sniper90r Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam. Właśnie montuje nową korbę SLX na hollowtech II. Czytałem to http://news.bikeworld.pl/...l/1255/redir:3/ , szukałem i jakoś nie mogę załapać. Czy ta ''rura'' która jest zintegrowana z prawą częścią korby musi być smarowana ? To znaczy ona ma pracować tam na sucho czy muszę smarować ? Na elementach korby mam mam juz smar od shimano i się pogubiłem trochę.
Boss Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 Bikeworld locuta causa finita ;-) Cyt: "Montaż mechanizmów korbowych Race Face X-Type, FSA MegaExo, Truvativ odbywa się analogicznie" - a gó..zik prawda, różnice są zasadnicze, pomijam już fakt integrowania z osią drugiej strony korby. Prawdopodobnie ze względu na petenty Shimano inni producenci zmuszeni są stosować "stare" rozwiązanie przy mocowaniu ramienia bez osi - stąd śrubę mocującą prawe ramię należy wg RaceFace zakręcić z siłą 40-70Nm (w samochodach koła przykręca się siłą ok. 100Nm - całkiem blisko ;-) Sorry za mały OT... Tutaj: Instrukcja Shimano po polsku Oś, zwana "rurą", ma się kręcić wraz z łożyskami suportu, a nie względem tych łożysk (no chyba że te się zatrą...), teoretycznie więc smaru może tam nie być. Skoro jest tam smar, to niech zostanie, przynajmniej wypełni szczeliny między osią i łożyskami.
Paweł-Sz Napisano 20 Kwietnia 2009 Napisano 20 Kwietnia 2009 Jakiś tydzień temu też montowałem slx, zapobiegawczo dałem cienko smaru na rurę w miejscu styku z łożyskami aby się tam nie zapiekła co by utrudniło demontaż w przyszłości. Napisz jak dałeś podkładki, ja musiałem dać dwie z lewej strony i jedną z prawej bo inaczej przerzutka w ogóle nie obsługiwała największego blatu.
rzymo Napisano 20 Kwietnia 2009 Napisano 20 Kwietnia 2009 Jakiś tydzień temu też montowałem slx, zapobiegawczo dałem cienko smaru na rurę w miejscu styku z łożyskami aby się tam nie zapiekła co by utrudniło demontaż w przyszłości(...) Oprócz łatwości przyszłego demontażu korby cienka warstwa smaru w tym miejscu pomaga także uszczelnić połączenie - syfy z zewnątrz nie dostają się do środka, przynajmniej teoretycznie
dracozao Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 odkopię temat i bardzo prosze o szybką odpowiedź. Dziś gwintowałem mufe i gość w serwisie od razu założył mi korbę.....no i mufa mam 68mmn. dał dwie podkładki od lewej strony (hamulców) i jedną od prawej (napędu). Pytam się czy nie powinno być odwrotnie a on twierdzi, że nie :/ Linka idzie od góry. Przerzutka mocowana na obejmę. Co mam zrobić? Chodzi korbę fc m590
Mod Team safian Napisano 15 Października 2011 Mod Team Napisano 15 Października 2011 Ty masz rację, od prawej 2 podkładki, od lewej jedna. Na techdocs'ie Shimano są instrukcje, tam powinno być.
dracozao Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 Własnie tak szukam i mam pdf i widze, że gość mi to źle założył i jeszcze 10zł skasował. no kur...cze dobrze, że mam klucz. Wrzucam instrukcje na telefon i ide kręcić
Cuberider Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 Pewnie mu się coś pomyliło, powinien dać odwrotnie te podkładki a przerzutka przód działa poprawnie ??
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2011 Mod Team Napisano 15 Października 2011 Na Lx-580 dwa sezony jeździłem z dwiema z lewej i jedną z prawej i serwisant mówił że ok. (mufa 68). Teraz przy mufie 73 sam założyłem jedną z prawej. Też się dziwiłem ale wszystko było ok. Linia łańcucha czy cóś, specyfika ramy? Gdzieś na forum też ktoś się wypowiadał na temat takiego układu podkładek, nie jest to znów taka fatamorgana.
dracozao Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 patrząc na to http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore/SI_0093A/SI-0093A-002-POL_v1_m56577569830680203.pdf to raczej dwie z prawej jedna z lewej. przerzutek jeszcze nie ma. ew będę znów przekręcał jeśli okaże się, że miał rację. jednak w dokumentach sh*tmano nie ma czegoś takiego jak 2 z lewej. w żadnej konfiguracji.
Koen Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 Nie lepiej dać dwie z lewej żeby był mniejszy przekos łańcucha? O ile oczywiście uda sie w takim układzie ustawić przednią przerzutkę.
Cuberider Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 Po to mądrzejsi inżynierowie wymyślili jedną podkładkę z lewej a dwie z prawej by najbardziej optymalnie wszystko współgrało ze sobą Oczywiście można sobie je dawać jak się chce tylko po co ??
M333 Napisano 15 Października 2011 Napisano 15 Października 2011 Zalecenia producenta są jednoznaczne: dla mufy 68mm jedna z lewej dwie z prawej. Ja natomiast prawie od początku jeszcze z odwrotnym ustawieniem, czyli dwie z lewej, jedna z prawej. W tej konfiguracji, przy najczęściej używanych kombinacjach biegów, łańcuch biegnie "bardziej prosto". Innymi słowy to ustawienie jest dla mnie lepsze. Z racji na mniejsze przekosy łańcuch powinien w tej sytuacji wolniej się zużywać, przynajmniej w teorii.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.