Skocz do zawartości

[opony] Lekkie, wytrzymałe, tanie, do 120zł

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przekopałem już kilka tematów ale dalej nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie :) Jakie byście proponowali stosunkowo lekkie a zarazem wytrzymałe opony za kwotę nie przekraczającą 120zł ZA OBIE. Przewertowałem allegro ale po pierwsze jest tego naprawdę SPORO, po drugie nie bardzo wiem jak sprawują się dane opony w praktyce. Także zwracam się do was o radę ;)

Pozdrawiam i czekam na propozycje

Arek

Napisano

Na tak sformułowane pytanie nikt Ci nie odpowie. Po pierwsze sam najlepiej wiesz po jakim terenie jeździsz, po drugie nie mam pojęcia o jaki rozmiar Ci chodzi. Poza tym, jak Ci napisze, że najlepsze sa opony X to polecisz je kupić? A jak inny kolega poda Ci opony Y? Weź sobie przefiltruj allegro w podanym zakresie cenowym i popatrz co masz do wyboru. A potem poczytaj opinie o danej oponie, ewentualnie zadaj pytanie dotyczące konkretnego modelu lub porównania np dwoch opon.

Napisano

Interesują mnie raczej wasze opinie, czyli jaka wg was opona jest warta przemyślenia w tej kwocie. Gdybym sam sobie chciał coś znaleźć "na czuja" to nie zakładałbym tematu... Co do rozmiaru to coś co nada się w teren, czyli gdzieś 1.9-2.1, teren to przeważnie leśne ścieżki, czasem jakiś wypad w góry ale nic nadzwyczaj wymagającego. Opony na asfalt mam także o to się nie martwcie ;) Co do Twoich X, Y.. właśnie na coś takiego liczę. Z kilku przedstawionych propozycji wybiorę coś co moim zdaniem najlepiej mi będzie leżało :)

Pozdrawiam

Arek

Napisano

Jeżeli w teren to popatrz na Kende, ma w swojej ofercie dosyć tanie i lekkie opony. Ja też potrzebuję opon, tyle, że chociaż bym chciał, to się nie zmieszczę w tym przedziale cenowym. Wezmę Crossmarki Maxxisa, a to o 30zł więcej ponad twój budżet.

Napisano

Jakiś czas temu kupiłem Kenda Karma i są fantastyczne. Na ostry zabłocony teren się nie nadają (ale nie ma opon, które w każdych warunkach spisywały by się tak samo dobrze) ale drogi leśne, szutrowe, asfalt łykają bardzo sprawnie. Błyskawicznie przyspieszają. Depniesz na pedał i od razu przyśpieszasz. Póki co zrobiłem na nich ~550km i nie złapałem gumy. Nie zauważyłem też zużycia bieżnika. Moim zdaniem w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.

Napisano

Też się przymierzam do tych oponek. W sumie biorę pod uwagę KARMY i Maxxis Crossmarki. Które będą lepszym wyborem ? Nadmienie że jeżdżę 70% asfalt 30% teren.

Do wydania +/- 100zł.

Napisano
70% asfalt to karmy :wallbash:

no ja bym obstawiał odwrotnie akurat. Dzisiaj jechałem pierwszy raz na crossmarkach i toczą się jak semislicki. Ale w terenie też się bardzo ładnie zachowują.

• 1 rok później...
Napisano

O Cross Markach słyszałem wiele dobrego i wiele złego, owszem jak napisał Premier na asfalcie idą bardzo ładnie lecz cięższe warunki i osoby mogą mieć problemy w zakrętach, przez klocek boczny który jest bardzo gęsty opona jest mało stabilna, ucieka na zakrętach, rozwiązaniem na to jest wycięcie co drugiego klocka aby zyskać większą przyczepność.

Za chwilę dowiem się, ze tworzę herezje bo to mój drugi post na forum, i ogólnie będzie stwierdzone, że się nie znam pisząc tekst powyżej lecz to sprawdzone rozwiązanie i przetestowane w praktyce.

Drugi konkurent Kenda Karma opona która ma dużo plusów i minusów (dosłownie)

Bardzo lubię jeździć na Karmie, jej waga bardzo dobra patrząc na cenę, opory toczenia na asfalcie, dzięki potrójnej mieszance też bardzo małe, po Bike Oriencie w 2008 roku wracałem (z kumplem z Gdańska) na nich do domu, i nie czułem aby bardzo kleiły się do asfaltu.

Należy unikać w szczególności mokrych pasów dla pieszych.

Toczenie w terenie równie dobre, opona w suchych warunkach spisuje się świetnie, nie ucieka na zakrętach, można w łatwy sposób wyczuć jak się zachowa, dla zawodników początkujących i budżetowych wybór bardzo dobry.

Opona kiepsko spisuje się w warunkach mokrych, na błocie itp. lecz dedykowana jest na suche warunki szutrowe wiec nie można się doczepić że na błocie zachowuje się jak Dacing Ralpf.

Pozdrawiam

graham

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...