Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] na 44/34/22 | trwała

Adik

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję przerzutki, która obsłuży mi moją korbę 44/34/22 {Fc-540 z blatem stronglight 34t} i przy okazji okaże się bardziej trwałą od lx { http://www.allegro.pl/item605135686_przerz...lx_fdm_581.html }

Przerzutka na obejmę 34.9 i downswing, linka górny ciąg. Wspomniany lx przysporzył mi więcej kłopotów niż radości, pomagając tylniej przerzutce dobić napęd :)

Shimano działało z blatem i średnią koronką przyzwoicie, najgorzej było z koronką 22T, gdzie nawet na biegach 22-24 i 22-30 chrupiał łańcuch, że aż siara jechać, a sytuacji kiedy nieutrzymał łańcucha w ryzach korby {łańcuch w mufie} było "od groma". Mam manetki sx5 z mikroindeksacją.

Propozycje - SRAM X-GEN http://www.allegro.pl/item604589678_okazja...ysylka_0zl.html

SRAM X-9 http://www.allegro.pl/item607796570_przerz...r_xtrabike.html

SLX downswing

XT 2008

XTR 2005/06/0.7{L}

Kto co chwali, lub na co psioczy - słucham :thumbsup:

Skoro masz korbę Shimano to osobiście proponowałbym założyć przerzutkę Shimano - jaką to już zależy od tego jak finansowo stoisz. Osobiście poniżej XT bym nie kupował.

A jeśli idzie o SRAMa to pomiędzy X-Gen a X-9 nie powinno być większej różnicy. W każdym razie wózki SRAMa są węższe od wózków Shimano. Niektórzy ludzie narzekają na problem z regulacją i stosują gripy, ale sam mam X-9 na triggerach i żadnych problemów nie miałem, a działa też znakomicie.

Właśnie nie wiem jeżeli chodzi o przednie przerzutki, jak wyższe grupy SRAM'a mają się z pracą do analogicznie wyższych shimano. W drugim, bike'u mam przednią 3.0 ale technologii to tam nie ma, a działa średnio {nie fatalnie, nie cudownie}. Ma ktoś jeszcze jakąs stycznośc z pracą wspomnianych przednich przerzutek?

Do nowych xt/xtr nie lecę jak pies na kiełbasę, bo po przygodzie z piastą xt 08 mam do nowych komponentów shimano lekką niechęć.

"W każdym razie wózki SRAMa są węższe od wózków Shimano" ; dzięki za te info - dobrze wiedzieć, zwłaszcza jak się ma napęd 8'mkę i nie zamierza zmieniać na 9biegów z tyłu.

Może więc starszą XT (link przypadkowy)? Wczoraj u kumpla ją badałem i sprężyna dość mocna jest (przerzutka 2-letnia). Aha, brat jest w podobnej sytuacji bo ma korbę i przerzutkę przednią Sh, a tył i manetki SRAMa Taka hybryda naprawdę nieźle u niego pracuje :thumbsup: Z kolei drugi brat ma korbę Truvativa, przerzutki Shimano i też daje radę.

Co do 8 zębatek i węższego wózka, to wg mnie raczej miałbyś łatwiej, gdyż przy zmniejszeniu liczby koronek automatycznie powinien spaść kąt łańcucha. Chyba - mogę się mylić. Jeśli tak to niech ktoś mnie poprawi :)

Sprężyna w X-9 jest naprawdę mocna, jednak nie miałem okazji porównać ją do nowych komponentów Shimanowskich.

Trochę dziwię się że lx tak źle się sprawował, tym bardziej że manetka z mikroindeksacją - sam miałem taki tandem - tyle że manetka sram 3.0, przód lx, napęd 8sp. Działało idealnie, wszystko zależało tylko od ustawienia przerzutki na odpowiedniej wysokości, i pod odpowiednim kątem względem linii łańcucha.

Wymieniłem na sram x.9 - raczej ze względu na chęć posiadania przerzutek i manetek z jednej firmy, niż dla tego że lx się źle sprawował.

Więc jeżeli chcesz wymienić, to polecę sram, nie dlatego że pracuje lepiej, ani dlatego że jest lżejszy (bo ważą prawie tyle samo), ale raczej z względów estetycznych :) i mojego uwielbienia dla przerzutek tej firmy :P, no i wygląda solidniej od wynalazków shimano.

Miło że temat się spotkał z odzewem :D Postanowiłem wziąć x9. 109zł za nią bedę jeszcze skłonny zapłacić. Polecany przez was model xt, pewnie sprawuje się tak jak twierdzicie, ale technicznie {np budową} za bardzo przypomina tego lx który mi się rozkraczył. Sytuacja kiedy przednia przerzutka klinuje się ZA blatem {po stronie ramion} jest frustrująca, pozatym nie lubię kiedy napęd jest delikatny {nikt tego nie lubi :)}.

Wydaje mi się że jeżeli przerzutka klinuje się za blatem, to to nie jest kwestia złej przerzutki, lecz złego mocowania. Ja bym zamocował trochę wyżej.

Kiedy mi się to zdarzyło miałem poprawnie zamontowaną przerzutkę. Gdybym ją dał jeszcze wyżej to logicznie biorąc sytuacja mogła by się częściej powtórzyć.

Ale zawsze warto sprawdzić ustawienie, bo wpływa one znacząco na pracę p.przerzutki.

Będziesz zadowolony z X-9 ja mam X-GEN-a i strasznie ją lubie za tą chamską mocną sprężyne :D Miałem Deore LX i w porównaniu do X-GEN-a jest bardzo delikatna :P w każdym bądź razie miłego użytkowania!! Pozdrawiam

No i dobrze się tego dowiedzieć :P Prosto i na temat. Mam nadzieję że będę zadowolony bo 110zł w błoto nie chciałbym wyrzucać :P

No i pomyslec ze 3-4 lata temu jak sprzedawalem X-Gena prawie nowego to zszedl za 40PLN, heh :) Dopiero teraz jest doceniany...

...a tak apropo. Poszerzyli w nim prowadnice metalowa, bo jak go uzywalem to mialem problem z biegami wcale mocno nie na przekos, zeby nie tarly o nia. 2x9-4 dzialalo dobrze, a np. juz 2x3-1 tarlo. Shimano ma zauwazalnie szersze to i jak rama nie pracuje na boki to da sie ustawic, zeby na wszystkich biegach przy tarczy 2 z przodu bylo ok :)

Teraz różnie bywa na allegro można dostać i za 69zł ale doliczając przesyłke potrafi wyjść na to samo, ja zakupiłem w sklepie i miałem ją od razu. Powiem Ci że jak mam wrzucony drugi blat to bez problemu obsługuje 9 trybów i nic nie trze. Nie widziałem X-GEN-a poprzedniej generacji, także nie powiem czy się jakoś różni konstukcją wózek, ale powiem Ci że podobny jest w LX. Pozdrawiam

Przerzutka X9 już zamontowana. Jazdy jeszcze z nią nie odbyłem, jednak mogę powiedzieć że jest super.

Sprężyna bardzo mocna, przerzutka prosta w regulacji i zapewnia mi wreszcie ciche działanie napędu.

Troszkę ma opory przy wrzucaniu na wyższy bieg, ale to sprawa mikroindeksacji przy trochę już zmęczonej manetce.

W porównaniu do lx- niebo a ziemia, jestem bardzo zadowolony z zakupu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...