Norbi1 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam, posiadam rowerek giant terrago 2 2008, chiałbym się poradzic od czego zacząć w nim wymianę osprzętu, w sklepie poradzono mi żeby zacząć od korby bo to najsłabszy element.I teraz jak już wymienie korbe( na jaką?) to czy bedzie dobrze współpracowac z resztą? Opiszcie co w nim jest ok a co do wymiany, może jakies linki do testów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezun Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 jak dla mnie to wsadź na przód tarcze 180mm bo 160 są za słabe (nie wiem po jakim terenie jeździsz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbi1 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Jeżdzę głównie po uliczkach i po lesie, ale raczej lekki teren , z tym że waże ok 95 kg. żeby wymienic na wieksze trzeba zmienic cały hamulec czy same tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezun Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 chyba cale hamulec trzeba wymienić Jeśli się mylę proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Trzeba zmienić adapter, zeby włożyć inną tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbi1 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 a co do napędu, amortyzatora, itd. co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Jezeli masz taki sprzet jak ja znalazłem --> http://www.zuchlinski-sklep.com.pl/index.p...amp;prod_id=146 <-- to ja zabardzo nie widze do czego sie tam przyczepić ... no moze do pedałów i ewentualnie wieksze tarcze jezeli nie starczają te choć wątpie zeby były za małe. Jezeli tak to tarcza, w zalezności od 20 do nawet 100zł + adapret jakieś 20zł. Jezli masz inny sprzet, napisz co masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Wymiany zacząłbym od amortyzatora. Ważysz sporo i do tego jeszcze tarcze 180 nie wpłyną dobrze na kondycję darta. Terrago mają dość wysoką główkę, więc ze sprzedażą amora nie powinno być problemów i z niewielkim dodatkiem finansowym możesz stać się posiadaczem np. Tory - amorek dla cięższych ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbi1 Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Mam sprzęt taki jak w opisie , hamulce giant root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Jezeli teren jest lekki to nie ma sensu wymieniac amortyzatora. Ten co jest w zupełności wystarczy. Tak samo z hamulcami. 160 w zupełności wystarczają, chyba, ze ktos naprawdę szaleje. Ja bym wymianę zaczynał od kół. Te zamontowane w rowerze to kloce ważące ponad 700g. BIeznik w lekkim terenie tez nie musi byc tak agresywny, a spokojnie mozna urwac pół kilo na masie rotowanej. Rower będzie sam się do przodu rwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 To mój Terrago, który kupiłem w zeszłym roku. Trochę inna edycja, bo początkowo była z amorem Suntour XCM. Na pierwszy ogień do wymiany poszła tylna przerzutka, która niemiłosiernie tłukła się o widelec na każdej nierówności. Potem amortyzator na Reba Race oraz hamulce SD5 na Avid J5. Ostatnio wymieniłem koła i opony, bo to straszne kloce były. Tylko na tym zrzuciłem z wagi roweru 1200 g a pewnie i więcej nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.