Skocz do zawartości

[rower] Giant Yukon FX3 - problem z wyborem roweru do 2500 zł

Lazapius

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję roweru na którym mógłbym jeździć szybko w trudnym terenie (góry, szybkie, wyboiste drogi leśne), ale jednocześnie który nie byłby udręką na drogach utwardzonych (1-2 dniowe wycieczki). Chcę aby to był full, więc myślałem o Yukonie FX3 ze względu na dobre opinie jakie o nim czytałem. Czy mogę w cenie 2500zł dostać coś lepszego do wymienionych wyżej celów? Jakie są słabe punkty tego roweru? Z góry dziękuję za odpowiedzi :D Pozdrawiam!

Na drogach utwardzonych konieczna blokada amortyzatora (nie wiem czy ma) ma dosyć słaby osprzęt - ale po czasie można zmienić -d czegoś przecież trzeba zacząć, można od tego.

Inny jednozawias (choć Giant stylistycznie bardziej mi pasuje) :

http://www.e-rowerowy.com/?p=productsMore&iProduct=302

Wielkie dzięki :yes: Nie orientuję się czy damper ma blokadę, ale w to zawsze można zainwestować. Osprzęt po pewnym czasie i tak pewnie wymienię :D Najważniejsza dla mnie jest rama (mocna i dość lekka) i to, aby na początek dało się go poużywać w terenie. Podoba mi się w Yukonie też to, że można bardzo obniżyć siodełko (w razie trudniejszych zjazdów lub niedużych skoków wydaje mi się to dość istotne). Widelec z tego co wiem nie ma blokady (chyba, że wyszła jakaś nowa seria). Mój kumpel ma Krossa Level A4 z Dartem 2 i blokady nie ma (tylko regulacja twardości, której nie bardzo da się używać w czasie jazdy - jeśli już to na postoju) :yes:

A może zamiast blokady wystarczyć szybka regulacja twardości (np. obrót o 180 stopni powoduje zwiększenie twardości z minimalnej na maxymalną)? Mój tata ma coś takiego u siebie w rowerze, tylko, że z przodu (Rock Shox Reba). Nie wiem jak to wygląda w damperze ale jeśli jest podobnie to brać (pewnie zanim nazbieram na dobrego dampera to z pół roku, a może nawet z rok pośmigam)?

Mam jeszcze pytanie dotyczące Rockridera 6.3. Osprzęt w 6.3 jest lepszy. Nie byłby to lepszy wybór od Yukona FX3? Nie mam na myśli zaoszczędzenia (że któryś jest lepszy, bo tańszy), tylko chodzi mi o osiągi (w takich dziedzinach, o jakich napisałem w temacie :) ). Na forum oba rowery bardzo chwalą :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...