krzeszol Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam wszystkich! Kilka miesięcy temu skradziono mi koła z nowiutkiego roweru MTB razem z tarczami hamulcowymi i kasetą. Ponieważ rower dostałem w prezencie nie zdążyłem poznać do końca specyfikacji i użytych w nim komponentów. Już sporo czasu męczę się z szukaniem informacji na temat tego co kupić żeby jeździł. Cenowo interesuje mnie kwota do 400pln za komplet (koła, opony, dętki, tarcze, kaseta, śruby), ale mogę nagiąć ją w obie strony. Nie jeżdżę zawodowo, tylko do pracy i do lasu w weekendy. Nie potrzebuję więc profesjonalnego sprzętu. Problem tkwi w tym, że nie wiem od czego zacząć... wiem, że interesują mnie obręcze 26'', z oponami i tarczami sobie poradzę. Kaseta wiem tylko że ma być na 8 biegów. Jeśli ktokolwiek wie co będzie na pewno pasować do poniższej specyfikacji, błagam o pomoc w uzupełnieniu sprzętu, podsyłanie linków. SPECYFIKACJA: # Carrera Vulcan # Amortyzator przód # Aluminiowe obręcze # Hamulec: Mechaniczny dysk # Rama: rozmiar 20" # Widelec: Suntour VCT-V2 # Rama: 7005 Series Aluminum # Hamulec przód: Tektro I.O. Mechanical Disc Brake, 160mm # Mechanizm przód: Sram 3.0 # Przerzutki/manetki: Sram X4 Trigger # Headset: Semi-Intergrated - Black # Piasty: Formula DC-20 # Ilość przerzutek: 24 # Pedały: Wellgo - alloy platform BMX style # Tylny hamulec: Tektro I.O. Mechanical Disc Brake, 160mm # Tylny mechanizm: Sram X4 # Obręcze: Strongarm DDM-1 # Stem: Kalloy -Matt Black # Rozmiar opony: 2.1" # Opony: Innova # Rozmiar kół: 26" http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/...tegoryId_165499
miszczunio66 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 http://allegro.pl/show_item.php?item=614561330 możesz kupić takie koła. Do tego jakaś nie wyszukana kaseta z tarczami, myślę, ze spokojnie wyrobisz się w 400zł
krzeszol Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Napisano 20 Kwietnia 2009 A czy muszę do tego kupować koniecznie kasetę SRAM? (bo takiej firmy mam przerzutki, manetki). Czy będzie SRAM pasowała do tejże piasty (Shimano)? O kasecie myślałem tej: http://www.allegro.pl/item612963739_nowa_s..._11_32_bcm.html Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! Marcin
nevermind Napisano 20 Kwietnia 2009 Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie musisz kupować SRAM'a i SRAM będzie pasował do piasty. Pozdrawiam
lajtspid Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Kilka miesięcy temu skradziono mi koła z nowiutkiego roweru MTB razem z tarczami hamulcowymi i kasetą. Sorry za OT ale (chyba nie tylko mnie ciekawi) w jakich okolicznościach skradzione te koła?
krzeszol Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Napisano 21 Kwietnia 2009 Nie przepiąłem D-Locka przez koło jak to zazwyczaj robiłem przypinając rower do 'skobla' wmurowanego w ścianę. Rzecz stała się w Oxfordzie [uK]... na parkingu poza drogą, oznaczonym ostrzeżeniami o ciągłym filmowaniu CCTV (ale to niestety były fałszywki - o czym dowiedziałem się dopiero później).
krzeszol Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Napisano 22 Kwietnia 2009 OK. Już dużo rzeczy zacząłem kapować czytając różne tematy na forum. Ale mam jeszcze jedną wątpliwość. W temacie wolnobiegu: Czy jak kupię koła na piastach MTB Shimano 525 (obręcze Mavic XM 117) i kasetę SRAM PG-850 [11-32] to wszystko co wystarczy aby złożyć te moje nieszczęsne koła? Czytałem coś o tym że niektóre koła posiadają wolnobieg w piaście, a niektóre w kasecie. W wymienionej przeze mnie kasecie wolnobiegu chyba nie ma.... a co do piasty to nie wiem. Czy ktoś ma 2 minutki aby mnie oświecić, proszę. Pozdrawiam
miszczunio66 Napisano 23 Kwietnia 2009 Napisano 23 Kwietnia 2009 Tak to wszystko, koła mają zamykacze w zestawie więc, dokupisz kasete i masz komplet
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.