Lextalionis Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Tak jak w temacie... Co jest lepsze do osłony tylnego trójkąta przed uderzeniami łańcucha? Muszę się w coś takiego zaopatrzyć ponieważ nie mogę patrzeć jak łańcuch zdrapuje mi lakier? Dlatego co bardziej opłaca się kupić?
jedrekxc Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 ja mam trzy warstwy czarnej tasmy izolacyjnej owiniętej na dolnej rurce od suportu do haka i rama na pewo nie ucierpi;)
Niedzwiedz1 Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Neopren osłoni więcej niż naklejka, no chyba że znajdziesz dużą nalepkę Neopren chyba będzie droższy od naklejek przeznaczonych specjalnie pod łańcuch, chociaż zawsze można posłużyć się starą dętką lub oponą jeśli wrażenia estetyczne nie grają roli.
jedrekxc Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 tak to u mnie wygląda: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/02d11bb8f0e295cf.html W każdym rowerze tak miałem
Mervis Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Zwykła taśma izolacyjna, przynajmniej ja takiej używam, są też takie specjalne plastikowe osłonki, lub na rzepę takie osłonki, bardzo faje
Skiba_TG Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Ja uzywam neoprenu z Authora, ma on taka ladn gladka powierzchnie wiec jets latwy w utzrymaniu go w czystoci oraz wg mnie lepiej wyglada niz detka lub tasma izolacyjne
Veldrinn Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Ramy np Authora maja firmowo naklejkę chroniąca lakier przed łańcuchem, ale ja i tak używam neoprenu bo chroni wieksza powieszchnie i wygląda estetyczniej od poobijanej naklejki
QWEY564 Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 większość ram ma "naklejkę" ale jednak taka naklejka nie uchroni lakieru bo po jakimś czasie sama się "zetrze", podobnie jak taśma izolacyjna która postrzępiona przez łańcuch nie wygląda najlepiej. Wydatek kilkunastu złotych na neopren nie jest taki straszny... a rama na pewno będzie bezpieczna.. innym wyjściem jest zużyta dętka przyciśnięta 2 zipami... jak zrobimy to schludnie to wygląda przyzwoicie i "rasowo"
michciu_h Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest neopren - kosztuje 10-15 zł można go bez problemu założyć/zdjąć w zależności od humoru. Dętka ładnie zamontowana też nie jest zła. Natomiast opcja z taśmą izolacyjną jest wg mnie kiepskim rozwiązaniem. W końcu zależy nam na ochronie ramy przed obiciami i zniszczeniem. A po ewentualnym zerwaniu taśmy mamy rurki do czyszczenia z kleju.
Kordi Napisano 12 Kwietnia 2009 Napisano 12 Kwietnia 2009 Jest jeszcze płetwa rekina. Osobiście używam neoprenu (rzep - ale widziałem tez na suwak po całej długości).
Konraad Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 A ja mam owiniętą taką grubą i szeroką taśmą do izolacji dużych przewodów. Z pracy mi ojciec przyniósł. Ona ma gdzieś 0.5cm grubości i z 2cm szerokości i ma taką piankę w środku.
Mefisto Napisano 22 Kwietnia 2009 Napisano 22 Kwietnia 2009 Taśmę uważam za średni pomysł. Nie zawsze stanowi 100% ochronę a jak się odklie to zostaną ślady kleju (da się usunąć). Względy estetyczne pomijam bo dętka też zbyt efektowna nie jest Ja mam neopren bo dostałem razem z rowerem, ale jak by nie było to bym pewnie odżałował te 10zł i sobie kupił.
QWEY564 Napisano 22 Kwietnia 2009 Napisano 22 Kwietnia 2009 Konraad, zaciekawiło mnie to o czym piszesz... masz jakieś zdjęcie lub linka do www?? szukam czegoś do oklejenia i zabezpieczenia bagażnika rowerowego... sakwy crosso są dla niego bezlitosne... izolacja nie przejdzie-po 200km się przeciera... PowerTape(czy jak się ta srebrna taśma nazywa) też nie jest najlepszy... :/ a co do osłonki pod łańcuch: dętka, opona lub neopren innej opcji nie widzę
orchid Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 witam ja rowniez zastanawiam sie na kupnem jakies oslony na tylne widelki, bo ostatnio lancuch niezle zaoral mi lakier:/ opcja z neoprenem bylaby chyba najlepsza, ale ostanio znalazlem cos takiego -> http://www.twomark.pl/index.php?s=produkt&...6&id_typu=1 czy to to samo co zwykla oslona na widelki, gdzie to sie dokladnie montuje? szczerze mowiac pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem. pozdrawiam
goldbloom Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Neopren. Mniej hałasuje. Ewentualnie, z tego samego względu, cienka (lekka) dętka, ale neopren jest o tyle lepszy, że można go łatwo zdjąć i umyć.
