kresiaczek Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Posiadam Treka 3700 i siedzi w nim obecnie jakiś seryjny RST 191... o skoku chyba nawet mniejszym niż 70mm, niestety straciłem do niego cierpliwość i postanowiłem zainwestować w inny. Mam ramę 22' (54cm), 190cm wzrostu (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale dla wszelkiego napiszę) i ważę ok. 90kg. Rowerem jeżdżę głównie po polskich dziurawych, asfalotwych drogach, często po żwirowych i jakiś dołach, no z czasu jakiś zjazd czy podjazd. Znalazłem okazję do kupna Raidon LOD 100mm i nie wiem czy się dobrze sprawdzi? Co o nim sądzicie? Przymierzałem się do wersji Air, ale o 130zł droższa (a dla mnie to dużo).
Mod Team durnykot Napisano 19 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2009 Cóz,mając do wyboru obecne RST lub Raidona wybór jest raczej oczywisty. Raidon LOD jest sprężynowcem z regulacją tłumienia odbicia. Żadne szaleństwo, ale na pewno odczujesz zmianę na plus. Raidon powinien być wystarczająco sztywny pod twoja wagą, spora twardość Raidona może się u Ciebie okazać zadowalająca. W trakcie użytkowania można się pobawić z elastomerem ( np. wycinając po 1 cm - może się wtedy stać bardziej czuły, ale też SAG może się zwiększyć). Oczywiście wersja na wiatr byłaby lepsza,ale ,jeśli cena jest faktycznie dobra- uważam ,że warto. Należy tylko pamiętać o kilku sprawach- co kilka miesięcy uzupełniać smar w uszczelkach kurzowych ( od wewnątrz), stosować Brunoxa i wykonać mały serwis co pół roku.
kresiaczek Napisano 19 Kwietnia 2009 Autor Napisano 19 Kwietnia 2009 Ok, dzięki. Chyba się na niego skuszę A jak on wygląda w stosunku do Rock Shox'a Darta 2? Czy Raidon trzeba jakoś szczególnie więcej konserwować? Jak mogę sprawdzić długość rury sterowej i te cale nie zdejmując amorka(bo kompletnie się na tym nie znam i nie wiem czy będzie pasował)? Pozdro
Mod Team durnykot Napisano 20 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2009 Stery masz 1 1/8 cala- standard. Darta nie znam ,ale porównując choćby średnicę goleni ( 28 mm Dart, 32mm Raidon ) i wagę ( prawie 2,5kg dart i ok. 2 kg Raidon ) oraz biorąc pod uwagę Twoją wagę zdecywanie wybrałbym Ridona. Nawet jeśli SR Suntour jest gorzej postrzegana marką. Z serwisowaniem amorka jest tak,że "jak dbasz,tak masz". Ja od zawsze rozbieram ,czyszczę i smaruję amorki przynajmniej raz na trzy,cztery miesiące. Lepiej poświęcic trochę wiecej czasu i wydać 40 pln na smar,niż pózniej narzekać,że coś nie pracuje jak należy. Aby sprawdzić długość rury sterowej najlepiej jest mimo wszytsko zdemontowac amorek. Ewentualnie zmierzyć od dolnej miski sterów do górnej krawędzi rury lub mostka. Prawidłowo przycięta rura powinna kończyc ię w odległości 4-5 mm poniżej górnej krawędzi mostka.
kresiaczek Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Napisano 20 Kwietnia 2009 Ogromne dzięki. Wezmę tego Raidona, tylko pojadę do znajmego serwisu żeby mi rozebrali tego amorka i pomierzyli, a przy okazji wyczyścili, bo szczerze mówiąc kompletnie się na tym nie znam i nie mam czasu
babayaggi Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 orientuje sie ktos moze czy "raidon" powietrzny wystepuje w kolorze bialym??
Schwefel Napisano 13 Lipca 2009 Napisano 13 Lipca 2009 Tegoroczny tak, wcześniejsze modele nie. http://www.srsuntour-cycling.com/SID=sic0f...s&tnid=2147
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.