twmax Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Witajcie Zacznę może wątek dotyczący wypraw rowerowych w okolicach Poznania (wielkopolski). Gdzie lubicie jeździć, oraz jaka jest przybliżona długość trasy ? Pozdrawiam MAX
Mikan Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Przede wszystkim Zielonka moja ulubiona trasa (treningowa, najczęściej przeze mnie jeżdżona) to Pobiedziska-euroszlak-Kobylnica-żółty szlak-Dziewicza-czerwony+czarny+niebieski szlak-Tuczno-Pob. 55km (szybka, przyjemna no i całkiem kozacki, lecz niestety krótki zjazd z góry ) Poza tym bardziej terenowo to trasa bikemaratonu (1-godzinny odcinek koło Pobiedzisk) ok 25km oraz zielony szlak Promno - Oborniki - powrót przez Zielonke - to na dłuższe wypady weekendowe ca. 100km
daVe Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Mój kondycyjny standard to z Koziegłów asfaltem do Kobylnicy przez Wierzonkę, dalej przez Zieliniec do Antoninka oraz nad Maltę. Z Malty do Parku Sołackiego, dalej Rusałka i Strzeszynek. Ze Strzeszynka powrót tą samą drogą na Sołacz i stamtąd do domu do Kozich. W sumie trasa ma około 60 km. Mniej więcej pół na pół asfalt i teren. Ostatnio polubiłem również coś takiego: Koziegłowy - Owińska - Biedrusko - (przejazd przez poligon, ponoć trzeba mieć pozwolenie ) - Złotniki (czy jakoś tak) - Kiekrz - Strzeszynek - Rusałka - Sołacz - Koziegłowy. Wychodzi około 55 km'ów. Tu również trochę terenu, trochę asfaltu. Z racji bliskości Puszczy Zielonki tam też często śmigam. Najczęściej obieram jakieś kółko z podjazdem na Dziewiczą (jest kilka możliwości) i męczę je aż mi się znudzi ;p PS Na długie letnie dni polecam Pierścień - całość ma 173 km + trzeba liczyć dojazd do pierścienia (no chyba że mieszkasz na jego szlaku). Niby dużo, ale naprawdę warto! Odwiedza się wtedy najciekawsze miejsca w okolicy i do tego około 100 km prowadzi drogami leśnymi/polnymi.
kathon Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 W Puszczy Zielonce jest ponad 200km szlaków rowerowych. W większości prowadzonych po ubitych, szerokich drogach leśnych. Spis ścieżek znajdziesz tutaj. Ponadto kilka szlaków pieszych - czasami prowadzone w taki sposób żę na rowerze jest ciężko. Warto zaopatrzeć się w mapę. Zawiera ona większość dróg i ścieżek w Puszczy.
twmax Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Napisano 8 Kwietnia 2009 W Puszczy Zielonce jest ponad 200km szlaków rowerowych. W większości prowadzonych po ubitych, szerokich drogach leśnych. Spis ścieżek znajdziesz tutaj. Ponadto kilka szlaków pieszych - czasami prowadzone w taki sposób żę na rowerze jest ciężko. Warto zaopatrzeć się w mapę. Zawiera ona większość dróg i ścieżek w Puszczy. Dzięki Raczej interesuje mnie temat gdzie najchętniej jeździcie na wycieczki rowerowe. W Puszczy byłem i mapkę mam. pozdrawiam MAX
Sibil Napisano 17 Kwietnia 2009 Napisano 17 Kwietnia 2009 1. Trasa Kiekrz - Strzeszynek - Lusowo 2. Okolice Jeziora Lusowskiego i Niepruszewskiego 3. Szlak z Poznania do Obornik i powrót nad Wartą przez ok. Murowanej Gośliny 4. Poligon w Biedrusku!! 5. Cały WPN, w szczególności okolice Jeziora Dymaczewskiego i szlak nad Wartą do Poznania To moje ulubione
miskov17 Napisano 18 Kwietnia 2009 Napisano 18 Kwietnia 2009 1. Coś co koniecznie musisz przeżyć: wspomniany poligon w Biedrusku 2. Poznań-Biedrusko brzegiem Warty 3. Poznań-Puszczykowo brzegiem Warty 4. Trasa Bikemaratonu MEGA 5. WPN 6. No i to co, każdy szanujący się biker w wlkp powinien zrobić - objechać pierścień dookoła poznania 7. Dziewicza Góra, Góra Morasko Niestety zachodnie okolice Poznania są mi zupełnie obce...
