Skocz do zawartości

[zapieczony gwint] tytan/alu czym potraktowac?

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Przeklinam i zlozecze sam sobie bo wlasne niedopatrzenie moze mnie kosztowac skancerowanie nowego mostka.

Nasmarowalem dzielnie i szczodrze wszystkie tytanowe srubki i wkrecilem w most. Jak sie okazalo wszystkie porocz jednej... Dzis chcialem costam poprawic i ku memu zdziwieniu gniazdo imbusa 4mm powiedzalo pass i sie rozkalibrowalo. Teraz czeka mnie gimnastyka z usunieciem szrubelka. Pytanie. Czym to-to potraktowac zeby puscilo? Oczywiste pomysly jak WD 40 lub cos w tym guscie rozwazam, ale moze ktos ma jakies genialne Wlasne Patenty w starciu z zapieczona tytanowa srubka w aluminiowym mostku?

OSTRO!

I.

Napisano

Zamiast WD40 można uzyć nafty , moczą w niej wiertła żeby aluminium nie przywierało , bardzo dobre własności penetrujące.

Można też porządnym wiertłem nawiercić tak żeby odpadł łeb śruby, zdjąć dekielek, pozostałość śruby wystającą z mostka złapać szczypcami smozaciskowymi - powinno puścuić

Napisano

Miałem kiedyś problemy z zapieczoną śrubą od pedałów, co prawda nie były to tak zacne materiały, ale potraktowałem to coca-colą odstawiłem na jakiś czas i potem puściło.

Napisano

Są takie śmieszne wkręty które wkręcają się w drugą stronę więc wkręcając wykręcasz normalną śrubę. Użył bym tego jednak jako ostateczności ;)

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Rozwiercanie raczej za wiele nie pomoze gdyz nie jest to niestety szrubelek mocujacy plytke mostka tylko ten trzymajcy most na sterowce.

Wkrety do wykrecania... Hmmm... Nie spotkalem sie jeszcze z takim czyms... Jak takie dobro wyglada i gdzie mozna je kupic Sel ?

OSTRO!

I.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Podziekowal wszystkim za rady i porady oraz za linke Fifi.

Udalo mi sie jednak drania ruszyc. Nowy dzien, nowe sily i jakos poszlo :P

Jednakowoz (przynajmniej na jakis czas) tytanowi mowie "dziekuje"...

OSTRO!

I.

Napisano
Jednakowoz (przynajmniej na jakis czas) tytanowi mowie "dziekuje"...

niepotrzebnie :D

pasta Zefala do tytanu to ok 26pln a opakowanie starczy na lata. część śrubek np. te od tarczy ( ale tylko trzy :mellow: ) podkleiłem Locktitem 222. też powinno działać-woda się nie dostanie więc i reakcja "spawania" nie zajdzie :)

Napisano

Czy dojdzie woda czy nie do zapieczenia się tych elementów dojdzie na pewno, te materiały tak mają czy to się tyczy nierdzewki czy tytanu..., wieć polecam ZABEZPIECZAĆ GWINTY>>>> sam przeżyłem ten koszmar z zapieczonym gwintem w swoim rowerze..., na szczęście po wielu przebojach zakończyło się szczęśliwie...choć kosztownie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...