

Martinuz - dzięki za sugestię.

Pozdrawiam i licze na wasze sugestie.

Napisano

Ten Dart bedzie ok, tyle, ze za 600zł możesz kupic powietrzną RS Torę 302/SL, albo jak sie uda to jakiegoś Bombera.

Jak mozesz troche dorzucic to na allegro są Tory 318 (mają lepsze tłumienie) i Recony (to samo tyle, że lżejsze) za troche ponad 700zł.

Napisano

Ja też polecam torę, szczególnie że ma golenie 32mm i z opisu producenta wynika że jest przeznaczony dla ciężkich bikerów. Patrz strona Harfy.

• 2 lata później...
Napisano

Witam. Pisze tutaj drugi raz :)

Nie zakładam nowego tematu bo nie chcę robić bałaganu, jeśli jednak Mod stwierdzi, że mam założyć nowy to tak zrobię :P

Szukam amortyzatora kierując się podobnymi wymaganiami jak autor tego tematu.

Moja aktualna waga, to 90kg lecz mam w planie jeszcze schudnąć. Przeważnie ważę więcej więc załóżmy, że około 90kg.

Cena, podobnie jak w pierwszym poście to 600-700zł. Jednak będę celować w jakieś promocje (obstawiam, że w lipcu już sie pojawią) więc prosiłbym tez modele za około 1k i/lub używane.

Rower do jazdy po lesie. Giant Yukon 2007 disc. tarcza aktualnie to 160mm, lecz w planie jest 180, hamulce mechaniczne.

Jestem raczej początkującym bikerem i moje przebiegi miesięczne sa na poziomie 400km, w ten sezonie nie mam jeszcze 500km ale dopiero się rozkręcam :)

Słucham Waszych propozycji :)

Napisano

z nowych to tak jak piszą wyżej tora albo moze sie trafi reba lub recon w promocji ;)

dobre opinie zbiera sr epicon - kosztuje nowy tyle co tora, ale lżejszy, powietrzny i ponoć w wytrzymałości nie odstaje od niej za bardzo

Napisano

120 do xc to moe być troche za dużo.

ale na pewno znajdziesz wersje 100mm. Nie wiem jak w rebie, ale w wielu amortyzatorach zmiana skoku to dość prosta czynność, gdybyś nie znalazł amorka z danym skokiem

Napisano

Okej :) tak wiec coś z RS ww modeli bede szukac. Poczekam jeszcze do końca czerwca i zacznę polować na okazje :) a lepiej kupić używkę RS czy może wlasnie suntour nowy?

Napisano

Cześć

Miałem ten sam dylemat co Ty. Niedawno kupiłem RS Recona U-Turn i jestem bardzo zadowolony.

Ważę podobnie jak Ty (około 90kg, 179cm). Skokiem nie musisz się przejmować bo można go dowolnie regulować od 85 do 130mm! :)

Ja kupiłem w Xtrabike'u więc jak coś to napisz do nich może jeszcze mają. Z manetką Pop Lock zapłaciłem 650zł więc cena mega promocyjna :D

Jeżdżę głównie XC w dość trudnym terenie- tam amorek sprawuje się znakomicie a manetka na podjazdach też pomaga.

Jedyny minus to waga bo są lżejsze amorki na rynku ale przy naszej masie te 30dag to pikuś według mnie :D

Pozdrawiam

Napisano

no recon spoko, tylko wersja u-turn nie ma tłumienia powietrznego chyba. powietrze chyba da sie lepiej pod siebie ustawić i pracuje lepiej (mówie jako teoretyk)

wiec myśle ze jeśli nie jest Ci potrzebna łatwa zmiana skoku to chyba lepiej wziąć coś powietrznego

Napisano

Jak tak czytam to i owo to zmierzam w stronę Epicona LOD (blokada na goleni, bez piwotów) cena u producenta to 650zł, na allegro okolo 80zł mniej. Do tego masa <1700g :)

Obawiam się skoku innego niż 100mm, że rama nie wytrzyma, że geometria się zmieni. Ten Epicon może jeździć na 120mm wiec na 100 pod mechaniczne tarczówki 160mm, ew 180mm może być. Do XC się nada.

Niektóre RS też mnie bardzo kuszą - jak będzie gotówka w ręku to się rzuci monetą :P Poczekam jeszcze z miesiąc to może będą promocje na modele 2011 :)

Napisano

Wpadło kilka groszy więc może czas na zakupy :P Nowego epicona można kupić za 600zł. Powiedzcie mi proszę, czy dokładając jakieś 100-150zł kupię o "klasę" lepszy sprzęt? Chciałbym kupić nowego amora, bo nie znam sie za dobrze na sprzęcie więc mogę kupić kiepską używkę.

Dodam jeszcze, że będę się przesiadać z SR XCM więc może i tak nie docenię lepszego sprzętu?

Napisano

Jak obawiasz się zmiany geometrii, to zadzwoń/napisz/pójdź do Gianta i zapytaj o optymalną długość widła dla tej ramy. 120 mm nie zepsuje geo, 140 mm tylko utrudni podjazdy (ale jakie wrażenia na zjazdach!). Na Alledrogo trafiają się od 500 zł, ale roczniki 09, u dystrybutora masz tegoroczny.

Napisano

I dalej nic nie kupiłem i sie nie zdecydowałem. Jest opcja, żebym kupił amora na ebay.com... myślałem o rebie (za niecałe 1k pln mozna dostać nówkę rebe) z drugiej strony czytam forum i się zastanawiam nad reconem. Napisałem, że amortyzator ma być do XC ale to chyba nie najlepsze określenie. XC z nutką enduro już nie co lepsze. Myślę o większym skoku - 115-120mm. Za duży wybór a ja jestem za mało zdecydowany.

Nie mniej jednak raczej będę polować na RS i SR :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...