Skocz do zawartości

Wypady rowerowe w okolicach Poznania

twmax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Zacznę może wątek dotyczący wypraw rowerowych w okolicach Poznania (wielkopolski). Gdzie lubicie jeździć, oraz jaka jest przybliżona długość trasy ?

Pozdrawiam

MAX

Napisano

Przede wszystkim Zielonka :)

moja ulubiona trasa (treningowa, najczęściej przeze mnie jeżdżona) to Pobiedziska-euroszlak-Kobylnica-żółty szlak-Dziewicza-czerwony+czarny+niebieski szlak-Tuczno-Pob. 55km (szybka, przyjemna no i całkiem kozacki, lecz niestety krótki zjazd z góry ;) )

Poza tym bardziej terenowo to trasa bikemaratonu (1-godzinny odcinek koło Pobiedzisk) ok 25km oraz

zielony szlak Promno - Oborniki - powrót przez Zielonke - to na dłuższe wypady weekendowe ca. 100km

Napisano

Mój kondycyjny standard to z Koziegłów asfaltem do Kobylnicy przez Wierzonkę, dalej przez Zieliniec do Antoninka oraz nad Maltę. Z Malty do Parku Sołackiego, dalej Rusałka i Strzeszynek. Ze Strzeszynka powrót tą samą drogą na Sołacz i stamtąd do domu do Kozich. W sumie trasa ma około 60 km. Mniej więcej pół na pół asfalt i teren.

Ostatnio polubiłem również coś takiego: Koziegłowy - Owińska - Biedrusko - (przejazd przez poligon, ponoć trzeba mieć pozwolenie :) ) - Złotniki (czy jakoś tak) - Kiekrz - Strzeszynek - Rusałka - Sołacz - Koziegłowy. Wychodzi około 55 km'ów. Tu również trochę terenu, trochę asfaltu.

Z racji bliskości Puszczy Zielonki tam też często śmigam. Najczęściej obieram jakieś kółko z podjazdem na Dziewiczą (jest kilka możliwości) i męczę je aż mi się znudzi ;p

PS Na długie letnie dni polecam Pierścień - całość ma 173 km + trzeba liczyć dojazd do pierścienia (no chyba że mieszkasz na jego szlaku). Niby dużo, ale naprawdę warto! Odwiedza się wtedy najciekawsze miejsca w okolicy i do tego około 100 km prowadzi drogami leśnymi/polnymi.

Napisano

W Puszczy Zielonce jest ponad 200km szlaków rowerowych. W większości prowadzonych po ubitych, szerokich drogach leśnych. Spis ścieżek znajdziesz tutaj.

Ponadto kilka szlaków pieszych - czasami prowadzone w taki sposób żę na rowerze jest ciężko.

Warto zaopatrzeć się w mapę. Zawiera ona większość dróg i ścieżek w Puszczy.

Napisano
W Puszczy Zielonce jest ponad 200km szlaków rowerowych. W większości prowadzonych po ubitych, szerokich drogach leśnych. Spis ścieżek znajdziesz tutaj.

Ponadto kilka szlaków pieszych - czasami prowadzone w taki sposób żę na rowerze jest ciężko.

Warto zaopatrzeć się w mapę. Zawiera ona większość dróg i ścieżek w Puszczy.

Dzięki

Raczej interesuje mnie temat gdzie najchętniej jeździcie na wycieczki rowerowe. W Puszczy byłem i mapkę mam. ;)

pozdrawiam

MAX

• 2 tygodnie później...
Napisano

1. Trasa Kiekrz - Strzeszynek - Lusowo

2. Okolice Jeziora Lusowskiego i Niepruszewskiego

3. Szlak z Poznania do Obornik i powrót nad Wartą przez ok. Murowanej Gośliny

4. Poligon w Biedrusku!! ;)

5. Cały WPN, w szczególności okolice Jeziora Dymaczewskiego i szlak nad Wartą do Poznania

To moje ulubione

Napisano

1. Coś co koniecznie musisz przeżyć: wspomniany poligon w Biedrusku

2. Poznań-Biedrusko brzegiem Warty

3. Poznań-Puszczykowo brzegiem Warty

4. Trasa Bikemaratonu MEGA

5. WPN

6. No i to co, każdy szanujący się biker w wlkp powinien zrobić - objechać pierścień dookoła poznania

7. Dziewicza Góra, Góra Morasko

Niestety zachodnie okolice Poznania są mi zupełnie obce...

Napisano

Co do poligonu w Biedrusku to trzeba obczaić kiedy są na nim ćwiczenia. Znam historie gdzie kumplowi który sobie jeździł po wspomnianym poligonie z krzaków wyjechał czołg :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

zazwyczaj jak są ćwiczenia to na wjazdach stoi "dróżnik" :( i nie wpuszcza

a ulubione trasy już zostały wymienione :)

MTB:

rusałka-strzeszynek-kiekrz

morasko-biedrusko-murowana

Na szosie:

Poznań-Kiekrz-Napachanie-TP-(dalej multum wariantów)

Dom-Stary strzeszyn-Kiekrz-Rokietnica-Sobota-Złotniki-Suchy Las-Podolany-Dom

Dom-Suchy Las-Morasko-Suchy Las i gdzieś dalej :D

Dom-Morasko-Biedrusko-Poligon-Suchy Las-Dom

Dom-Suchy Las-Oborniki-Suchy Las-Dom

Napisano

nikodem wymieniles wszystko dokladnie tak jak u mnie...jak to jest ze mamy identyczne trasy a (chyba) nigdy sie nie widzielismy?!

