Skocz do zawartości

[spodenki] wkładka antybakteryjna

polini89

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanie czy wkładka antybakteryjna chroni nas tylko przed bakteriami czyli zapewnia higienę czy chroni nas także przed otarciami tyłka? :) Bo zamierzam kupić sobie spodenki gdyż zaczynam przygodę z rowerem ale chcę wiedzieć czy takie spodenki sprawią że nie bedzie mnie bolał tyłek po przejechaniu 30 km asfaltowego odcinka trasy na moim rowerze.

Jak sama nazwa wskazuje jest to wkładka antybakteryjna:D Jest miękka i może troche przyczynia się do poprawienia komfortu jazdy, ale nie to jest jej zadaniem.

Bardzo długo jeździłem w zwykłych spodenkach rowerowych. teraz kupiłem sobie luźne szorty z wkładką. Powiem ze jeździ się o wiele wygodniej niż w bojówkach,a na pewno dżinsach

Niektóre wkładki (te droższe) są z materiału, który naprawdę działa antybakteryjnie czyli blokuje rozwój bakterii. Już sam fakt, że pot wsiąka w ta wkładkę i nie mam kontaktu z kroczem poprawia higienę i komfort jazdy. Do tego dochodzi miekkie oparcie dla tyłeczka.

polini89, jeśli dawno nie jeździłeś to i w specjalnych spodenkach będzie cię tyłek bolał :) Spodenki naprawdę pomagają w dłuższej jeździe :)

Podepnę się korzystając z okazji, do tej pory paradowałem w spodenkach bcm nowatex, chcę spróbować czegoś nowego a do wyboru są:

craft csc http://www.allegro.pl/item608721382_orygin...aft_nowe_l.html

shimano http://www.allegro.pl/item607941354_shiman...rowerowe_m.html

Te csc są fajne, tylko nie koniecznie chcę wciąż jeździć z z logo jakiegoś teamu na tyłku. Z drugiej strony czy warto dopłacać do shimano?

Nie wiem dlaczego niektórym siada psycha przed obcisłymi spodenkami. Są wygodniejsze. Krótkie mam Crafty i długie Rogellii. Wszystkie z szelkami. Wkładki wygodne. Niestety nawet po krótkiej jeździe bez pieluchy mam obtarte pachwiny i klejnoty i zadek. Przed jazdą smaruję newralgiczne miejsca Sudocremem i problem znika. luźniejsze szorty tez przerabiałem. Pielucha sie przesuwa i wtedy obtarcia są zapewnione. Efekt jest podobny jak długi marsz w źle założonych pofałdzonych skarpetach.

Moi znajomi polecają 1. biemme, 2. endura.

Sam sobie zamierzam na ten sezon coś kupić ale nie wiem jeszcze co. Biemme jest dość drogie, endura w zasięgu. Ale chyba nie ma co oszczędzać. Do tej pory używam jakichś zwykłych tanich spodenek z wkładkami, nie wiem nawet jakich firm (mam 3 pary starych spodenek) i są już niewygodne.

No i jak chodzę po sklepach i oglądam to te nowe, droższe wkładki mają specjalne tłoczenia, które poprawiają znacząco wygodę. Tak myślę :-)

Mam właśnie te Shimano, wziąłem je właśnie z racji tego, że są całe czarne bez żadnych napisów i udziwień. Tylko mały napis Shimano na lewej nogawce od przodu, no w sumie jest jeszcze taki znaczek na "prawej nerce", ale pod koszulką go nie widać :D

Przejeździłem w nich tamten sezon i w tym już kilka razy zdarzyło się w krótkich i jak najbardziej polecam te spodenki. Tylko ja wziąłem chyba za duży rozmiar (XL), wziąłem ten, bo obawiałem się że L będą za krótkie na moje 193 wzrostu, i te (XL) na długość są bardzo w porządku ale niestety w pasie są dosyć luźne, a na udach są dosyć opięte (to wina tego iż w udzie jest grubo ponad 60cm ;) ), no ale one powinny być opięte.

Co do wspomnianych shimano: "Wkładka: (...) specjalnie zaprojektowana dla meżczyzn ", ale istnieją także modele shimano z wkładką damską jak w linku: http://www.mikesport.pl/photo/product_big/...8443b5b9b72.jpg Niestety w sklepach internetowych nie mogłem znaleźć, musiałabyś poszukać w bydzi albo poznaniu w sklepach sportowych/rowerowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...