dlisek Napisano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam wszystkich Naszla mnie ochota na obliczenie wagi swojego roweru, lecz mam problem z kilkoma czesciami. Wiem ze cudo to nie jest, wybaczcie. Proszę o pomoc i poprawki Rama: Level a4 – 1700g (na pewno tyle?) Amor: XCR LO – 2191g Hamulce: SD5 – 198g Linki i pancerze: jakis komplet z allegro za 30 zl. Nie mam pojecia ile może wazyc, przyjmuje ze około 200g Kaseta: XT - 260g Lancuch: Deore - 267g Korby: Deore HT2 – 993g Przerzutka tyl: Deore – 309g Przerzutka przod: Alivio – 194g Stery: Cane creek? – 150g. Gripy: Jakies gabki – 40g? Kierowanica: DM Maraton XC – 152g Pedaly: m520 – 427g Siodlo: Standardowe jak w krosie a4 – 350g? Sztyca: XR – 299g Zacisk sztycy: tez standard w a4 – 80g? Klamkomanetki deore: 465g? Zaciski kol: takie jaki dali – ok. 200g? Mostek: Boplight – 133g Opony: Kenda Karma kevlar – 990g Detki: Maxxis fly weight – 184g Kolo przod: Piasta novatec – 138g? ; Obrecz Accent trackliner – 440g ; Szprychy DT champion – 230g Kolo tyl : Piasta novatec – 390g? ; Obrecz Alexrims 480g ; Szprychy DT champion 230g Rogi: Boplight 63g Razem: 11813g Czy mozliwe ze tak malo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Na pierwszy rzut oka to nie masz w rowerze suportu, chyba że wliczyłeś do korby. Ale wydaje mi się, że trochę za niska ta waga wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł-Sz Napisano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Avid SD5 waży 198g , ale na jedno koło więc drugie tyle musisz doliczyć do hamulców. Brakuje kapsla+śruba+podkładki do sterów no chyba że je do czegoś doliczyłeś. Zaciski sztycy i kół prawdopodobnie są trochę lżejsze niż napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Zaciski kół i zacisk sztycy aż takie ciężkie ? Gripy chyba deczko cięższe i łańcuch podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Do korby doliczyłem suport. Hamulce rzeczywiście nie policzyłem drugiego. Gripy kupię jakieś lekkie podobno są jakieś accenty 18 gram. Ale ile mogą ważyć zaciski nie wiem i dlatego was pytam. Do sterow ta śruba chyba jest wliczona. Ale poniżej 12 kg będzie , myślałem że wyjdzie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Piasty takie lekkie? co to za modele? A co do gripów accenta to pewnie chodzi Ci o te http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1723 Mam je w swoim biku i jak na razie jestem zadowolony waga realna właśnie te 18g. A co do zacisków kół to stawiam, nie więcej jak 150g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Potwierdzam, chwyty są lekkie i wygodne. Poniżej 12 kg nie masz co liczyć, ta rozpiska trochę za bardzo optymistyczna. Ja stawiam na 12,2 - 12,3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Cos nie chce mi sie wierzyc. Amor pewnie z 200g wiecej a kola z 300g. Wagi pewnie brales ze stron www, ktore czesto so podawane przez producentow i tym samym zanizane albo wyciagales srednie, lub patrzyles ile u innych warzy ta sama czesc No w kazdym razie ja obstawiam cos kolo 12,7-13kg. Najlepiej udaj sie na jakis glowny oddzial poczty w miescie i popros, czy moglbys sobie zwarzyc rower. Przewaznie na duzych oddzialach poczty maja takie wagi elektroniczne. Ewentualnie u weterynarzy? No przynajmniej tam gdzie ja chodze z psem do weterynarza koles ma elektroniczna do warzenia psow z dokladnoscia do 5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Nie no o 13 kg nie chce nawet slyszec wagi piast wzialem z allegro. http://www.allegro.pl/item595533130_piasta...51sb_32otw.html oraz http://www.allegro.pl/item595532789_piasta..._sb_32_otw.html Amor moze rzeczywiscie troche wiecej, ale gdyby nawet to nie mozliwe zeby wszystko wazylo 13 kg. A co z klamkomanetkami? Niestety ale na poczcie mi tego raczej nie zrobia, weterynarzy nie znam, chyba kiedys sam kupie sobie wage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Prostym aczkolwiek mało dokładnym pomiarem wagi roweru jest: Wejście na wagę, powiedzmy ze 3 razy sprawdzając czy zawsze podany wynik jest ten sam, następnie wchodzisz na wagę trzymając w rękach rower. Różnicę będzie stanowiła waga roweru. W zależności od tego jak dokładną masz wagę (elektroniczna czy tradycyjna) zależy błąd pomiarowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlisek Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Qba66 dzieki za podpowiedz ale gdybym mial taka wage to bym juz tak dawno zrobil. Po za tym na wage na ktora mozna stanac stopami mozna tez polozyc rower zeby go zwazyc wiec zrobil bym to w ten sposob. Temat zamkniety, dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.