KIOK Napisano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie cool.gif Proszę o pomoc w pewnym problemie. Otóż zmieniam napęd w swoim rowerze. Zakupiłem korbę z dwoma blatami i rockringiem. Do korby znalazłem przerzutkę Shimano SLX obsługującą dwa blaty. Jednak nie znalazłem w tej grupie manetki obsługującej 2 rzędy. I tu moje pytanie, DLACZEGO???? Jak wygląda sprawa w takiej sytuacji?? Czy normalna manetka 3rzędowa będzie obsługiwać 2rzędową przerzutkę?? Proszę o pomoc bo ten problem nie daje mi spać po nocach huh.gif PS. Administratora przepraszam za wcześniejsze złe sformułowanie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrekxc Napisano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Manetka 3 rzędowa będzie obsługiwała 2 rzędową korbę, trzeba tylko odpowiednio wyregulować- ja tak mam u siebie;) Musisz ustawić przerzutkę w taki sposób, żeby mając łańcuch na najmniejszej zębatce, manetka była ustawiona na 2bieg, natmiast mając łańcuch na największej zębatce, wtedy manetka jest na 3 biegu. Musisz pokombinować naciągiem linki i śrubkami ograniczającymi wychylenie wózka przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIOK Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Dziękuje za informacje jeszcze jedna pytanko mam odnośnie przedniej przerzutki SLX ma trzy rodzaje montowanie przedniej przerzutki. W montowanie na mufie się bawić nie chce, dlatego zostają mi dwa rodzaje montowania: jedno powyżej korby, drugie poniżej. Czy ma to jakieś istotne znaczenie którą wybiorę?? Czy jest to "rybka" i oboje działają tak samo i do tych samych rodzjów ram są dedykowane ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Nie jest taka rybka, w niektórych ramach nie zamontujesz Down Swinga. Top Swingi szybciej łapią luzy, ale znów łatwiej przerzucają. Jak się da zamontować to bierz Down Swinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Manetka 3 rzędowa będzie obsługiwała 2 rzędową korbę, trzeba tylko odpowiednio wyregulować- ja tak mam u siebie;)Musisz ustawić przerzutkę w taki sposób, żeby mając łańcuch na najmniejszej zębatce, manetka była ustawiona na 2bieg, natmiast mając łańcuch na największej zębatce, wtedy manetka jest na 3 biegu. Musisz pokombinować naciągiem linki i śrubkami ograniczającymi wychylenie wózka przerzutki W przypadku wspomnianej wyżej korby SLX-a bardziej logiczne będzie wykorzystanie w manetce pozycji 1 i 2. Aczkolwiek i jedno, i drugie rozwiązanie będzie oczywiście działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIOK Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Nie jest taka rybka, w niektórych ramach nie zamontujesz Down Swinga. Top Swingi szybciej łapią luzy, ale znów łatwiej przerzucają.Jak się da zamontować to bierz Down Swinga. Aha aha. A od czego to zależy czy da się zamontować Down Swinga?? Chyba nie od średnicy rury podsiodłowej? Jeżeli jednak od średnicy to jest to 34,9 mm. A może od kąta pomiędzy rurą podisodłową a dolnymi widełkami? U mnie jest to 73,5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Aha aha. A od czego to zależy czy da się zamontować Down Swinga?? No , może się da zamontować, ale obejma wychodzi między śrubkami bidonu i lipa ... lub podsiodłówka jest gięta i wtedy to całkiem lipa ... A może od kąta pomiędzy rurą podisodłową a dolnymi widełkami? U mnie jest to 73,5" 73,5* to akurat nie jest między widełkami a rurą podsiodłową tylko między linią łączącą osie kół a rurą podsiodłową To tak dla jasności, żebyś durnot nie wypisywał Dla większiości przerzutek kąt - " Chain Stay Angle", między dolnymi widełkami a rurą podsiodłową powinien wynosić pomiędzy 66*-69* . Do korby znalazłem przerzutkę Shimano SLX obsługującą dwa blaty. Jednak nie znalazłem w tej grupie manetki obsługującej 2 rzędy. I tu moje pytanie, DLACZEGO???? Jak wygląda sprawa w takiej sytuacji?? Jest taka manetka w grupie - Saint - SL M810 (bo to jest grupa do cięższych zastosowań) http://shimano-polska.com/publish/content/...810.