Skocz do zawartości

[narzędzia] w co wyposaŻyć garaż, mały serwis :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie posiadam garażyk,mały serwis podwórkowy posiadam w nim klucz płaskie od rozmiaru 6 do 24, śrubokręty, obcążki, tawot, i takie tam jeszcze badziewia.

W co mogę doposażyć ten garażyk mam na oku tak:

- klucz do wolnobiegów

-rozpinacz do łańcucha

-zestaw kluczy nasadowych

-jakieś smary

Na pewno coś jeszcze tylko nie za bardzo wiem co się może przydać możecie poradzić?

np.: klucz do wolnobiegów (marka, cena)

POZDRAWIAM

Napisano

Klucz do wolnobiegów to jedno. Nowsze rowery i te droższe mają kasety więc i klucz do kaset. Do odkręcenia kasety potrzeba bacik, ale to można samemu zrobić

Ściągacz do korb - tani i dobry ok 20-30 zł Profesjonalny >50 zł

klucze ampulowe (imbusy) dobrej jakości - bez tego ani rusz. (dobre i w miarę tanie Yato, Stanley)ew stare ruskie niezniszczalne klucze :P 20-50 zł

jeśli chcesz serwisować piasty to klucz do konusów piast cena ok 20 zł

klucz do centrowania kół. ok 10 zł

strzykawki z igłami do aplikacji olejów - grosze w aptece

coś do obcinania linek - tu spory rozrzut cenowy :P

Napisano

Wygodna i efektywna pompka "stacjonarna", a smary dostosowane do miejsca aplikacji - inne do uszczelek widelca, inne do piast.. :P Przycinacz do pancerzy, co by ich nie masakrować ewentualnie..

Do obsługi połączeń śrubkowych itp w niektórych rowerach, to palnik, aceton, cola i gumowy młotek :P

Napisano

obecnie hamulce tarczowe są w natarciu - wiele z nich ma w zestawach śruby mocujące tarcze z gniazdami typu torx - oznaczenie chyba t25.

Napisano

rure sterowa mozna spokojnie przeciac katowka lub nawet brzeszczotem, wiec nie sililbym sie na specjalistyczny przyrzad. niezbedna natomiast wydaje mi sie centrownica (spora inwestycja, ale przydatnosc chyba nie budzi niczyich watpliwosci). nikt chyba nie wspomnial o stojaku. nad przyrzadami do montowania sterow/wybijania misek bym sie zastanowil. sporo sterow jest w tej chwili zintegrowanych, zreszta sadze, ze w ogole prac wykonywanych przez serwisy takie uslugi stanowia niewielki odsetek, wiec na poczatkowym etapie warto kupic chyba tylko narzedzie do wbijania gwiazdek. niezbedny jest tez jakis przyrzad pomiarowy. na poczatku wystarczy solidna suwmiarka (np. polski vis za ok 150zl), ktora mozna tez zmierzyc rozciagniecie lancucha i oszczedzic w ten sposob na specjalistycznym przyrzadzie.

Do obsługi połączeń śrubkowych itp w niektórych rowerach, to palnik, aceton, cola i gumowy młotek

palnik bym odpuscil. reszte popieram. zeby przeciac nim srube i nie zniszczyc sasiednich elementow trzeba miec sporo miejsca, co w rowerach rzadko sie zdaza. sruba sa albo w calosci wkrecone w inne elementy albo bardzo blisko takowych. z drugiej strony takim palnikiem da sie spawac tylko stale, wiec i w tym wzgledzie niewielki bedzie z niego pozytek. do wykrecania zniszczonych srub proponowalbym specjalny klucz (moze byc w formie nasadki do grzechotki).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...