farciarz147 Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, jestem początkującym bike'rem i na wiosnę chcąc zakonserwować rower chciałem rozebrac amortyzator w tym celu wziąłem sie za odkręcanie dolnyvh śrub ale na jedej się skończło gyyż śruba wkręciła się o jakiś 1mm i dalej nie hce się odkrecać a co gorsza przykręcić a jak odwróce rower to się leje olej. Co mam robić. Pomóżcie, gdż amortzator ma zaledwie półroku i nie chce ab już kwalifikował się do wymiany.
bendus Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Stanęła i się nie kręci w żadną stronę, czy też można nią kręcić, ale ani się nie dokręca , anie nie wkręca? Jeśli to drugie, to po prostu element w który jest wkręcona obraca się razem z nią. Na ogół w mojej starej gili pomagało , gdy ktoś trochę scisnął widelec, gdy odkręcałem. Wówczas nacisk sprężyny zapobiegał obracaniu się tego elementu. I skąd tam olej?
farciarz147 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Napisano 7 Kwietnia 2009 Obraca się i spod śruby wali olej z tej odkręconej się leje a z tej drugiej czsami kroble urobi po ostrej jeździe Nawet jak naciskam na widelec to nie mogę tego ani skręcić ani rozkręcić.
skjaatel Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisano 7 Kwietnia 2009 Nie jestem pewien (coś mi świta), ale, żeby wykręcić tą śrubę to potrzebujesz rstowskiego imbusa (długi) - do zablokowania drugiego w środku.
farciarz147 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Napisano 8 Kwietnia 2009 Imbus to nie problem ale jak mam się dostać do tej drugiej śrub i z której strony?
skjaatel Napisano 8 Kwietnia 2009 Napisano 8 Kwietnia 2009 musisz odkręcić korki, wyjąć bebechy i wsadzić tam imbusa. Poświeć latarką, zobaczysz
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2009 Jak wyżej. Potrzebny ci będzie specjalny klucz do korków RST, który cięzko dostać. Ja swojego rozkręcałem kluczem francuskim, oczywiście ze stratą dla korków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.