Lazapius Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Potrzebuję roweru na którym mógłbym jeździć szybko w trudnym terenie (góry, szybkie, wyboiste drogi leśne), ale jednocześnie który nie byłby udręką na drogach utwardzonych (1-2 dniowe wycieczki). Chcę aby to był full, więc myślałem o Yukonie FX3 ze względu na dobre opinie jakie o nim czytałem. Czy mogę w cenie 2500zł dostać coś lepszego do wymienionych wyżej celów? Jakie są słabe punkty tego roweru? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Na drogach utwardzonych konieczna blokada amortyzatora (nie wiem czy ma) ma dosyć słaby osprzęt - ale po czasie można zmienić -d czegoś przecież trzeba zacząć, można od tego. Inny jednozawias (choć Giant stylistycznie bardziej mi pasuje) : http://www.e-rowerowy.com/?p=productsMore&iProduct=302 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gekon34 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Giant Yukon FX3, czyli mamy tam RockShox Dart 2 z blokadą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazapius Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki Nie orientuję się czy damper ma blokadę, ale w to zawsze można zainwestować. Osprzęt po pewnym czasie i tak pewnie wymienię Najważniejsza dla mnie jest rama (mocna i dość lekka) i to, aby na początek dało się go poużywać w terenie. Podoba mi się w Yukonie też to, że można bardzo obniżyć siodełko (w razie trudniejszych zjazdów lub niedużych skoków wydaje mi się to dość istotne). Widelec z tego co wiem nie ma blokady (chyba, że wyszła jakaś nowa seria). Mój kumpel ma Krossa Level A4 z Dartem 2 i blokady nie ma (tylko regulacja twardości, której nie bardzo da się używać w czasie jazdy - jeśli już to na postoju) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Sorry, źle napisałem - konieczna blokada dampera - bez tego raczej mało przyjemna będzie jazda po drogach utwardzonych , zwłaszcze podczas długich przejazdów czy dłuszych podjazdów taką drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazapius Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 A może zamiast blokady wystarczyć szybka regulacja twardości (np. obrót o 180 stopni powoduje zwiększenie twardości z minimalnej na maxymalną)? Mój tata ma coś takiego u siebie w rowerze, tylko, że z przodu (Rock Shox Reba). Nie wiem jak to wygląda w damperze ale jeśli jest podobnie to brać (pewnie zanim nazbieram na dobrego dampera to z pół roku, a może nawet z rok pośmigam)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 W tym typie nie wystarczy - co innego jest tył a co innego przód , bez blokady tył będzie marnował energię . Ale jak pisałem - od czegoś trzeba zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patriota Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 http://www.allegro.pl/item609574006_yukon_...lka_okazja.html możesz z tego sprzedać damper dołożyć kase która zostanie i kupić jakiś nowy i jeszcze może na coś starczy. tylko coś za tani jest ten rowerek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 polecam, naprawde fajny rowerek w tej cenie . dozaawansowanej turystyki w terenie miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazapius Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Mam jeszcze pytanie dotyczące Rockridera 6.3. Osprzęt w 6.3 jest lepszy. Nie byłby to lepszy wybór od Yukona FX3? Nie mam na myśli zaoszczędzenia (że któryś jest lepszy, bo tańszy), tylko chodzi mi o osiągi (w takich dziedzinach, o jakich napisałem w temacie ). Na forum oba rowery bardzo chwalą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Rockrider 6.3 ma dużo gorszy damper, praktycznie od razu do wymiany. W Giancie dużo łatwiej ustawisz damper pod swoją wagę, no i oczywiście ma większy skok o 15mm. Co do osprzętu to faktycznie Giant ma o klasę gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ale rama w Giancie pewnie o klasę lepsza .... zwłaszcza w teren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.