Skocz do zawartości

[kola] Mavic XM 317, XT or Dartmoor, DT?

dexa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

waga = 150kg (z plecakami),

Chciałbym pozostać na razie przy V-brake, a za jakiś czas wymienić hamulce na tarcze.

Obręcze: Mavic: XM 317, a może coś innego lepszego? XM 719, EX 721.

Piasty: Dartmoor x-force, free-force czy Deore XT, a może coś innego?

Pancerne koło, obecnie mam x221, deore m510 i szprychy DT.

Szprychy są super, koło się rozcentrowuje co 500-1000km.

Jeżdżę ostrożnie, ale ta waga!

A może koło Mavic Crossride ?

Pozdrawiam

Napisano

Ja też miałem niedawno podobny dylemat...:)

Wahałem się pomiędzy xm317(xc717 które przy tej wadzę odrzucam) do tego piasty XT... byłem prawie zdecydowany ale... uderzyłem w komplet Mavic Crossride... Jak się sprawdzi to się okaże...:D Ale wyglądają bardzo przyzwoicie...

A co do Pańskiego dylematu odnośnie piast to XT zdecydowanie sprawdzony i dobry sprzęt!

Nie wiem czy można się moją decyzją sugerować bo ważę mniej o połowę i nie wiem jak się te Crossridy spiszą ale jednak zdecydowałem się na nie:D

Napisano

Jesli sie nie myle to xm317 to x221 pod nowa nazwa, wiec jesli obecnie jestes z niego niezadowolony, to x317 tez Ci sie nie spodoba. w Twoim wypadku rozsadnym wyborem wydaje się być xm719, który jest obrecza mavica rekomendowana dla ciezszych bikerow. tu masz tabelke z dopuszczalnymi obciazeniami. wynika z niej, ze xm719 to z najtansza z najbardziej wytrzymalych propozycji mavica do xc pod vki. jakkolwiek ona tez ma limit 115kg. jesli faktycznie jezdzisz ostroznie, to powinna wytrzymac. w innym wypadku rozwazalbym zakup jakis obreczy dedykowanych do "grawitacyjnych" form kolarstwa.

crossride'y maja limit wagi 100kg. zapewne zaklada on jakis zapas, ale ciezko zagwarantowac, ze wytrzyma Twoja wage.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...