Elo78 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Co do poligonu w Biedrusku to trzeba obczaić kiedy są na nim ćwiczenia. Znam historie gdzie kumplowi który sobie jeździł po wspomnianym poligonie z krzaków wyjechał czołg
nikodem Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 zazwyczaj jak są ćwiczenia to na wjazdach stoi "dróżnik" i nie wpuszcza a ulubione trasy już zostały wymienione MTB: rusałka-strzeszynek-kiekrz morasko-biedrusko-murowana Na szosie: Poznań-Kiekrz-Napachanie-TP-(dalej multum wariantów) Dom-Stary strzeszyn-Kiekrz-Rokietnica-Sobota-Złotniki-Suchy Las-Podolany-Dom Dom-Suchy Las-Morasko-Suchy Las i gdzieś dalej Dom-Morasko-Biedrusko-Poligon-Suchy Las-Dom Dom-Suchy Las-Oborniki-Suchy Las-Dom
lukas_t1 Napisano 26 Maja 2009 Napisano 26 Maja 2009 nikodem wymieniles wszystko dokladnie tak jak u mnie...jak to jest ze mamy identyczne trasy a (chyba) nigdy sie nie widzielismy?!
twmax Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Napisano 2 Czerwca 2009 Dodam od siebie bardzo trudny i męczący kawałek max prędkość średnia jaką udało mi się zaliczyć to 24km/h Ciekaw jestem czy komuś uda się pobić. Trasa zaczyna się od ul. Rubież a kończy się przy ulicy przy moście Warty w Biedrusku. http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tauqmmunatbiuedb Doskonała trasa do sprawdzenia siebie pozdrawiam MAX
miskov17 Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Faktycznie, traska dość wymagająca ale średnia >24km/h jest jak najbardziej do zrobienia Wiem to z doświadczenia - ~25km/h było tam normą
twmax Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Napisano 2 Czerwca 2009 Faktycznie, traska dość wymagająca ale średnia >24km/h jest jak najbardziej do zrobienia Wiem to z doświadczenia - ~25km/h było tam normą Jasny gwint a myślałem że się nie da szybciej, są miejsca gdzie praktycznie trzeba stać bo nie da się siedzieć jadąc a już nie wspomnę o tych łachach piasku i o wilczku który pogania Teraz tą trasę nieco zmodyfikowano wysypując żwirek ze wszystkimi (szkłem cegłą i innymi pierdołami) Ale jeśli normą jest 25 to ja wymiękam pozdrawiam MAX
miskov17 Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Pamiętaj - zawsze można szybciej Ogólnie ja jeździłem nieco inną trasą - skręcałem przy kościele na Naramowicach, następnie wzdłuż torów kolejowych i boczkiem do lasu Jednak myślę, że pozostała część będzie identyczna - odcinek z piaskiem, mostek itp BTW - znajomy mieszkający w Biedrusku, niegdyś jeżdżący tamtędy na co dzień zapewne kręcił niezłe średnie. Jak się dowiem ile, dam znać
twmax Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Napisano 2 Czerwca 2009 Pamiętaj - zawsze można szybciej Ogólnie ja jeździłem nieco inną trasą - skręcałem przy kościele na Naramowicach, następnie wzdłuż torów kolejowych i boczkiem do lasu Jednak myślę, że pozostała część będzie identyczna - odcinek z piaskiem, mostek itp BTW - znajomy mieszkający w Biedrusku, niegdyś jeżdżący tamtędy na co dzień zapewne kręcił niezłe średnie. Jak się dowiem ile, dam znać AAA to chyba wiem gdzie skręcałeś w ul Rubież, ja na tym małym rondzie jechałem w lewo a Ty prosto do torów Pozdrawiam MAX
greyline Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 szukam towarzyszki/towarzysza na lajtowe przejażdżki rowerowe w okolicach rusałki, strzeszynka, kiekrza...
