Skocz do zawartości

[oświetlenie] Lampka na dynamo z akumulatorkiem

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam takiego wynalazku:

- lampki przedniej współpracującej z dynamem (konkretnie shimanowskim dynamem w piaście Nexusa)

- wyposażonej w akumulatorek (żeby świeciła także w czasie postoju i była możliwość doładowania jej w czasie jazdy)

- z automatycznym włącznikiem (jest ciemno - się włącza)

- najlepiej wizualnie "retro" ale nie jest to najważniejsze

- pożądana też lampka tylna o powyższych cechach ale tutaj pewnie będzie problem

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Jeśli chodzi o systemy z dynamem, to działają tak, że lampa tylna jest zasilana z przedniej i przez nią włączana. Lampy tylne przystosowane do dynama nie mają włącznika w ogóle. Jeśli chcesz mieć włącznik auto, to musisz albo kupić przednią lampę z takowym (i to polecam), albo kupić Shimanowski włącznik auto do piasty, jest chyba w Cykloturze.

Jeśli chodzi o podtrzymanie postojowe, to większość porządnych tylnych lamp jest wyposażona w takie udogodnienie, natomiast nie widziałem przednich z taką funkcją (być może są).

Jeśli chodzi o dizajn, to ja się nie znam, mogę Ci za to polecić przednią lampę Basta Pilot Classic Halogen (nie wiem, czy da się kupić w Polsce), świeci lepiej niż inne, z których korzystałem, jest wersja z autowłącznikiem, jest też parę innych fajnych, jak chcesz, to możesz do mnie wpaść (Legionowo, okolice Warszawy) i przejechać się dwoma rowerami z różnymi lampami (między innymi ww. Basta) i zobaczyć jak to działa.

W skrócie mogę poradzić Ci tak:

- kup markową lampę, polecam Busch&Muller, Basta

- kup od razu ze dwie sztuki żarówek do przedniej lampy, są tanie, ale ciężko je dostać, lepiej dorzuć parę złotych przy zakupie lamp, bo szkoda potem płacić za wysyłkę żarówek dwa razy tyle ile są warte

- tylną lampę kup diodową, będzie bezobsługowa

I jeszcze jedno, jeśli przepali ci się żarówka, to wyłącz oświetlenie, bo reszta się zjara (niektóre lampy są przed tym zabezpieczone).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...