Szymas Napisano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Siemka! Mam problem z tylną tarczówką. Strasznie mi szurała, więc ją zdjąłem, bo chciałem zobaczyć co się dzieje. Jeden klocek był zdarty. Ale to nie koniec problemów. Tarcza ociera się o ściankę hamulca i nie wiem jak ją przesunąć. Pomocy, bo bez roweru nie mogę żyć. Z góry P.S Mam nadzieje że teraz dobrze założyłem temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Jak opisujesz temat bardziej obrazowo. Jaki to hamulec jaki masz standard mocowania, poczęstuj zdjęciem itd. Jezeli ci ociera tarcza o zacisk to : 1 przesuń zacisk(o ile sie da). Robi sie to w zalezności od mocowania. W taki standardzie jak ma np. shimano mozna poluzować śrobki i przesunąć powinien być zapas, w standardzie ISO (tak sie chyba nazywa) nalezy dać podkładki miedzy mocowanie a zacisk (np. ja tak mam). GOorzej jak ociera nie z tej stony. 2 jak nie zacisk to mozesz przesunąć piaste. Jak? proste, wyjmij koło, wyciągnij ośke, przesun konusy o 0.2-0.5mm bądź wiecej w zalezności od potrzeby i skręć całość. Jak masz łozyska maszynowe to mozesz mieć w tym punkcie problem. Wiecej nic na razie mi nie przychodzi do głowy tak na "sucho". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Przesuwać piaste? Potem koło nierówno będzie w widełkach. To już lepiej dać między adapter a rame podkładki, albo podkładki pod tarczę, zależnie z ktorej strony obciera. Aczkolwiek z tymi podkładkami pod tarczę to nie wiem jak potem ze sztywnością by było ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymas Napisano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Wszystkim wielkie THX P.S Ktoś zedytował temat i w tytule tematu jest błąd - tarcza ociera o ściankę hamulca, a nie o kolocek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Przesuwać piaste? Potem koło nierówno będzie w widełkach. To już lepiej dać między adapter a rame podkładki, albo podkładki pod tarczę, zależnie z ktorej strony obciera. Aczkolwiek z tymi podkładkami pod tarczę to nie wiem jak potem ze sztywnością by było ... Jezeli tobie róznica w widełkch rzedu od 0.2( dwie dziesiąte) do 0.5 (pół) milimetra zrobi wielką róznice to fakt moze przeszkadzać. Weź suwmiarke i zobacz ile to jest:P na połozenie koła nie ma zaduzego wpływu natomiast na połozenie terczy znaczący. O podkładkach pod tarcze nie pisałem tylko o podkładkach miedy zacisk (adapter) a uchwyt w ramie/widelcu. Jezeli trze o korpus zacisku (scianke hamulca) to tylko jego przesunięcie wchodzi w gre. Pod tarcze nie dawał bym podkładek ze wzgledu na to ze by musiały byc idealne bo inaczej tarcza złapie centre. Najlepiej wrzuć fotke wtedy najłatwiej bedzie osądzić co bedzie najlepszym rozaiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 O sory, niedoczytalem, myslalem ze chodzi o 0,2 cm i 0,5 cm, wtedy faktycznie troche by przeszkadzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.