lukaszek1905 Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam. Postanowiłem rozkręcić bębenek ponieważ przypuszczałem ze w zapadki dostało się zbyt dużo gęstego smaru(moze piasku). nasmarowałem kulki jak trzeba, i chciałem skręcić, jak skręciłem, to ośka bardzo mocno chodziła, jak jest ośka od strony bębenka, to którą stroną przychodzi taki pierścień zabepieczający kulki przed wypadnieciem? oraz potrem sa dwie śruby(nakrętki?)[niewiem jak to nazwać] które sie nakręca na ośkę, jedna taka z wyprofilowanym rowkiem lekkim na kulki, a potem normalna nakrętka, (ich chyba nie trzeba kontrowac ze soba? pomózcie.
tobo Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 to coś z wyprofilowanym rowkiem na kulki to tzw konus - czyli nakrętka i bieżnia dla kulek w jednym, za nią bardziej na zewnątrz znajduje się tzw kontra. konus dokręcasz tak by oś nie miała luzu i by obracała się z lekkim oporem. dokręcasz kontrę do konusa a następnie kontrujesz - czasami zabieg trzeba powtórzyć parokrotnie. konus odkręcasz a kontrę dokręcasz, sprawdzasz przy tym czy oś nie rusza się.
lukaszek1905 Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Napisano 12 Kwietnia 2009 Dzięki bardzo, :) Tylko nie wiem czy na odwrót nie powkładałem takich pierścieni zabezpieczających, a jak to co opisałes wyżej zakręce i wkręce koło potem do ramy, to powinno sie lekko normalnie kręcic koło??? a i czy dużo smarowac ośke? (smaruje niebieskim smarem czy dobrze>?)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.