cortez81 Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam WszystkichTo bedzie moj pierwszy rower chyba od 10 lat. Dlugo sie zastanawialem nad jakims crossem CUBE( jazda przewaznie po miejskiej dzungli), wkoncu wypuscilem sie do sklepu gdzie w wiekszosci staly KTM . Zaproponowano mi cos z innej polki MTB http://www.ktm-bikes.at/2009/at/detailBike...n&kat=Sport Własciwie to bardzo przypadl mi do gustu i mam do was pare pytan jesli moge: 0: dobra to rama? 1: czy pozycja jazdy na nim nie bedzie duzo mniej komfortowa jak na crosie mowimy tu caly czas o jezdzie po ulicach miasta? 2: czy przelozenia maja duza roznice od crossa? 3: czy skok amortyzatora 100 nie bedzie za duzy? 4: czy opony nie sa za szerokie , chociaz ze wzgledu na nasze drogi w miescie niewiem gdzie jest ciezszy teren? bo chyba osprzet ma wmiare dobry po prostu czy jazda nim po miescie nie bedzie uciazliwa?? chetnie tez rozwaze wasze propozycje w tej cenie prosze o dobra rade POZDRO
Rulez Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Różnice w porównaniu do crossa są spore - np właśnie przełożenie napędu, pozycja, czy większe opory opon, ponadto amortyzator to jeden z najgorszych, niewątpliwie cross jest dużo lepszym wyborem , nie mają w tym sklepie crossów KTM ?
cortez81 Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Napisano 15 Kwietnia 2009 Wiem ze cross byl by lepszy ale strasznie spodobaly mi sie te MTB dziennie bym duzo kilosow nie narobil max 20 Wlasciwie zaczelem od pytania corss ale pokazali mi wlasnie tego i wspomnieli o zmianie opon na wezsze. Ten KTM spodobal mi sie wizualnie ( CO JEST Z TYM AMORTYZATOEM) w przeciwku do cross ktorego mi pokazali . Moja jazda bedzie sie ograniczac glownie po ulicach,chodnikach , podworkach, krawęznikach ,parki czasem jakis lasek to moze to http://www.skiteam.pl/rower/cube/Analog/ hehe a ja twardo przy tych MTB moze padna jakies za +++++
tasty Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 możesz kupić mtb ale o mało sportowej ramie nie do xc, rura pod siodłem musi być dłuższa wtedy jest wygodniejsza pozycja na rowerze ja kupiłem w tamtym sezonie krossa a2 i muszę ustawiać siodełko wysoko przez co jest sportowa mocno pochylona pozycja na rowerze po 1,5 godz jazdy bolą mnie nadgarstki jaka firma produkuje ramy mtb o mniej sportowej pozycji?
Rulez Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 tasty A próbowałeś np. założyć krótszy mostek z większym wzniosem ? cortez81 Co do Cube i KTM - osprzęt podobny, więc weź ten na którym ci będzie wygodniej
Lextalionis Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Ja mam tego Cuba tylko że z małym Upgrade'em i niezależnie czy to teren czy to miasto jeździ mi się bardzo wygodnie...
cortez81 Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Napisano 16 Kwietnia 2009 Ktos napisal wyzej ze KTM ma kiepski amortyzator ,jest tak w rzeczywistosc z tym amorem o skoku 100 ? Moze ulatwi mi jazde po miescie moj wzrost 173cm , czy wtedy siodelko nie bedzie tak wyskoko jak u ludzi z wiekszym wzrostem . Domyslam sie ze to tez zalezy od wielkosci ramy . Doradzcie mi jaka wilekos ramy mam ewentualnie wybrac.
Rulez Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 KTM ma kiepski amortyzator (Suntour XCM) taki sam zresztą jak Cube - z tego co użytkownicy piszą - słabo reaguje na nierówności, nie ma tłumienia powrotu, słabe uszczelnienia, stuki w czasie pracy - nie działające regulacje - najniższy model Suntoura który działa to XCR. Co do wielkości ramy to sprzedawca w sklepie powinien doradzić - ponadto masz możliwość się przymierzyć .
Lextalionis Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 Przy 173cm to pewnie będzie jakieś 18' ale najlepiej jak sam zobaczysz w sklepie na którym najlepiej się jeździ... Ja mam 3cm więcej od Ciebie i jeżdżę na Analogu 20' i jestem zadowolony, nawet w czasie dłuższych wypadów...
tasty Napisano 16 Kwietnia 2009 Napisano 16 Kwietnia 2009 tastyA próbowałeś np. założyć krótszy mostek z większym wzniosem ? cortez81 Co do Cube i KTM - osprzęt podobny, więc weź ten na którym ci będzie wygodniej dzięki za poradę muszę spróbować z nowym mostkiem, a jakbym wymienił kierownice z prostej na giętą to poprawiło by to też trochę komfort jazdy?
cortez81 Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Napisano 16 Kwietnia 2009 Lextalionis jaki up'grade zrobiles? Rulez jaki polecasz ( w granicach zdrowego rozsadku, moge doplacic 2 stowki)do niego amorek inny niz XCM ? I czy podczas zkupu roweru sklepy zgadzaja sie na wymiane amorka na lepszy?
Mod Team bogus Napisano 17 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2009 To zależy od sklepu i właściciela/sprzedawcy. Rozsądny amortyzator to XCR, jeśli sprzedawca da ci możliwość zamiany to weź Raidona za dopłatą (najlepiej wersję powietrzną).
WaGiant Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 Jeśli to ma być rower tylko/głównie do miasta pomyśl o takich bzdurach jak pełne błotniki , osłona łańcucha ,oświetlenie .... nie do każdego górala da się to zamontować . No i czy ktoś go nie ukradnie jak będzie stał ( taki piękny i górski ) pod sklepem ? Do jazdy po mieście/rekreacyjnej są inne rowery . Gdyby wpadł Ci w ręce katalog bike boardu zwróć uwagę na rowery ATB , ATB/TREKKING .
Rulez Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 cortez81 tak jak "bogus92" działający amortyzator to przynajmniej Suntour XCR .
cortez81 Napisano 19 Kwietnia 2009 Autor Napisano 19 Kwietnia 2009 Dzieki . Wiec jaki rowerek polecacie do jazdy po miejskiej dzungli oczywiscie z MTB tak do 2000zl+jakies 200zl na upgrde zeby lepiej sie po nim poruszac
Lextalionis Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Lextalionis jaki up'grade zrobiles? Przede wszystkim trafiłem okazję i kupiłem go z Rock Shox Dart 3 a nie z Suntour XCM a to jest spora różnica(zarówno w pracy jak i cenowa)... No i zrobiłem kilka drobnych zabiegów jak oczywiście zamontowanie "klików", teraz będę wymieniał w nim przerzutkę i kierownicę na prostą bo z tą giętą to mi się tak średnio jeździ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.