kilroy Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam problem z przerzutką, gdyż wygląda na wygiętą - wózek 'ucieka' w stronę koła zamiast być pionowo. Sam wózek jest prosty, hak też na prosty wygląda, jakby zgięcie było w główce łączącej wózek z pantografem. Fotki postaram się wrzucić po południu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Moze mas skrzywy pantograf ?? wtedy wszystko jest proste a mimo to bedzie krzywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A działa to normalnie czy nie, czy też od jakiegoś czasu może się buntuje? Ja miałem długi czas XT z serii 750 i od nowości wózek szedł w stronę koła, choć wszystko było proste i jest do dziś co widać po zmianie przerzutki na ciut nowszą. Należy dodać, że działało wszystko poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ja miałem długi czas XT z serii 750 i od nowości wózek szedł w stronę koła, choć wszystko było proste i jest do dziś co widać po zmianie przerzutki na ciut nowszą. Należy dodać, że działało wszystko poprawnie. No w sumie było proste ale np. otwor na śrube mocującą mogł być lekko pod kątem, co w rezultacie skutkowało ze było prosto ale krzywo. Takich sytuacjhi wypadało by unikać np. jak sie ma wymienny hak w ramie to go wygiąc. Chodzi o to ze jak przerzutka jest pod kątem to i łańcuch tez i sie szybciej zuzywa. Pozatym nie wpływa to na prace przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Przerzutka (SRAM SX5) jako tako działa, ale na podjazdach gdy jest na 6-7 koronce potrafi niemiłosiernie zazgrzytać, jakby znosiło ją do wewnątrz. fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Miałem taki sam przypadek z X-7 tylko chyba jeszcze bardziej była wygięta i to od nowości. Na największym trybie bałem się, żeby nie wpadła w szprychy bo by było mielone Ale działało to bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 też mam sram x-7 i mam tak samo wózek lekko wygięty w stronę koła. Też się zastanawiałem czy tak ma być Niedługo jadę do serwisu to zobaczę Może dostanę nową przerzutkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felipe178 Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 trochę chyba późno pisze w tym temacie ale może ktoś jeszcze odpowie czy wizyta w serwisie coś ci pomogła? jaka jest przyczyna tego krzywego wózka? mam ten sam problem zastanawiam sie nad wymianą tylnej przerzutki. u mnie łancusz na przełożeniach 2x4,3,2 głośno trze o wózek i jest to trochę denerwujące już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Byłem w serwisie i powiedzieli mi że wyregulowali przerzutkę ... Pomyślałem sobie, że następnym razem tego dopilnuję I tu przyszedł czas na wymianę ramy. Rama wymieniona, patrzę a tu przerzutka w drugą stronę wygięta i to trochę mocniej ;/ Powiedzieli żebym jeździł i jak coś będzie nie tak to żebym przyjechał. Wracając do domu (po odebraniu z serwisu) słyszę, że przerzutka terkocze. Trochę to wkurzające. Jak będę miał czas to jadę załatwić to raz a porządnie bo nie chce mi się tam wracać (13 km a droga niezbyt). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 25 Maja 2009 Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Tak wygląda moja przerzutka po wymianie ramy, a wcześniej miałem tak jak kolega wyżej :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felipe178 Napisano 25 Maja 2009 Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 dziś kupiłem nowy tylny aparat i zaraz biorę się za wymianę. Mam nadzieje że to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skoczek004 Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 A co powiecie na Shimano Acera ? Też jest ugięta delikatnie i nie wiem czy to jakaś wada fabryczna czy co ? Jak jest na biegu 5 (i gore) to rzezi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felipe178 Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 spróbuj najpierw wyregulować (śrubki H&L oraz naciąg linki) a jak to nie pomoże to chyba zmiana przerzutki pomoże (mi pomogła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skoczek004 Napisano 27 Maja 2009 Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Przezutka ta ma nie caly tydzien... wiec wymiana watpie... ale sprobue srobkami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech55 Napisano 27 Maja 2009 Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ekskuzme, czy luknęliście na hak ramy? Może tam jest problem, nie chodzi o to że może być krzywy, sam gwint może być źle wyosiowany. Raz wystarczy krzywko wkręcić i się robi kupa a wygląda że jest git. Po za tym może być luz na główce pantografu, miałem taki przypadek na Acera w rowerze swojej dziewczyny, hak prosty przerzutka też ale jak się ja założyło to po prostu wózek się wyginał.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skoczek004 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Można tak łopatologicznie? ^^ Nie znam się tak na tym żeby rozkminić to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felipe178 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 nie trzeba być mechanikiem rowerowym żeby to naprawić przeszukaj jeszcze raz forum,a znajdziesz odpowiedź na wszystko. A jak boisz się sam majstrować przy rowerze to wizyta w serwisie może pomoże. ale skoro masz nową przerzutkę to problem pewnie tkwi w haku lub gwincie tak jak mówi Orzech55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 To oczywiste że HAK JEST KRZYWY ! miałem już taki przypadek a nawet nie jeden wszystko wygląda cacy tylko coś wózek ucieka w stronę szprych pojechałem do serwisu i powiedzieli że HAK jest krzywy... zapłaciłem 5 zł i hak wyprostowany i przerzutka działa do dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skoczek004 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Rower mogę złożyć i rozłożyć tylko chodzi o to że nie wiem jak co się dokładnie nazywa... A macie racje.. przypomniało mi się że hak ugiąłem jak przykrecalem.. Dzieki ^^ Wymienie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 skoczek004 po co masz wymieniac jak wystarczy zanieśc do serwisu, żeby Ci naprostowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 a ja mam jeszcze inna przypadłość :-) hak prosty ,gwint ok, przerzutka prosta tylko mam wrażenie że ze sprężyna jest cos nie tak. bawiłem sie z nią kilka dni - regulowałem H&L - kombinowałem z linką - z hakiem - dosłownie max 2 mm krzywy - wymieniłem hak - nadal sh*t wymieniłem przerzutkę i zauważyłem że sprężyna w tej nowej jest w stanie spoczynku rozciągnięta leciutko a w starej zaciśnięta do oporu. i wygląda tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/044ada21b7d059b1.html a powinna tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8adf95f0b5c8299b.html czy to tylko za sprawa śrub H&L tak jest , czy sprężyna rzeczywiście powinna być lekko rozciągnięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 dokładnie, prostowanie haka waży się w granicach 5zł - 6zł a żeby hak wymienić to trzeba.... LOL od 20 zł do nawet 70 żł !! ale jak już hak wymienisz to mi go możesz dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 moja merida tfs......120zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Pokręć śrubkami H i L to się przekonasz. Według mnie to jest ich sprawka. Mój XT miał całkowicie sciśniętą sprężynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.