dervan Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Tak jak w temacie, potrzebuję jakiś tani amortyzator z rurą sterową 1" z gwintem. Dla siostry, która nie jeździ zbyt ostro (las, polne drogi, itp...), więc nie mus być jakiś superwytrzymały, ale lepiej żeby to nie był zoom Rower MTB 26" oczywiście. Pozdrawiam
nikodem Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 podpisuje się obiema rękoma pod tym postem, również poszukuje amortyzatora na 1" z gwintem Warunki jakie musi spełniać solidny i w miarę miękki dla mojej mamy waży ok 53kg. Jak się domyślam, to większość amorków na 1" jest dość tania. Ideałem był by np. XCR w wersji na 1" ale coś takiego to tylko w erze
c1ach Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Może Suntour xct/xcm + operacja wyjęcia elastomera. na pewno zmięknie, a już na wstępie nie jest zbyt twardo. Tylko nie wiem czy lepsze roczniki 2009 ( mają w nazwie v2) czy 2008. W 2009 widzę że ma inne uszczelki niż poprzednie roczniki, bez tych osłonek przeciwkurzowych.
nikodem Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 hmmm a porównując tylko te dwa amortyzatory XCM i XCT to ich główna różnica to skok i użyte materiały XCM czytając opisy na allegro są w całości alu??? a XCT mają golenie dolne magnezowe.. (częściej spotykany materiał) I z obrazków patrząc to różnią się też średnicą goleni i skokiem to na plus XCT 100mm może popsuć geometrię :/
c1ach Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Miałem obydwa i praktycznie nie ma różnicy w pracy. To były trochę starsze roczniki (2006-2007), a więc coś się może zmieniło w tych nowych. XCT jest taki budżetowy na maxa, tzn. ma sprężynę tylko w jednej goleni Generalnie za tą cenę i na 1" nie ma co wybrzydzać
kundello Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Jest jeszcze Spinner Grind OS. Coś chyba lepszego od XCMa i na pewno lepsze od XCT. Sramowska firma w koncu.
d0cent Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Hmm wlasnie - XCM ma skok 100mm a XCT 80mm - wiec ten drugi tak bardzo nie zjedza geometrii ramy. Pytanie czy te 2cm faktycznie zrobia tak wielka roznice? Chodzi o XC, wiec az 200cm skoku to ja nie potrzebuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.