Skocz do zawartości

[manetka] manetka do napędu z dwoma blatami i rockringiem

KIOK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie cool.gif

Proszę o pomoc w pewnym problemie.

Otóż zmieniam napęd w swoim rowerze. Zakupiłem korbę z dwoma blatami i rockringiem.

Do korby znalazłem przerzutkę Shimano SLX obsługującą dwa blaty. Jednak nie znalazłem w tej grupie manetki obsługującej 2 rzędy. I tu moje pytanie, DLACZEGO???? Jak wygląda sprawa w takiej sytuacji?? Czy normalna manetka 3rzędowa będzie obsługiwać 2rzędową przerzutkę??

Proszę o pomoc bo ten problem nie daje mi spać po nocach huh.gif

PS. Administratora przepraszam za wcześniejsze złe sformułowanie tematu.

Manetka 3 rzędowa będzie obsługiwała 2 rzędową korbę, trzeba tylko odpowiednio wyregulować- ja tak mam u siebie;)

Musisz ustawić przerzutkę w taki sposób, żeby mając łańcuch na najmniejszej zębatce, manetka była ustawiona na 2bieg, natmiast mając łańcuch na największej zębatce, wtedy manetka jest na 3 biegu. Musisz pokombinować naciągiem linki i śrubkami ograniczającymi wychylenie wózka przerzutki

Dziękuje za informacje :P

jeszcze jedna pytanko mam odnośnie przedniej przerzutki

SLX ma trzy rodzaje montowanie przedniej przerzutki. W montowanie na mufie się bawić nie chce, dlatego zostają mi dwa rodzaje montowania: jedno powyżej korby, drugie poniżej. Czy ma to jakieś istotne znaczenie którą wybiorę?? Czy jest to "rybka" i oboje działają tak samo i do tych samych rodzjów ram są dedykowane ??

Manetka 3 rzędowa będzie obsługiwała 2 rzędową korbę, trzeba tylko odpowiednio wyregulować- ja tak mam u siebie;)

Musisz ustawić przerzutkę w taki sposób, żeby mając łańcuch na najmniejszej zębatce, manetka była ustawiona na 2bieg, natmiast mając łańcuch na największej zębatce, wtedy manetka jest na 3 biegu. Musisz pokombinować naciągiem linki i śrubkami ograniczającymi wychylenie wózka przerzutki

W przypadku wspomnianej wyżej korby SLX-a bardziej logiczne będzie wykorzystanie w manetce pozycji 1 i 2. Aczkolwiek i jedno, i drugie rozwiązanie będzie oczywiście działać.

Nie jest taka rybka, w niektórych ramach nie zamontujesz Down Swinga. Top Swingi szybciej łapią luzy, ale znów łatwiej przerzucają.

Jak się da zamontować to bierz Down Swinga.

Aha aha. A od czego to zależy czy da się zamontować Down Swinga?? Chyba nie od średnicy rury podsiodłowej? Jeżeli jednak od średnicy to jest to 34,9 mm. A może od kąta pomiędzy rurą podisodłową a dolnymi widełkami? U mnie jest to 73,5"

Aha aha. A od czego to zależy czy da się zamontować Down Swinga??

No , może się da zamontować, ale obejma wychodzi między śrubkami bidonu i lipa ... lub podsiodłówka jest gięta i wtedy to całkiem lipa ...

A może od kąta pomiędzy rurą podisodłową a dolnymi widełkami? U mnie jest to 73,5"

73,5* to akurat nie jest między widełkami a rurą podsiodłową tylko między linią łączącą osie kół a rurą podsiodłową :)

To tak dla jasności, żebyś durnot nie wypisywał :)

Dla większiości przerzutek kąt - " Chain Stay Angle", między dolnymi widełkami a rurą podsiodłową powinien wynosić pomiędzy 66*-69* .

Do korby znalazłem przerzutkę Shimano SLX obsługującą dwa blaty. Jednak nie znalazłem w tej grupie manetki obsługującej 2 rzędy. I tu moje pytanie, DLACZEGO???? Jak wygląda sprawa w takiej sytuacji??

Jest taka manetka w grupie - Saint - SL M810 (bo to jest grupa do cięższych zastosowań)

http://shimano-polska.com/publish/content/...810.-type-.html

W przypadku wspomnianej wyżej korby SLX-a bardziej logiczne będzie wykorzystanie w manetce pozycji 1 i 2.

Zgadza się, jest to nieco lepsze rozwiązanie. Biegu 3 nie da się wrzucić, ponieważ ogranicznik w przerzutce zablokuje ruch linki. Oczywiscie nie należy zapominać o ustawieniu obu ograniczników w przerzutce.

Rozwiązanie z biegiem 2 i 3 ma tą wadę, że nic nie stoi na przeszkodzie by manetka wrzuciła bieg 1 - wprawdzie ogranicznik zablokuje ruch przerzutki, ale manetka zachowa się jakby zmieniła bieg, a linka poluzuje się całkowicie. Może to być mylące lub wręcz upierdliwe. Przy górnym ciągu wisząca nieco linka może nie mieć znaczenia, ale przy dolnym może coś zdążyć wleźć między ślizg i luźną linkę, a wtedy zmiana biegów rozkaszani się całkowicie.

No , może się da zamontować, ale obejma wychodzi między śrubkami bidonu i lipa

Między śrubami, to najmniejszy problem. Jeśli obejma trafi dokładnie na śrubę, to dopiero jest problem.

Jeszcze jedno pytanko mam. :D

Wprawdzie w poprzednim poście odrzuciłem możliwość kupna przerzutki montowanej za suport ale teraz naszła mnie pewna myśl.

W tej chwili mam rower zmontowany na sztywnej ramie, ale przymierzam się do fulla. Jeszcze nie wiem jaką ramkę bym sobie kupił.

Oglądając różne rodzaje zwieszenia zauważyłem że w dużej ich części zamontowanie innej przerzutki niż montowanej za suport może być znacznym problemem.

Chyba rozsądny będzie zakup przerzutki w takim systemie mocowania? Mam rację?

Przerzutka E-type wcale nie jest mniej sztywna , nie jest mocowana tylko blachą do suportu, ale śrubą do specjalnej wypustki w ramie , jeśli ją założysz do ramy bez tej wypustki i nie przykręcisz, wtedy faktycznie będzie "wiotka"

"Montaż przerzutki przedniej" - śruba 3 :

http://shimano-polska.com/media/techdocs/c...69830632265.pdf

Można dorobić jakis adapter w formie obejmy z otworem i gwintem, tak by móc przykręcic E-type jak należy - wykorzystać jakąś starą przerzutkę, odciąć obejmę, wywiercić i nagwintować - może nawet jakaś firma coś takiego produkuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...