Mod Team IvanMTB Napisano 17 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2009 Klaniam, Przeklinam i zlozecze sam sobie bo wlasne niedopatrzenie moze mnie kosztowac skancerowanie nowego mostka. Nasmarowalem dzielnie i szczodrze wszystkie tytanowe srubki i wkrecilem w most. Jak sie okazalo wszystkie porocz jednej... Dzis chcialem costam poprawic i ku memu zdziwieniu gniazdo imbusa 4mm powiedzalo pass i sie rozkalibrowalo. Teraz czeka mnie gimnastyka z usunieciem szrubelka. Pytanie. Czym to-to potraktowac zeby puscilo? Oczywiste pomysly jak WD 40 lub cos w tym guscie rozwazam, ale moze ktos ma jakies genialne Wlasne Patenty w starciu z zapieczona tytanowa srubka w aluminiowym mostku? OSTRO! I.
Rulez Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Zamiast WD40 można uzyć nafty , moczą w niej wiertła żeby aluminium nie przywierało , bardzo dobre własności penetrujące. Można też porządnym wiertłem nawiercić tak żeby odpadł łeb śruby, zdjąć dekielek, pozostałość śruby wystającą z mostka złapać szczypcami smozaciskowymi - powinno puścuić
TeD Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Miałem kiedyś problemy z zapieczoną śrubą od pedałów, co prawda nie były to tak zacne materiały, ale potraktowałem to coca-colą odstawiłem na jakiś czas i potem puściło.
Sel Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Są takie śmieszne wkręty które wkręcają się w drugą stronę więc wkręcając wykręcasz normalną śrubę. Użył bym tego jednak jako ostateczności
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2009 Klaniam, Rozwiercanie raczej za wiele nie pomoze gdyz nie jest to niestety szrubelek mocujacy plytke mostka tylko ten trzymajcy most na sterowce. Wkrety do wykrecania... Hmmm... Nie spotkalem sie jeszcze z takim czyms... Jak takie dobro wyglada i gdzie mozna je kupic Sel ? OSTRO! I.
Fifi Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Chodzi o to? http://www.wutech.pl/producent/rennsteig_w...aki-189-19.html
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2009 Klaniam, Podziekowal wszystkim za rady i porady oraz za linke Fifi. Udalo mi sie jednak drania ruszyc. Nowy dzien, nowe sily i jakos poszlo Jednakowoz (przynajmniej na jakis czas) tytanowi mowie "dziekuje"... OSTRO! I.
Veldrinn Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Chodzi o to?http://www.wutech.pl/producent/rennsteig_w...aki-189-19.html Dokładnie o takie wykrętaki chodzi. Nie raz mogą uratować sytuację
marsman Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 Jednakowoz (przynajmniej na jakis czas) tytanowi mowie "dziekuje"... niepotrzebnie pasta Zefala do tytanu to ok 26pln a opakowanie starczy na lata. część śrubek np. te od tarczy ( ale tylko trzy ) podkleiłem Locktitem 222. też powinno działać-woda się nie dostanie więc i reakcja "spawania" nie zajdzie
mako7 Napisano 26 Kwietnia 2009 Napisano 26 Kwietnia 2009 Czy dojdzie woda czy nie do zapieczenia się tych elementów dojdzie na pewno, te materiały tak mają czy to się tyczy nierdzewki czy tytanu..., wieć polecam ZABEZPIECZAĆ GWINTY>>>> sam przeżyłem ten koszmar z zapieczonym gwintem w swoim rowerze..., na szczęście po wielu przebojach zakończyło się szczęśliwie...choć kosztownie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.