normar Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 zazwyczaj jak są ćwiczenia to na wjazdach stoi "dróżnik" i nie wpuszcza Stoja bardzo rzadko i to tylko wtedy,gdy sa ćwiczenia obejmujące ul. Łagiewnicka (Biedrusko-Złotniki) Na kilku wjazdach są szlabany, ale nie na wszystkich. Proponuję nie pchac sie na traski Biedrusko-Chludowo i Biedrusko-Maniewo, bo można wjechac na strzelanie. Bezpieczniej jest od strony południowo-wschodniej - okolice jeziora Glinnowieckiego i Moraska. Polecam Poza tym trzeba uważac na strazników wiejskich ze Suchego Lasu - słyszałem że kilka osób zapłaciło mandaty. No i na czołgi, ale te słychać z daleka:)
TocaS Napisano 19 Września 2009 Napisano 19 Września 2009 Dzisiaj dojechałem szosą do Chludowa jadąc na Oborniki w Chludowie zrobiłem jednak zawrót bo byłem z siorą, była już 18:20, a ona bez oświetlenia, a druga sprawa nie wiem jak wygląda na tym poligonie teren, czy jest ciężko i trasa raczej ubita czt jak ?? Dalej chciałem uderzać na szosę w kierunku Czerwonaku i dalej na Koziegłowy. Pozdrawiam PS. Pytałem się jakiegoś kolo jak dalej droga na Biedrusko to powiedział i mówił że jak jest „bomba” do góry to można przejechać, nie wiem co miał na myśly.
stigzak Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 PS. Pytałem się jakiegoś kolo jak dalej droga na Biedrusko to powiedział i mówił że jak jest „bomba” do góry to można przejechać, nie wiem co miał na myśly. To jest po prostu słup (pionowy ) a na nim właśnie ta "bomba" (kula). Pomalowana jest na czerwono a sam słup w paski biało-czerwone.
TocaS Napisano 20 Września 2009 Napisano 20 Września 2009 Kurde musze tam się przejechać i obadać teren mam nadzieje, że nikt mnie nie z czai.
normar Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 A czemu szosą? Na skraju poligonu, równolegle do Obornickiej biegnie trasa rowerowa - troche piaszczysta ale bezpieczniejsza niż krajowa 8 A przy "bombie" jest szlaban - jak zamknięty to nie wjeżdżaj.
TocaS Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 Szosą uciągnę szybszą średnią. Chce wiechać na poligon od Chludowa.
normar Napisano 23 Września 2009 Napisano 23 Września 2009 Szosą uciągnę szybszą średnią. Chce wiechać na poligon od Chludowa. ok:) średnia rzeczywiście na asfalcie będzie większa - a teraz z tym Chludwoem - ktoś Cię okłamał albo źle zrozumiałeś - gdy bomba jest w górze to strzelaja:))) "Dwie godziny przed rozpoczęciem każdego strzelania i ćwiczenia z użyciem środków bojowych, zamykane są główne drogi wjazdu na poligon oraz podnoszone są na masztach czerwone kule z napisem UWAGA STRZELANIE. Ponadto na obiekcie, na którym odbywa się strzelanie wciągana jest na maszt czerwona flaga (w nocy zapalane jest czerwone światło)...." w związku z tym że traska Chludowo- Biedrusko przechodzi w poprzek pasa ognia strzelnicy czołgowej to musisz bardzo uważać) Ale w niedziele z reguły nie strzelają i można spokojnie przejechać. Droga na początku jest gruntowa - od połowy z betonowych płyt, a przed Biedruskiem asfalt. Od granic Chludowa do Biedruska około 6 km. W Biedrusku skręt w prawo i asfaltową Łagienicką do Złotnik. A jeśli wolisz asfalty to w Chludowie skręć w lewo na Zielątkowo-Golęczewo -Sobotę - Złotniki - sam asfalt i niedużo samochodówa trasa urocza. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.