-type-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIOK Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 dzięki za wszystkie informacje na pewno się przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 W przypadku wspomnianej wyżej korby SLX-a bardziej logiczne będzie wykorzystanie w manetce pozycji 1 i 2. Zgadza się, jest to nieco lepsze rozwiązanie. Biegu 3 nie da się wrzucić, ponieważ ogranicznik w przerzutce zablokuje ruch linki. Oczywiscie nie należy zapominać o ustawieniu obu ograniczników w przerzutce. Rozwiązanie z biegiem 2 i 3 ma tą wadę, że nic nie stoi na przeszkodzie by manetka wrzuciła bieg 1 - wprawdzie ogranicznik zablokuje ruch przerzutki, ale manetka zachowa się jakby zmieniła bieg, a linka poluzuje się całkowicie. Może to być mylące lub wręcz upierdliwe. Przy górnym ciągu wisząca nieco linka może nie mieć znaczenia, ale przy dolnym może coś zdążyć wleźć między ślizg i luźną linkę, a wtedy zmiana biegów rozkaszani się całkowicie. No , może się da zamontować, ale obejma wychodzi między śrubkami bidonu i lipa Między śrubami, to najmniejszy problem. Jeśli obejma trafi dokładnie na śrubę, to dopiero jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIOK Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Jeszcze jedno pytanko mam. Wprawdzie w poprzednim poście odrzuciłem możliwość kupna przerzutki montowanej za suport ale teraz naszła mnie pewna myśl. W tej chwili mam rower zmontowany na sztywnej ramie, ale przymierzam się do fulla. Jeszcze nie wiem jaką ramkę bym sobie kupił. Oglądając różne rodzaje zwieszenia zauważyłem że w dużej ich części zamontowanie innej przerzutki niż montowanej za suport może być znacznym problemem. Chyba rozsądny będzie zakup przerzutki w takim systemie mocowania? Mam rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Nie będzie rozsądny bo taka przerzutka jest cięższa i mniej precyzyjna (zmniejszona sztywność). W większości fulli nie ma problemu z zamontowaniem Top Swinga, a przy klasycznym Horście da się i Down Swinga wsadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Przerzutka E-type wcale nie jest mniej sztywna , nie jest mocowana tylko blachą do suportu, ale śrubą do specjalnej wypustki w ramie , jeśli ją założysz do ramy bez tej wypustki i nie przykręcisz, wtedy faktycznie będzie "wiotka" "Montaż przerzutki przedniej" - śruba 3 : http://shimano-polska.com/media/techdocs/c...69830632265.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Ale w obecnej ramie na 90% nie ma takiego mocowania czyli przerzutka będzie mniej sztywna. Ze znanych marek to chyba tylko Scott bawi się w E-type. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Chyba napisałem : jeśli ją założysz do ramy bez tej wypustki i nie przykręcisz, wtedy faktycznie będzie "wiotka" prawda ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 A ja wcześniej napisałem, że będzie mniej sztywna więc nie wiem po co ten cały Twój wywód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisałeś dokładnie tak , a to nie to samo : Nie będzie rozsądny bo taka przerzutka jest cięższa i mniej precyzyjna (zmniejszona sztywność). pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Można dorobić jakis adapter w formie obejmy z otworem i gwintem, tak by móc przykręcic E-type jak należy - wykorzystać jakąś starą przerzutkę, odciąć obejmę, wywiercić i nagwintować - może nawet jakaś firma coś takiego produkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.