morion Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 5 dych za kawałek blaszki... Nie ma jak kawałek dętki i zipy . Do tego własnoręcznie wykonana osłona z blaszki (u mnie akurat pod ręką było opakowanie po śrucie) mocowana za pomocą metalowych zipów w miejscu gdzie uderza łańcuch po tzw. zaciągnięciu i mamy widełki/wahacz zabezpieczone
topi1995 Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Ja polecam taką osłonkę: http://allegro.pl/item691076752_oslona_ram...twa_rekina.html
Robert Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Ja używam czegoś najbardziej ekonomicznego przedziurawionej kiedyś tam dętki. Nie strzępi się ona tak jak taśma izolacyjna i nie wchłania smarów tak jak neopren (korzystałem z obu tych patentów). Przy użyciu jakiejś lekkiej dętki nawet lżej będzie . Z tym, że nie rozcinam jej w poprzek tylko zakładam tak jak na zdjęciu: http://picasaweb.google.com/kwiatkowski.ro...492520819346914 ochrona fantastyczna niestety chyba najcięższa z przedstawionych (zawsze można użyć dętki w wersji ultralight )
Elo78 Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Obecnie nie mam osłony, przykra prawda jest taka że nie chce mi się jej zrobić, ale jak się za to wezme to na pewno będzie to dętka przyczepiona spinkami. Dlaczego? Bo według mnie neopreny sa za krótkie i ślizgają sie po ramie. Może miałem jakis trefny model , ale dętka jakos bardziej budzi moje zaufanie , daje 100% ochrony no i jest za darmo.
Lextalionis Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 A ja skorzystałem z taśmy wulkanizującej... Przykleiłem od góry trochę rozciągając i teraz trzyma - i tak już od ładnych kilkuset km...
Konraad Napisano 24 Sierpnia 2009 Napisano 24 Sierpnia 2009 Konraad, zaciekawiło mnie to o czym piszesz... masz jakieś zdjęcie lub linka do www?? szukam czegoś do oklejenia i zabezpieczenia bagażnika rowerowego... sakwy crosso są dla niego bezlitosne... izolacja nie przejdzie-po 200km się przeciera... PowerTape(czy jak się ta srebrna taśma nazywa) też nie jest najlepszy... :/ a co do osłonki pod łańcuch: dętka, opona lub neopren innej opcji nie widzę To jest taśma do izolowania wężyków w lodówkach chłodzących. U góry ma bardzo odbijający srebrny kolor a na dole z 1mm żółtej pianki. Zdjęcia już ci nie pokarze bo na tamtym rowerze co poszedł do kasacji to pękła rama i on był czarny. I to srebrne miałem jeszcze owinięte czarną izolacją bo było bardzo oczo ######ne. Pozdr. PS. Sorry że tak późno odpisałem ale zapomniałem o tym temacie.
kosciczek Napisano 25 Sierpnia 2009 Napisano 25 Sierpnia 2009 Zdecydowanie neopren. Tak jak pisali inni łatwy w czyszczeniu, mniej hałasuje łańcuch obijający się o ramę. Sam posiadam neopren kellysa na rzep. Według mnie kwestia estetyki też ma znaczenie.
pawel1315 Napisano 26 Sierpnia 2009 Napisano 26 Sierpnia 2009 Posiadam rower o niezbyt jasnym kolorze, ale neopren mam od początku. Za to siostra ma biały rower i ma tylko jakąś naklejkę ... Ona nic nie daje, bo łańcuch i tak brudzi ramę. Niedługo kupuję jej też osłonkę, bo sama mnie o to prosi, chociaż dla niej rower ma wyglądać jak najładniej no i jeździć.
Silvan Napisano 27 Sierpnia 2009 Napisano 27 Sierpnia 2009 ja mam speca, z fabryczną naklejką, bardzo wytrzymałą, powierzchnia wystarczająca, na razie jest bez zastrzeżeń, tylko troche jest tak jakby na ciągnęta na 2mm długości, o jakąś gałąź musiałem zahaczyć
exist Napisano 27 Sierpnia 2009 Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja mam neopren FUTURA. Narazíe mi służy. Tylko jest na nim parę dziurek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.