Skocz do zawartości

[kierownica] Skrzypi;/

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A no właśnie, jak w temacie. W moim Cubie od nowości skrzypi kierownica, gdy stanę na pedałach i mocniej zaczynam pedałować, albo podciągać kierownicę albo cokolwiek z nią robić innego niż podczas normalnej jazdy na siedząco.

I teraz pytanie, czy może to być wina mostka, który ma mocowanie kierownicy na dwie śruby, czy długości kierownicy i sił działających na nią? Sprawdzałem łączenie trzymające kierownicę i jest czysto, zero piachu czy czegokolwiek.

Jakaś rada, bo mnie to zaczyna wkurzać. Chce zaznaczyć, ze w poprzednim rowerze tego nie miałem, aczkolwiek chyba kierownica byłą trochę węższa.

Napisano

U mnie to samo, a mam mostek mocowany na jedną śrubę. Znacząco pomogło wykręcenie wszystkich śrub, wyczyszczenie oraz ponowne skręcenie (niczego nie smarowałem).

Napisano

Hej.

miałem to samo w moim authorku - mostek z dwiema śrubami - generalnie do bani, cały się wyginał.

Wymieniłem na taki z 4 śrubami i niedogodności znikneły. Wcześniejsze rozkręcanie starego mostka, czyszczenie i skręcanie go dawały efekt krótkotrwały.

Pozdrawiam

Napisano

Ja spróbuje jeszcze raz doczyścić, a potem najwyżej wymienię...ale zastanwiam się czy tu może moja masa nie gra roli (2 m wzrostu i 110kg wagi) ...może to ja jestem niedostosowany ?:D Aha....w singlu mam też na 2 śruby mostek i nic nie skrzypi...

Napisano

To nie wina mostka. Najlepiej przesmarować połączenie mostka z kierownicą na całej powierzchni i będzie ok. Miałem to z każdym zestawem mostek+kierownica i zawsze pomagało :)

Napisano

Tak jak powyżej, to łączenie się smaruje, tak samo jak sztycę, jej jarzmo i inne tego typu połączenia. Skuteczność 100%.

• Mod Team
Napisano

Mi tez poskrzypywało, winą takiego zajscia jest to ze kierownica nie dociska na całej powierzchni do mostka(z roznych przyczyn), powstaje luz i ... sprzypi. Mi pomogło dokręcenie o wiele wiekszym momętem :P;)

Napisano

Miałem ten sam problem jeszcze dwa dni temu z moją kierownicą ;P

Piszczała niemiłosiernie :)

(U mnie powodem piszczenia była przerwa pomiędzy dwiema śrubami w kierownicy)

Jak widać powodów może być wiele ;D

Proponuje dokręcić imbusikiem kiere, dokręcić śruby (ew. sprawdzić czy kierownica nie wbiła się w mostek)

Mi od skakania na moim mtb (no i od rdzy też :P ) Pękła kierownica na mocowaniu i też piszczała

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Tez miałem piszczenie dochodzące z okolic mostka i do końca nie wiedziałem czemu generalnie gdy pedałowałem jak przestawałem pedałować było wszystko ok. Jak ruszałem mostkiem też słyszałem te dziwne piski. W pewnym momencie stwierdziłem że może to nie mostek tylko sztyca. Wyjąłem całą sztycę zacisk wytarłem do sucha i dokręciłem teraz nie nic nie piszczy.

pozdrawiam

MAX

Napisano

Na trzeszczącą kierownicę polecam psiknięcie Brunoxem Deo(tak, wiem, że do amorów) połączeń mostka i kierownicy. Potem wytrzeć do sucha. Mnie pomogło.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Otóż byłem przed chwilą w garażu wyjąłem sztyce cały zacisk i poszedłem się przejechać bez sztycy i reszty i nic nie pstrykało, wytarłem sztyce przeczyściłem zaciski nasmarowałem WD-40 i włożyłem, ku mojemu zdziwieniu znowu trzeszczało! Co mam zrobić!! Proszę o pomoc!!

Napisano

Wyczyścić sztycę benzyną ekstrakcyjną i solidnie wytrzeć do sucha. Podobnie z rurą podsiodłową, obkręć jakiś pręt szmatą, wsadź do rury i solidnie wyczyść rurę od środka.

Napisano

Własnie mam ten sam problem w Krossie . Mam go 2 tgodnie , po 60 km wlasnie zaczęło skrzypieć w kierownicy . Muszę coś z tym zrobic , bo doprowadza mnie to do szału . Tylko tak sie zastanawiam , skoro rower jest nowy , łożyska w kierownicy powinny być ,,jakoś '' nasmarowane , wiec wszystko wskazuje na ster

• Mod Team
Napisano

Zacznijmy od tego, że w kierownicy nie ma łożysk.

Jedyne łożyska w tej okolicy to stery.

Skoro rower jest na gwarancji to najłatwiej będzie jak podjedziesz do serwisu i niech tam się martwią.

Jeśli jednak chcesz zrobić coś sam to odkręć kierownicę od mostka i okręć w miejscu styku jedną warstwę taśmy izolacyjnej.

Powinno pomóc, jak tak nie da rady to zostaje ci serwis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...