Mikan Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam. Potrzebuję pomocy w diagnozie usterki. Mój rower wykazuje objawy typowe dla uszkodzonego/zabrudzonego bębenka (konkretnie przeskakiwanie na tylnym kole przy mocniejszym depnięciu). W serwisie powiedzieli mi, że to wina trybów i że trzeba wymienić (wiadomo, serwis połączony ze sklepem najchętniej wymieniałby całe koło ). Załączam zdjęcie trybów: http://img90.imageshack.us/img90/1399/tryby.jpg . Proszę o pomoc w ocenieniu czy stan trybów w kasecie może być powodem tego "przeskakiwania" czy jednak jest to wina bębenka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lusza Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Na tym zdjęciu widać, że tryby są w bardzo dobrym stanie. Jeżeli nie masz nowej kasety do porównania, to porównaj te tryby, na których jeździsz najrzadziej (skrajne) z tymi, na których jeździsz najczęściej (środkowe). W zużytej kasecie te różnice są świetnie widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 a mnie się wydaje że biegi 4-8b są w średnim stanie. Ale wątpie aby to przez to łańcuch przeskakiwał.Może wystarczy zwykła regulacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikan Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 nie chodzi o przeskakiwanie łańcucha, tylko o "strzelanie" podczas mocnego przyciskania pedałów (podjazdy, przyspieszanie). IMHO to ewidentnie zapadki w bębenku, ale chciałbym się dowiedzieć co Wy o tym sądzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 kaseta odpada... ciężko zdiagnozować dokładnie "na odległość" ale zębatki na 99% nie są niczemu winne;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Przełożenia 5-6-7 są nieźle zużyte i skąd na 8-9 i 1-2-3-4 łańcuch może skakać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veldrinn Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 To na pewno nie wina kasety. Poszczególne ząbki są trochę zużyte, ale nie na tyle, zeby łańcuch skakał. Takie strzelanie to raczej awaria bębenka, gdzie zapadki "przepuszczają". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikan Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 dzięki, czyli oddam jutro koło do jakiegoś bardziej renomowanego serwisu, żeby wyczyścili bębenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaPut Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mam podobny problem. Dwie godziny temu wróciłem z serwisu z nowym łańcuchem connexa, nie miałem czasu u nich sprawdzić i teraz nie wiem czy jutro iść z wymianą całej kasety. Skoki mam tylko na mocniejszym depnięciu na piątym biegu. Może być tak że kaseta była wytarta do starego łańcucha i z nowym się nie zazębia? Ratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Tak, może tak być, że kaseta nie chce przyjąć nowego łańcucha. Możliwe też, że po kilkudziesięciu kilometrach nowy łańcuch dogada się z kasetą. No i bez zdjęcia nikt Ci nie powie czy masz zużyte zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam ja miałem to samo kaseta wartosciowa XT i nie chciałem jej zmieniac a na nowym łancuchu no ledwo sie na prostej dało jechac. Ale zaglądnąłem do Zbooya i teraz działa jak nalezy. Jezeli masz droga kasete polecam regeneracje jak nie to poprostu wymienic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsam Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Moim zdaniem widać dokładnie na zdjęciach że kaseta jest zużyta. Rozklepane zęby widać gołym okiem. Mój sram 850 wyglądał lepiej, a nowy łańcuch skakał na nim tak że się nie dało jechać . Taki lekko zużyty strzelał przy mocniejszym depnięciu, dobrze działała tylko z mega wyciągniętym pc-850, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.