Rulez Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Boplight ma baaardzo krótkie ramy, i żeby go kupić , to trzeba koniecznie przejechać się w terenie, i upewnić się, że geometria pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 ja bym to nawet ostrzej ujal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A żesz...ale zamieszanie! A już myślałem, że mam faworyta:( Poszedłem i zmierzyłem obecną ramę- górna rura ma od osi sterowej do osi siodła 56cm. Dużo więcej od Bopa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Rozmiary: 15", 17", 19", Kąt tylnego trójkąta: 73 Długość rury górnej: 534mm/546mm/564mm Średnica rury pod siodłowej: 27,2mm Dodam, że 10 mm w długości ramy to wbrew pozorom dużo, a mostek i sztyca nie są do dopasowywania ramy ,tylko drobnej korekty pozycji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Kąta nie znam, ale jeśli długość mierzy się od osi do osi (jak sam zmierzyłem), to ten akurat wymiar jest idento (też mam 19"). Więc byłoby jednak okey? Choć w sumie i tak wracałbym tym razem do 17"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 gorna rura jak w trekingu, sztyca 27,2, ktora w moim przypadku odczuwalnie plywala na podjazdach, nawet jadacy za mna to widzieli, do tego solidnosc i grubosc scianek, ktore sugeruja smiganie po szosie, no moze i szutrach ...jeszcze ta cena, pytam za co rower mtb sluzy do jezdzenia po gorach i trudnym terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Tego Boblighta to bym w Beskidy nie ciągnął .... ponadto nie wiem co to za rama która przy 19" ma po osi 560 mm. to tyle co w np. Specu przy 17" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Jak zwykle nie zaznaczyłem , że krótka rama to nie tylko krótka rura górna, ale też krótka baza kół , a to ma duuuży wpływ na prowadzenie roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 i mine na podjazdach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Moja rama aktualnie (odpisane i pomierzone): CU92 Aircraft Spec. Aluminium rozstaw kół: 108cm sztyca: 30.8mm 10 lat temu tylko karbonowe Gianty były "lepsze", potem pamiętam zaprzestano produkcji z CU92 (seria ATX, moja rama waży ok. 1350g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Takie porównanie nic nie daje, jak chcesz Boplighta koniecznie musisz się na nim przeiechać w terenie, i koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 To nie tak! Nie, że chcę Boplighta- ja myślałem, że to na pewno dobra propozycja (bo ma dobrą ramę, Foxa, osprzęt okey, no i waży malutko), a dzięki Wam- zobaczyłem sprawy w nowym świetle! W terenie się przejechać...może być problem, bo w Bielsku go nie sprzedają. Ale jeśli nie Boplight- to może ten Giant? Może ten droższy Giant? A może jednak full? To będzie decyzja na lata, więc 1k w tą czy w tamtą nie ma wiążącego znaczenia. Oj, coś czuję, że to nie będzie łatwa sprawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 a ja tam cos czuje, ze pierwotne propozycje byly najlepsze, np cube reaction k18 2008, a jak nie to jakiegos fulla, tylko pytanie czy wykorzystasz taki rower i czy da on wiecej radosci niz nerwow z tym boplightem to juz nie moge, wybacz, jaka pelnowartosciowa zalete ma ta rama? bo niska waga skutkuje tym, ze taki rower, to mozna ogladac, a nie uzywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 No i właśnie w tym problem- nigdy nie jeździłem na fulu XC i jeśli mówisz, że mogą być nerwy, to tym bardziej nie wiem, czy to dobry pomysł... Ale z drugiej strony, kiedy czytam posty typu "też miałem wątpliwości, czy się przesiadać na fula, ale teraz do hardtaila już bym nie wrócił", to zaczynam myśleć, że coś w tym jest, i to zdecydowanie na korzyść fula... A z tych rowerków, które mnie w tym wątku pociągły do tej pory, był właśnie bajecznie wyglądający Cube, leciutki Boblight (ale aż tyle Waszych "przeciw"...), full, który ważył tylko lekko ponad limit, i świetnie wyposażony (choć sporo wychodzący ponad limit 5k) Giant XTC0. Ale prawdę mówiąc, ciągnie mnie do fula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Ja też się kiedyś zarzekałem , nigdy fulla , i stwierdzam - jeśli nie kupujesz roweru do wyścigów XC , tylko dla przyjemności z jazdy - to jedynie full. