dexa Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Czy może być piasta na hamulce tarczowe np. Dartmoor free-ride do Mavica XM 317 (v-brake), tak by w przyszłości wymienić na ham. tarczowe? Czy to będzie ze sobę "banglać" poprawnie? Czy będą problemy i lepiej wziąć zwykłą.
miciu22 Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 W tym przypadku piasta nie ma absolutnie nic do obręczy- sam używam piast pod tarcze z obręczami v-brake
hotDog Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Pozwolę dołączyć się do dyskusji. A co po zamontowaniu tarczówek na takim kole? Czy siła hamowania tarcz nie zniekształci obręczy pod V-ki? Zauważyłem na przykładzie obręczy Mavic XM 317, że wersja DISC jest cięższa od wersji pod v-ki. Ma to jakiś związek z jej sztywnością lub wytrzymałością na większe siły hamowania?
Xanagaz Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Tarcza chyba w żaden bezpośredni sposób nie oddziaływuje na obręcz więc w jaki sposób ma ją zniekształcić?
hotDog Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Zgadza się - dlatego nie pytam czy sama tarcza ma wpływ na obręcz tylko czy siła jej hamowania może odegrać taką rolę. Pytam z czystej ciekawości - zauważyłem różnice wagowe pomiędzy tymi obręczami - wersja "disc" jest cięższa i nie wiem do końca dlaczego skoro nie posiada powierzchni dla v-ek.
AlzaiL Napisano 15 Kwietnia 2009 Napisano 15 Kwietnia 2009 Zazwyczaj to obręcze pod tarcze są lżejsze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.