TeD Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam! Noszę się z zamiarem kupna rowerku w okolicach 4k. Zależy mi na tym aby osprzęcik był SRAM`a no i tu pojawia się problem, ponieważ zbyt dużo takich rowerków na rynku niestety nie ma. Mój wstępny wybór padł na AUTHOR`a INSTINCT 2008. Co sądzicie o tym rowerze? Jak wygląda sprawa obręcz, piast i suportu, bo o ile się nie mylę reszta osprzętu nie jest najgorsza. Najważniejsze to oczywiście rama- jakie macie opinie na jej temat? Wiadome, że osprzęt można wymienić, a rowerek chcę kupić na parę długich sezonów.
Rulez Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 No, jest akurat taki rowerek o jakim myślisz - duuużo lepszy od Authora : http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-8-2-34975917/
iras76 Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 ROCKRIDER to dobra oferta, trudno będzie o lepszą
Patriota Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 ROCKRIDER jest waszą odpowiedzią na każde pytanie jeśli chodzi o rowery od 2500zł do 4000zł? ja nie mówie że jest zły ale nie jedyny też nie jest.
iras76 Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 pewnie że nie, ale są oferty dostępne okresowo i czasami grzech z nich nie skorzystać a każdy przecież chce doradzić jak najlepiej. trudno mi polecić ramę authora skoro nie mają one dobrej jakości np.lakier. z kolei jeśli nikt nie ma większych wymagań i NALEPKA np.SCOTT czy SPECIALIZED nie robi na nim większego wrażenia, a nawet nie deklaruje chęci zakupu wyszukanie "markowego" sprzętu, to właśnie taki ROCKRIDER jest bardzo dobrą propozycją cenowo/jakościową pozdrr
wojtekkrakow Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja moge od siebie dodać że jeździełem przez ponad rok na modelu Author Kinetic i tyle co mogę ocenić to jakość ramy, zarówno geometria, sztywność, waga, wszystko b.dobre, odpowiednie do ceny, do tego Author ma b. porządny serwis, łatwo dostępny. Przegrywa z tym Rockriderem osprzętem, ale nieznacznie. iras76 co to znaczy nie mają dobrej jakości? z lakierem był taki okres, to prawda, ale znasz skale problemu i jak "wielki" był problem z tym lakierem? No i jak wymieniasz złą jakość to podaj prosze dokładnie o co chodzi i czy coś poza lakierem masz na myśli. No i czy to opinia własna czy "zasłyszana" ?
iras76 Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 w tym przypadku słowo nieznacznie nabiera nowego znaczenia co do lakieru to żadna tajemnica że był kiepskiej jakości, i ten problem nie jest wyeliminowany od 12 lat, zresztą wielokrotnie poruszany na forum, no i zawsze piszę o swoich doświadczeniach pozdrr
wojtekkrakow Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Osprzęt można sobie porównać i samemu ocenić co dla kogo jest ważne. Każdy zwraca na różne rzeczy uwagę, dla niektórych różnica będzie spora, niektórzy nie odczują większej, czyli małą. Lakier mogę potwierdzić, nie jest idealny, przynajmniej w moim nie był. A reszta problemów jakościowych? Chętnie posłucham i wymienie poglądy z innym użytkownikiem (rozumiem byłym) tej marki.
Rulez Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 No, jeśli uważasz , że np. różnica między RST First a Rebą nie jest duża to gratuluję Nawet jeśli ramy były by podobnej klasy - to różnica w osprzęcie jest poprostu wielka - i nic tego nie zmieni. ROCKRIDER jest waszą odpowiedzią na każde pytanie jeśli chodzi o rowery od 2500zł do 4000zł? Tak, w cenie do 4000 jest najlepszy , i koniec.
wojtekkrakow Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Żeby nie było, kolega w Decathlonie na czas serwisu swojego roweru dostał testowy egzemplarz takiego Rockridera, byłem Rebą zachwycony, a do osprzętu w Authorze to kto się zna to sam zobaczy co tam chce widzieć. Jestem tylko ciekawy tych problemów jakościowych w Authorze , ogólnie jestem za tym że jak ktoś ocenia sprzęt czy pozytywnie czy negatywnie to fajnie jakby to czymś poprzeć a nie "bo tak". Ale kolega pytał o rowery, więc ROCKRIDER rulez ! Przynajmniej cena/jakości.
iras76 Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 mały OT problemy jakościowe proszę: -lakier, -trzeszczące ramy visiona w okolicach sterów -miękkie tylne widełki vision, sector / w sectorze na canti bez boostera można było spokojnie klamkę dociągnąć do kiery/ -no i często zdarzały się pęknięcia w ramie zacisku sztycy sectora która była zespawana z ramą -Versus stary na cro-mo "pływał" we wszystkich kierunkach i nie była to "zaleta" cro-mo nie zasłyszana ale własna i nie tylko własna opinia, dla mnie wystarczyło aby wyleczyć się z tej "marki" "a nie bo tak" to niestety sam nie podałeś konkretnej propozycji pozdrr
wojtekkrakow Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Można było tak odrazu, ja na siłe Authora nie bronię, zresztą to co tu opisałeś, to wcale nie OT, może pomoże właśnie koledze zrezygnować z Instincta. Propozycji nie podałem, ale opisałem wrażenie swoje o tej marce, akurat w moim przypadku, pozytywne.
iras76 Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Author na początku swojej działalności był bardzo atrakcyjny cenowo ale zmieniło się to w miarę rozwoju firmy już w 3 czy w 4 roku produkcji/składania cenił się prawie jak Giant nie ma się co oszukiwać skoro cena jest skalkulowana na takim poziomie to albo masz b.dobra ramę i słabszy osprzęt albo odwrotnie pozdrr
TeD Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Napisano 17 Kwietnia 2009 ... to albo masz b.dobra ramę i słabszy osprzęt albo odwrotnie... no właśnie, więc powiedzcie mi czy ramy INSTINCT`a i ROCKRIDER`a wiele się między sobą nie różnią? Z tego co widzę to materiał jest ten sam, różnice jedynie w cieniowaniu. Jak się ma geometria rockridera szukam szukam, ale znaleźć nigdzie nie mogę. Cały osprzęt rzeczywiście jest lepszy niż w authorze. Jedynie co mnie zastanawia to jakość podzespołów firmowych decathlona (kiera, mostek, piasty) macie jakieś zdanie na ten temat wyrobione?
Rulez Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 Co do ramy - to, że z takiego samego materiału jeszcze nic nie znaczy - ważna jest dokładność procesu obróbki, spawy ... Komponenty , zdanie jest takie, że wszystkie podzespoły na wysokim poziomie , a geometria też jest , jako, że rower z francji , pod zakładką - "Géométrie du cadre" : http://www.btwincycle.com/FR/rockrider-8-2-25131873/
iras76 Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 co do rurek to zawsze można zmienić a może akurat Tobie nie spasuje długość mostka czy prosta kiera zresztą to i tak są przeważnie elementy potencjalnie brane pod uwagę do wymiany przy zakupie całego roweru.
Dexter1985 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Kupuj ROCKRIDER'a przetestujemy go na Podkarpaciu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.