Skocz do zawartości

[łokieć] boli podczas jazdy

Gevera

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczyna gdzieś przy 7-10 kilometrze i trzyma do końca jazdy. Tylko w jednej ręce, w łokciu są takie, hmm, dwie odstające kostki, boli między nimi. Pomaga zgięcie ręki, ale ile można tak jeździć... Kierownicy nie mam za szerokiej, bolało już w tamtym roku przed kilkoma zmianami w rowerku.

Ma ktoś jakąkolwiek ideę co to jest?

lewa ręka, prawa? u mnie występują bóle w lewym łokciu przy podobnym dystansie i co wywnioskowałem to że mogą być one spowodowane brakiem ruchu tej ręki w przeciwieństwie do ręki prawej, która to steruje tylnią przerzutką;) zacząłem troche częściej zmieniać chwyt lewej dłoni (raz na rogu, raz bliżej środka raz dalej i jest lepiej:) być może u Ciebie to krzywo ustawiony mostek? być może masz jedną ręke krótszą?;p

wada postawy, zła postawa na rowerze <-- główne przyczyny bólu podczas rowerowania.

Kiedyś miałem powyginane pręty w siodle przez co siedziałem krzywo na rowerze, co powodowało, że jedna ręka była mocniej docisnięta do kierownicy, co z kolei powodowało ból reki po ok 10 km :P

Innym powodem może być złe dobrany mostek, zmęczenie mięśni

Coś mi się zdaje, że nie do końca.

Przyczyn, w których dochodzi do przeciążenia nadgarstka, jest wiele, np. podczas prac krawieckich, ćwiczeń wioślarzy, gry skrzypków, a także pracy przy komputerze. Tak więc określenie łokieć tenisisty może być dla laika mylące, bowiem nie jest to choroba dotycząąca tylko tenisistów. Schorzenie jest bardzo uciążliwe. Charakteryzuje się okresowymi silnymi bólami łokcia.

Powiedzmy, że jesteś na dobrej drodze, żeby zachorzeć na tzw. łokieć tenisisty. Nie wspomniałaś o obrzęku, ograniczonej ruchomości, zaczerwienieniu. Póki co boli = alarmuje. Podczas jazdy mięśnie kończyn górnych są w ciągłym skurczu izometrycznym, a to ich nie wzmacnia - wręcz przeciwnie. Jedynym lekarstwem jest rehabilitacja ruchowa, wzmocnienie mięśni ( i ich przyczepów) obręczy i kończyn górnych. Niestety w kolarstwie łapy też trzeba mieć silne.

ja mam 176 cm. można spytać. rama jest, żeby nie skłamać...19,5". Ale mniejsza była za mała. To znaczy, wedle pana w sklepie rowerowym i wskazówek "jak dobrać rozmiar roweru".

jakby to było przez słabe łapy, to by chyba cały sezon było, a nie pod koniec i na początku następnego? Nie mam bólu, obrzęku, zaczerwienienia, ograniczenia ruchu. czy silne, nie wiem, na pewno nie jakieś szczególnie słabe...

A te chwyty to w czym niby pomóc mają?

O, na trenażerze nie bolało. Z drugiej strony, na trenażerze jeżdżę wyprostowana...

Jeszcze dojdziemy do wniosku, że rama za duża -.-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...