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Rulez- przyjemność przede wszystkim! Więc powiedzmy- jeśli HT, to ten Giant (dobra rama, Fox, osprzęt, waga- co prawda nie wiem, nie pisze na stronce, ale zakładam, że ok 11kg). A jeśli full- to co w tych granicach $$$? Ale już naprawdę 6.5k nie przekraczajmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszczunio66 Napisano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Jak do 6,5k fulla to tylko Gianta Anthem X2, katalogowo 6800, ale myślę, że spokojnie pójdzie za 6500. Jednak problem polega na tym, że jak na razie nie ma rozmiaru 18" na Polskę i nie da się sprowadzić (za dobrze sprzedawały się we Francji, z której miały przyjechać do Polski), więc jeśli nie ma takiego roweru na stanie w danym sklepie to raczej 18 nie dostaniesz, przynajmniej nie w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 nie znam sie na fullach, ale jakby tak porownac tego anthema np do canyona nerve xc model za podobna kwote, czyli gdzies tak 5.0/6.0 to raczej nie ma co porownywac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Eeee, chyba nie! Tak sobie patrzę na tego Canyona i Gianta, i Giant chyba jednak lepszy jest, zwłaszcza w porównaniu z 5.0 (ale w ogóle ciężko poczytać o Canyonie- tylko jakieś zagraniczne stronki, no i cena- 5.0 1350E, 6.0 1600E). Ale ja się nie znam i sądzę po "pozorach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 eno rowery sa podobne, tak to jest, jak sie najpierw pisze, pozniej sprawdza o jaki rower chodzi ^^ sor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Njus jest taki, że ten dżajent tylko 11.7kg ) a co to oznacza dla mnie w obliczu tego wątku- nie muszę Wam tłumaczyć ) Innymi słowy- full będzie poważnie brany pod uwagę, bo za 6.5k może mieć wszystko, co się takiemu opuszczonemu przez wiedzę może zamarzyć: Foxy, XT, waga, no i fulowość )) Ale zachowuję trzeźwy (??) umysł i zadaję sobie to ważne pytanie- czy coś takiego faktycznie jest mi potrzebne? Czy full jest dobrym wyjściem dla kogoś, kto nie lubi, jak mu się coś psuje, bo się przyzwyczaił, że się nie psuje, więc naprawiać nie musi?? Panowie- czy takie fule, jak ten Giant- się w tym miękkim tyle- psują??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Czy full jest dobrym wyjściem dla kogoś, kto nie lubi, jak mu się coś psuje, bo się przyzwyczaił, że się nie psuje, więc naprawiać nie musi?? Nie przeginaj, wcale więcej się nie psuje, za to dużo fajniej jeździ. Ewentualnie jest jeszcze ten virtual : http://www.extreme-shop.nazwa.pl/pro-sport...roducts_id=2201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Co myślicie o aluminiowej Ninety-Six http://www.rowerymerida.com.pl/rowery2.php...r=73&id=484 ? Kosztuje nie więcej niż 6k (na allegro jest za 5400, więc może za około 5k można kupić), jest lekka i geometria jak w zbierającej dobre recenzje wersji carbon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Cądzę, że to rower do ścigania , nie do jazdy dla przyjemności , szkoda kasy na jednozawiasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralphy Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 I to jest dla mnie czarna magia- jednozawiasy, 3zawiasy, etc. Co do czego? ---- W ramach odprężenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.