Napisano
Faktycznie, traska dość wymagająca ale średnia >24km/h jest jak najbardziej do zrobienia :) Wiem to z doświadczenia - ~25km/h było tam normą :P

Jasny gwint a myślałem że się nie da szybciej, są miejsca gdzie praktycznie trzeba stać bo nie da się siedzieć jadąc a już nie wspomnę o tych łachach piasku i o wilczku który pogania :) Teraz tą trasę nieco zmodyfikowano wysypując żwirek ze wszystkimi (szkłem cegłą i innymi pierdołami)

Ale jeśli normą jest 25 to ja wymiękam :)

pozdrawiam

MAX

Napisano

Pamiętaj - zawsze można szybciej :)

Ogólnie ja jeździłem nieco inną trasą - skręcałem przy kościele na Naramowicach, następnie wzdłuż torów kolejowych i boczkiem do lasu :) Jednak myślę, że pozostała część będzie identyczna - odcinek z piaskiem, mostek itp :P

BTW - znajomy mieszkający w Biedrusku, niegdyś jeżdżący tamtędy na co dzień zapewne kręcił niezłe średnie. Jak się dowiem ile, dam znać :)

Napisano
Pamiętaj - zawsze można szybciej :P

Ogólnie ja jeździłem nieco inną trasą - skręcałem przy kościele na Naramowicach, następnie wzdłuż torów kolejowych i boczkiem do lasu :) Jednak myślę, że pozostała część będzie identyczna - odcinek z piaskiem, mostek itp :P

BTW - znajomy mieszkający w Biedrusku, niegdyś jeżdżący tamtędy na co dzień zapewne kręcił niezłe średnie. Jak się dowiem ile, dam znać :P

AAA to chyba wiem gdzie :) skręcałeś w ul Rubież, ja na tym małym rondzie jechałem w lewo a Ty prosto do torów :P

Pozdrawiam

MAX

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

zazwyczaj jak są ćwiczenia to na wjazdach stoi "dróżnik" ;) i nie wpuszcza

Stoja bardzo rzadko i to tylko wtedy,gdy sa ćwiczenia obejmujące ul. Łagiewnicka (Biedrusko-Złotniki) Na kilku wjazdach są szlabany, ale nie na wszystkich. Proponuję nie pchac sie na traski Biedrusko-Chludowo i Biedrusko-Maniewo, bo można wjechac na strzelanie. Bezpieczniej jest od strony południowo-wschodniej - okolice jeziora Glinnowieckiego i Moraska. Polecam Poza tym trzeba uważac na strazników wiejskich ze Suchego Lasu - słyszałem że kilka osób zapłaciło mandaty. No i na czołgi, ale te słychać z daleka:)

Napisano

Dzisiaj dojechałem szosą do Chludowa jadąc na Oborniki w Chludowie zrobiłem jednak zawrót bo byłem z siorą, była już 18:20, a ona bez oświetlenia, a druga sprawa nie wiem jak wygląda na tym poligonie teren, czy jest ciężko i trasa raczej ubita czt jak ?? Dalej chciałem uderzać na szosę w kierunku Czerwonaku i dalej na Koziegłowy. Pozdrawiam

PS. Pytałem się jakiegoś kolo jak dalej droga na Biedrusko to powiedział i mówił że jak jest „bomba” do góry to można przejechać, nie wiem co miał na myśly.

Napisano

PS. Pytałem się jakiegoś kolo jak dalej droga na Biedrusko to powiedział i mówił że jak jest „bomba” do góry to można przejechać, nie wiem co miał na myśly.

To jest po prostu słup (pionowy :wub: ) a na nim właśnie ta "bomba" (kula). Pomalowana jest na czerwono a sam słup w paski biało-czerwone.

Napisano

A czemu szosą? Na skraju poligonu, równolegle do Obornickiej biegnie trasa rowerowa - troche piaszczysta ale bezpieczniejsza niż krajowa 8 :) A przy "bombie" jest szlaban - jak zamknięty to nie wjeżdżaj.

Napisano

Szosą uciągnę szybszą średnią. :down: Chce wiechać na poligon od Chludowa.

ok:) średnia rzeczywiście na asfalcie będzie większa - a teraz z tym Chludwoem - ktoś Cię okłamał albo źle zrozumiałeś - gdy bomba jest w górze to strzelaja:)))

"Dwie godziny przed rozpoczęciem każdego strzelania i ćwiczenia z użyciem środków bojowych, zamykane są główne drogi wjazdu na poligon oraz podnoszone są na masztach czerwone kule z napisem UWAGA STRZELANIE. Ponadto na obiekcie, na którym odbywa się strzelanie wciągana jest na maszt czerwona flaga (w nocy zapalane jest czerwone światło)...."

w związku z tym że traska Chludowo- Biedrusko przechodzi w poprzek pasa ognia strzelnicy czołgowej to musisz bardzo uważać:blink:)

Ale w niedziele z reguły nie strzelają i można spokojnie przejechać. Droga na początku jest gruntowa - od połowy z betonowych płyt, a przed Biedruskiem asfalt. Od granic Chludowa do Biedruska około 6 km. W Biedrusku skręt w prawo i asfaltową Łagienicką do Złotnik.

A jeśli wolisz asfalty to w Chludowie skręć w lewo na Zielątkowo-Golęczewo -Sobotę - Złotniki - sam asfalt i niedużo samochodówa trasa urocza.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...