Skocz do zawartości

[część] Co to za część ?

maciej0227

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. jestem nowy na tym forum wiec prosze o wyrozumiałość :D

Stwierdziłem sobie dzisiaj, że przejadę się swoją meridą sub-40. Dobra ... wsiadam i jadę :) Patrzę dzwoni kumpel, no to zwolniłem. Po zakończeniu rozmowy, chciałem rozpędzić swój rower do 40 km/h. Niestety przy predkości 27km/h pękła i wygieła się jedna część, odpadła tylnia przerzutka :mellow: wkrecajac się w szprychy :mellow:

Koło do centrowania ( lekko bije w lewą stroną), i ta częśc do wymiany, prawdopodbnie przerzutka tylnia również :)

Podaję w załączniku fotkę tej części. Jeżeli możecie napisać mi jak ona się nazywa i ew. gdzie można ją znaleźć w necie, będę bardzo wdzięczny :)

post-119217-1240067599_thumb.jpg

Napisano

wymienny hak przerzutki... w teorii można znaleźć na allegro lub u dystrybutora Meridy...

w praktyce lepiej wziąć te kawałki w rękę i pójść do sklepu/serwisu rowerowego z Meridami -takie haki mogą miec rozmaite kształty, wielkości itd

Napisano

@madek w tym linku co podałeś haki są po 75zł. Nie za drogo? W przypadku jakiś tanich przerzutek czasem bardziej opłacalne byłoby wymienienie uszkodzonej zmieniarki, a nie haka :D

Napisano

OMG ... Przerzutki Shimano Alivio ... ;/ tragedia. Chyba wezmę od wuja blache tytanową prawie takiej samej grubości i wytne palnikiem plazmowym ;| bo nie opłaca sie kupić ... rower ma rok i nie był jakoś katowany ...

Napisano

1. zapoznaj się z regulaminem: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=9018

2. to jest hak przerzutki - dołączany to on jest do ramy a nie do przerzutki więc sobie policz ile zaoszczędziłeś na tym że jest wymienny (licz wartość ramy, nie przerzutki)

3. no już widzę jak sobie wytniesz palnikiem plazmowym hak przerzutki... zejdź na ziemię i idź do sklepu po nowy, nie wiem jak meridy, ale dzisiaj kupowałem kelly'sa i kosztował 35 zł.

4. swoją drogą - co z tego że dzwonił wtedy do Ciebie kumpel?

Napisano

tak wiem o tym, tylko ja bym nie zrobił tak jak prawdopodobnie Ty : wyrzucając ramę na złomowisko, dałbym do profesjonalnego zakładu żeby mi wycieli obrabiarką tą uszkodzoną część i wspawali...

Napisano

Dziwne ewenementy na forum się trafiają.

Powiem Ci że hak przerzutki specjalnie jest robiony z tak miękkiego stopu aluminium i działa jak bezpiecznik. Nie pada Ci przerzutka, która kosztuje trochę kasy i nie pada Ci rama warta znacznie więcej. Czyli nie rób scen i kup sobie hak przerzutki będziesz miał z głowy.

Często cena takiej usługi w "profesjonalnym zakładzie" wychodzi delikatnie rzecz ujmując nieopłacalna patrząc na ceny niektórych ram.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...