Skocz do zawartości

[kaseta]Pomoc w diagnozie usterki

Mikan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję pomocy w diagnozie usterki. Mój rower wykazuje objawy typowe dla uszkodzonego/zabrudzonego bębenka (konkretnie przeskakiwanie na tylnym kole przy mocniejszym depnięciu). W serwisie powiedzieli mi, że to wina trybów i że trzeba wymienić (wiadomo, serwis połączony ze sklepem najchętniej wymieniałby całe koło :D ). Załączam zdjęcie trybów: http://img90.imageshack.us/img90/1399/tryby.jpg . Proszę o pomoc w ocenieniu czy stan trybów w kasecie może być powodem tego "przeskakiwania" czy jednak jest to wina bębenka.

Pozdrawiam :D

Na tym zdjęciu widać, że tryby są w bardzo dobrym stanie. Jeżeli nie masz nowej kasety do porównania, to porównaj te tryby, na których jeździsz najrzadziej (skrajne) z tymi, na których jeździsz najczęściej (środkowe). W zużytej kasecie te różnice są świetnie widoczne.

• 2 tygodnie później...

Mam podobny problem. Dwie godziny temu wróciłem z serwisu z nowym łańcuchem connexa, nie miałem czasu u nich sprawdzić i teraz nie wiem czy jutro iść z wymianą całej kasety. Skoki mam tylko na mocniejszym depnięciu na piątym biegu. Może być tak że kaseta była wytarta do starego łańcucha i z nowym się nie zazębia? Ratować.

Moim zdaniem widać dokładnie na zdjęciach że kaseta jest zużyta. Rozklepane zęby widać gołym okiem. Mój sram 850 wyglądał lepiej, a nowy łańcuch skakał na nim tak że się nie dało jechać <_<. Taki lekko zużyty strzelał przy mocniejszym depnięciu, dobrze działała tylko z mega wyciągniętym pc-850,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...