Skocz do zawartości

[rower] Terrago 2, co wymienić?

Norbi1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam rowerek giant terrago 2 2008, chiałbym się poradzic od czego zacząć w nim wymianę osprzętu, w sklepie poradzono mi żeby zacząć od korby bo to najsłabszy element.I teraz jak już wymienie korbe( na jaką?) to czy bedzie dobrze współpracowac z resztą? Opiszcie co w nim jest ok a co do wymiany, może jakies linki do testów?

• Mod Team

Jezeli masz taki sprzet jak ja znalazłem --> http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.p...amp;prod_id=146 <--

to ja zabardzo nie widze do czego sie tam przyczepić ... no moze do pedałów i ewentualnie wieksze tarcze jezeli nie starczają te choć wątpie zeby były za małe. Jezeli tak to tarcza, w zalezności od 20 do nawet 100zł + adapret jakieś 20zł.

Jezli masz inny sprzet, napisz co masz.

Wymiany zacząłbym od amortyzatora. Ważysz sporo i do tego jeszcze tarcze 180 nie wpłyną dobrze na kondycję darta. Terrago mają dość wysoką główkę, więc ze sprzedażą amora nie powinno być problemów i z niewielkim dodatkiem finansowym możesz stać się posiadaczem np. Tory - amorek dla cięższych ludzi.

Jezeli teren jest lekki to nie ma sensu wymieniac amortyzatora. Ten co jest w zupełności wystarczy. Tak samo z hamulcami. 160 w zupełności wystarczają, chyba, ze ktos naprawdę szaleje.

Ja bym wymianę zaczynał od kół. Te zamontowane w rowerze to kloce ważące ponad 700g. BIeznik w lekkim terenie tez nie musi byc tak agresywny, a spokojnie mozna urwac pół kilo na masie rotowanej. Rower będzie sam się do przodu rwał.

To mój Terrago, który kupiłem w zeszłym roku. Trochę inna edycja, bo początkowo była z amorem Suntour XCM. Na pierwszy ogień do wymiany poszła tylna przerzutka, która niemiłosiernie tłukła się o widelec na każdej nierówności. Potem amortyzator na Reba Race oraz hamulce SD5 na Avid J5. Ostatnio wymieniłem koła i opony, bo to straszne kloce były. Tylko na tym zrzuciłem z wagi roweru 1200 g a pewnie i więcej nawet.

post-113072-1239563706_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...