stefan2810 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a co do hamulca to jeżeli jest to tektro bo na zdjęciu nie widać firmy to obydwa klocki są ruchome, ustawiamy zacisk jak najbliżej klocka tego od strony koła Obydwa klocki na pewno nie są ruchome w tym hamulcu. Ruchome klocki to są takie gdzie przy naciśnięciu klamki obydwa zbliżają się do tarczy (hamulce hydrauliczne i nieliczne wyjątki mechaniczne). Tu masz jeden klocek nieruchomy (ten od strony koła), który musisz ustawić jak najbliżej tarczy, ale tak żeby nie ocierał. Jest też klocek ruchomy (ten zewnętrzny, nie od strony koła), który w czasie hamowania dociska tarczę do klocka nieruchomego. Ten należy ustawić podobnie, czyli tak by był jak najbliżej tarczy, ale bez jej dotykania. Po takim ustawieniu trzeba czasu by hamulec się dotarł. Zwykle koło 150-200km, następuje 100% dotarcie, różnie z tym bywa. Nie oczekuj od hamulca firmy "krzak" tego że wylecisz przez kierownice czy coś. Może być tak że nadal będzie tylko spowalniał i nawet nie zablokuje tylnego koła. Takie jest działanie hamulców i rowerów z marketu i nic z tym nie zrobisz, więc nie nastawiaj sie na super siłe hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 aro40 - te hamulce nigdy nie będą działać. Próbowałem je ustawić sąsiadowi - nie da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 aro40 - te hamulce nigdy nie będą działać. Próbowałem je ustawić sąsiadowi - nie da się uwielbiam taką szczerość bo mnie nie dotyczy ale fakt one nie będą dobrze hamowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro40 Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 OK, przyjmuję do wiadomości fakt, że te hamulce z siodełka mnie nie wysadzą Niestety, firmy nie widać, bo jej nie ma na hamulcu Pytanko jednak pozostaje nadal aktualne: którą śrubą kręcić (ze środkowego rzędu patrząc pionowo)? Obie mają sprężynki i jak mi się do tej pory wydawało, każda regulowała oddzielny klocek; jesli zatem jeden jest ruchomy, to dlaczego są dwie śruby??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro40 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 aro40 - te hamulce nigdy nie będą działać. Próbowałem je ustawić sąsiadowi - nie da się faktycznie nie da się... spędziłem wczoraj całe popołudnie i kawał wieczoru usiłując tak ustawić te hamulce, aby hamowały, a nie spowalniały nie da się? znaczy się czeka mnie wymiana zacisków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 na 99% tak bo nawet nie kupisz klocków do aktualnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 To jest TEKTRO IO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Powiedz w ktorym miejscu widzisz tu podobieństwo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 To nie jest żadne Tektro tylko esencja marketowego hamulca, ustawić się tego nie da. Kiedyś próbowałem takie coś wyregulować u kolegi ale nie było to możliwe, nie wiem czy zakładanie nowych zacisków się opłaci, bo pewnie klamki są plastikowe, a bałbym się też o widelec na przykład jak bym zmienił zaciski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.