Skocz do zawartości

[Osłona] Neopren czy naklejka?

Lextalionis

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Zakupiłem ostatnio osłonkę pod łańcuch na tylne widełki. Niby nie ma filozofii, zakładamy i jedziemy. Jednak nie wiem, czy lepiej osłonkę wyciąć na pewnej długości i ogólnie też skrócić by przesunąć rzep i aby linka od przerzutki szła na zewnątrz, czy może lepiej nawinąć tak jak jest czyli na całości zapiąć rzep i linkę zostawić wewnątrz osłonki? Co preferujecie, jeśli linka pójdzie w środku, jest leciutko naciągnięta, ale ma to na coś wpływ?

Napisano

Linka jest puszczona pod dolną rurą, i tak, idzie zaraz od główki do mufy suportowej, skąd następnie jest poprowadzona prawą dolną rurką tylnego trójkąta do tylnej przerzutki. Chyba w miarę dokładnie można sobie wyobrazić :-)

Napisano

Troszkę lipa bo jak kiedyś coś ci wystrzeli albo po najechaniu kołem uderzy to morze ci przerwać linkę, u mnie poprowadzone jest wszystko góra i górną rura widelca... aczkolwiek póki co widziałem to tylko raz więc prawdopodobieństwo jest jako takie :icon_mrgreen:

Nie mniej jednak w twoim przypadku opatuliłbym razem z linką :)

Napisano

OK, do sezonu jeszcze trochę czasu mamy, więc jest czas na przemyślenie. Jednak chyba ostatecznie opatulę całość, tak jak sugerujesz :icon_mrgreen: PS Na poprzednim rowerze, z tak poprowadzoną linką jeździłem od 2001 i ani razu nic się nie przytrafiło.

Napisano

Mam tak samo poprowadzoną linkę tylnej przerzutki jak pisze "michalbike". Mam też założony neopren na tylne widełki. W niczym on nie przeszkadza jeżeli chodzi o działanie linki i można by nawet powiedzieć że dodatkowo uszczelnia linkę wpadająca do pancerza.

Napisano

No więc właśnie, skoro nie zaszkodzi to trzeba zastosować, zastanawiam sie jak duze znaczenie mają takie naklejki osłaniając ramę od obcierania linkami, jest jakiś sens tego?

Napisano

Uważam, że trochę może osłonić taka naklejka, jednak nie spełnia tej funkcji w pełni tak jak neopren. Naklejka jest cienka, przy mocniejszym uderzeniu lakier pod nią i tak będzie odbity. W poprzednim rowerze miałem naklejkę, i ta chroniła ramę, ale przed chlapiącą oliwą a nie uderzeniami. Neopren, który sobie sprawiłem ma dodatkowo zgrubienia na dole oraz do góry, tak więc dodatkowo to będzie amortyzować uderzenia łańcucha. Dodam, że zgrubienia te są w kształcie ogniw łańcuchowych i wg mnie dodaje to uroku :-) EDIT: Nie przeczytałem ze zrozumieniem, pytałeś o ocieranie o linki. Te jednak ramy nie dotykają, są poprowadzone w dostatecznej odległości i na tyle naciągniętę, że ramy nie powinny rysować. Jeśli jednak przy silniejszych drganiach, zdarzyłoby się muśnięcie linką ramy, to taka naklejka powinna spełnić swe zadania w 100%.

Napisano

Aha, a to nie zajarzyłem :-) Co do ocierających pancerzy to mam zamiar coś nakleić koło główki ramy. Tam występuje tylko obcieranie, w moim przypadku nawet nie jakieś bardzo silne, więc naklejka tutaj również powinna spełnić swe zadanie.

Napisano

Polecam łatki samoprzylepne do dętek firmy accent, za 5 zł dostajemy kilka łatek które bardzo dobrze sprawdzają się przy zabezpieczeniu lakieru.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...