Skocz do zawartości

[przerzutka tył] przerzuttka na 8 przełożeń ok. 100 zł

kijek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym wymienić tylną przerzutkę w swoim rowerze. Budżet jest okrojony bardzo, max 100 zł. I mam pytanie. Czy jeśli kupie coś takiego http://allegro.pl/item607296685_przerzutka...io_rd_m410.html to nie będe musiał niczego dokupywać? Z tyłu mam teraz Altusa i 7 przełożeń na zębatce. Z przodu mam zwykłe C050 - nadaje się też do wymiany? Jeżdżę głównie po asfalcie (asfalt:las w stosunku mniej więcej 3:1). Brakuje mi troche tego 8. przełożenia... Ile mniej więcej kosztuje wymiana na właśnie 8-biegową zębatkę? Jestem zielony w temacie...

http://www.probikes.pl/index.php?item=98 i http://www.probikes.pl/index.php?item=472 - która lepsza?

W przypadku zakupu którejś z tych przerzutek ne musisz wymieniać kasety ani niczego dodatkowego kupować. Gdybyś jednak chciał zmienić liczbę biegów na 8 - czeka cię, oprócz kasety, wymiana piasty, a więc i szprych (czyli właściwie całego tylnego koła), łańcucha, manetek, a skoro tak - to lepiej od razu wymienić linki z pancerzami... sporo wydatków.

Moim zdaniem najsensowniej byłoby wymienić jedynie przerzutkę - i spokojnie wystarczy Alivio; choć, skoro Deore jest niemal w tej samej cenie, możesz wziąć Deore. W twoim przypadku różnicy w działaniu nie odczujesz. Do zastosowań, o jakich piszesz, obie nadają się równie dobrze.

• Mod Team
Gdybyś jednak chciał zmienić liczbę biegów na 8 - czeka cię, oprócz kasety, wymiana piasty, a więc i szprych (czyli właściwie całego tylnego koła), łańcucha, manetek, a skoro tak - to lepiej od razu wymienić linki z pancerzami... sporo wydatków.

Moim zdaniem najsensowniej byłoby wymienić jedynie przerzutkę - i spokojnie wystarczy Alivio; choć, skoro Deore jest niemal w tej samej cenie, możesz wziąć Deore. W twoim przypadku różnicy w działaniu nie odczujesz. Do zastosowań, o jakich piszesz, obie nadają się równie dobrze.

A ja sie tu nie zgodze :) Wszak mozna wymienic sam bebenek(bazując na tym ze altus ma kasete), widywałem na allegro za 35zl na 8\9 do shimanowskich piast, wiec nie trzeba by bylo wymieniac piasty szprych itd... tylko odkrecic bebenek. To redukuje koszty po warunkiem ze ma sie piaste shimano badz shimano-kompatybilne.

Co do przerzutki ja bym bral deore :). badz co badz to deore i obsluguje 9 a alivio tylko 8 wiec jak by kiedy sie chcialo przejsc na 9 to bedzie wiecej do wymiany.

Moim zdaniem, jeśli już by się chciało wymieniać na 9, to cały rower :) - w ten, sądząc po opisie, nie bardzo chyba jest sens mocno inwestować (mogę się oczywiście mylić, ale takie odnoszę wrażenie).

A jeśli faktycznie dałoby się wymienić bębenek - to można, ale manetki, łańcuch i kasetę i tak trzeba by wówczas kupić nowe; a bardzo prawdopodobne, że także pancerze z linkami. Tak czy siak, dodatkowe wydatki, choć oczywiście mniejsze, niż w przypadku wymiany dodatkowo całego koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...