jama100 Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 witam mam takie pytanie. czy to robijakas roznice kiedy zamontuje licznik np. blizej srodka kola a np. przy samej oponie?
Timon92 Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Magnes musi być max. 5mm od czujnika, to jest główny wyznacznik.
jama100 Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Napisano 12 Kwietnia 2009 wiem o tym. ale czy to ma jakies znaczenie kiedy zamontuje tak jak wspomnialem
rymo Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Jama100 czy szprycha sie wygina? Nie, jest prosta...zatem logicznie rzecz biorac nie ma znaczenia.
Rulez Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Może szprycha się nie wygina, ale jest pod kątem , a najbardziej oddalona od goleni amortyzatora jest przy obręczy, więc w tym miejscu będzie trudno uzyskać 5 mm odległości magnesu od czujnika licznika.
Sekman Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 predkosc katowa jest taka sama na calej dulgosci szprychy nie ma znaczenia gdzie przyczepisz czujnik, wazne zeby (tak wspomnieli koledzy) nie byla dalej jak 5mm od magnesu
1415chris Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Tak jak koledzy wyzej nie ma znaczenia gdzie czujnik bedzie zamotnotwany - teoretycznie. Dorzuce sie ze swoim pytaniem/problemem. Jesli chodzi o prawidlowe dzialanie, przynajmniej u mnie, ma znaczenie na jakiej wysokosci czujnik sie znajduje. Obecnie ok 1/3 wysokosci lagi od gory. Kiedy zalozylem go w najnizszym miejscu zachowujac ten sam dystans czujnik-magnes, licznik pokazywal absurdalne dane. Dioda na czujniku nie zawsze zapalala sie przy magnesie. Myslalem ze czujnik dokonal zywota. Ale gdy przesunalem go do pozycji wyjsciowej wszystko wrocilo do normy. Polar wireless i kola mavic sl - jesli to ma jakiekolwiek znaczenie. Jakies pomysly??
rymo Napisano 13 Kwietnia 2009 Napisano 13 Kwietnia 2009 Nie bawilem sie polarem, nie znam jego czulosci...ale moze jest tak czuly iz wylapuje magnes z wiekszej niz 5mm odleglosci. Innymy slowy liczyl obrot grubo przed tym jak magnes sie pojawil w "dobrym" miejscu. Najnizsze miejsce oznacza iz magnes przez caly czas znajdowal sie w miare blisko czujnika, moze to..to?
jama100 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Napisano 13 Kwietnia 2009 no to mam maly problem. bo nawet jak dam licznik przy samym centrum kola to i tak nie osiagam 5mm tylko 10-15mm montujac zgodnie z instrukcja. ma ktos jakies sprawdzone konkretne pomysly zeby jakos dobrze skrocic ten dystans? dodam ze gumka od czujnika jest dosyc mocno naciagnieta juz teraz wiec nie wiem czyt to bedize dobry pomysl zeby cos pod niego podkladac przepraszam was. jednak sie mylilem. teraz mam zamontowane i wszystko gra
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.