Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] wygięta?

kilroy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z przerzutką, gdyż wygląda na wygiętą - wózek 'ucieka' w stronę koła zamiast być pionowo. Sam wózek jest prosty, hak też na prosty wygląda, jakby zgięcie było w główce łączącej wózek z pantografem. Fotki postaram się wrzucić po południu.

Napisano

A działa to normalnie czy nie, czy też od jakiegoś czasu może się buntuje? Ja miałem długi czas XT z serii 750 i od nowości wózek szedł w stronę koła, choć wszystko było proste i jest do dziś co widać po zmianie przerzutki na ciut nowszą. Należy dodać, że działało wszystko poprawnie.

• Mod Team
Napisano
  Miecho87 napisał:
Ja miałem długi czas XT z serii 750 i od nowości wózek szedł w stronę koła, choć wszystko było proste i jest do dziś co widać po zmianie przerzutki na ciut nowszą. Należy dodać, że działało wszystko poprawnie.

No w sumie było proste ale np. otwor na śrube mocującą mogł być lekko pod kątem, co w rezultacie skutkowało ze było prosto ale krzywo. Takich sytuacjhi wypadało by unikać np. jak sie ma wymienny hak w ramie to go wygiąc. Chodzi o to ze jak przerzutka jest pod kątem to i łańcuch tez i sie szybciej zuzywa. Pozatym nie wpływa to na prace przerzutki.

Napisano

Przerzutka (SRAM SX5) jako tako działa, ale na podjazdach gdy jest na 6-7 koronce potrafi niemiłosiernie zazgrzytać, jakby znosiło ją do wewnątrz.

fotka

• Mod Team
Napisano

Miałem taki sam przypadek z X-7 tylko chyba jeszcze bardziej była wygięta i to od nowości. Na największym trybie bałem się, żeby nie wpadła w szprychy bo by było mielone ;) Ale działało to bezproblemowo.

img6457j.th.jpg img6463j.th.jpg

Napisano

też mam sram x-7 i mam tak samo wózek lekko wygięty w stronę koła. Też się zastanawiałem czy tak ma być :) Niedługo jadę do serwisu to zobaczę :D Może dostanę nową przerzutkę ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

trochę chyba późno pisze w tym temacie ale może ktoś jeszcze odpowie :P czy wizyta w serwisie coś ci pomogła? jaka jest przyczyna tego krzywego wózka?

mam ten sam problem zastanawiam sie nad wymianą tylnej przerzutki. u mnie łancusz na przełożeniach 2x4,3,2 głośno trze o wózek i jest to trochę denerwujące już :)

Napisano

Byłem w serwisie i powiedzieli mi że wyregulowali przerzutkę ... Pomyślałem sobie, że następnym razem tego dopilnuję :) I tu przyszedł czas na wymianę ramy. Rama wymieniona, patrzę a tu przerzutka w drugą stronę wygięta i to trochę mocniej ;/ Powiedzieli żebym jeździł i jak coś będzie nie tak to żebym przyjechał. Wracając do domu (po odebraniu z serwisu) słyszę, że przerzutka terkocze. Trochę to wkurzające. Jak będę miał czas to jadę załatwić to raz a porządnie bo nie chce mi się tam wracać (13 km a droga niezbyt).

Napisano

A co powiecie na Shimano Acera ? Też jest ugięta delikatnie i nie wiem czy to jakaś wada fabryczna czy co ? Jak jest na biegu 5 (i gore) to rzezi... <_<

Napisano

Ekskuzme, czy luknęliście na hak ramy? Może tam jest problem, nie chodzi o to że może być krzywy, sam gwint może być źle wyosiowany. Raz wystarczy krzywko wkręcić i się robi kupa a wygląda że jest git. Po za tym może być luz na główce pantografu, miałem taki przypadek na Acera w rowerze swojej dziewczyny, hak prosty przerzutka też ale jak się ja założyło to po prostu wózek się wyginał....

Napisano

nie trzeba być mechanikiem rowerowym żeby to naprawić :) przeszukaj jeszcze raz forum,a znajdziesz odpowiedź na wszystko. A jak boisz się sam majstrować przy rowerze to wizyta w serwisie może pomoże. ale skoro masz nową przerzutkę to problem pewnie tkwi w haku lub gwincie tak jak mówi Orzech55

Napisano

To oczywiste że HAK JEST KRZYWY ! miałem już taki przypadek a nawet nie jeden wszystko wygląda cacy tylko coś wózek ucieka w stronę szprych pojechałem do serwisu i powiedzieli że HAK jest krzywy... zapłaciłem 5 zł i hak wyprostowany i przerzutka działa do dziś :)

Napisano

Rower mogę złożyć i rozłożyć tylko chodzi o to że nie wiem jak co się dokładnie nazywa... A macie racje.. przypomniało mi się że hak ugiąłem jak przykrecalem..

Dzieki ^^ Wymienie ;P

Napisano

a ja mam jeszcze inna przypadłość :-)

hak prosty ,gwint ok, przerzutka prosta tylko mam wrażenie że ze sprężyna jest cos nie tak.

bawiłem sie z nią kilka dni

- regulowałem H&L

- kombinowałem z linką

- z hakiem - dosłownie max 2 mm krzywy

- wymieniłem hak - nadal sh*t

wymieniłem przerzutkę i zauważyłem że sprężyna w tej nowej jest w stanie spoczynku rozciągnięta leciutko

a w starej zaciśnięta do oporu.

i wygląda tak

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/044ada21b7d059b1.html

a powinna tak

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8adf95f0b5c8299b.html

czy to tylko za sprawa śrub H&L tak jest , czy sprężyna rzeczywiście powinna być lekko rozciągnięta?

Napisano

dokładnie, prostowanie haka waży się w granicach 5zł - 6zł a żeby hak wymienić to trzeba.... LOL

od 20 zł do nawet 70 żł !! ale jak już hak wymienisz to mi go możesz dać. :)

Gość R3surrection
Napisano

moja merida tfs......120zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.