Skocz do zawartości

[szprychy] czyszczenie i konserwacja

longerdj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyczyściłem szprychy drobnym papierem ściernym, ale nie mam pomysłu jak je zakonserwować... myślałem o zwykłym lakierze w spray'u, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Napisano

To słabe szprychy były w takim razie. Ja bym sie nie odważył takich szprych założyć ponownie. I na pewno nie malowałbym ich, bo i tak po czasie lakier odpadnie.

• Mod Team
Napisano

Jezeli szprychy masz wyciągniete znaczy rozplecione znaczy masz rozebrane koło to wywal szprychy, Bo jak je polakierujesz to na bank farba przy zaplataniu osprysnie itd. zreszta kto by tam jakies zardzewiałe szprychy plotł.

Jezeli masz koło złozone i chcesz je odmłodzić to mozna uzyc spraya, rdzy to nie powstrzyma w zadnym wypadku ale bedą wyglądały o niebo lepiej, problem w tym jak to zrobić by nie zasyfić piasty czy obreczy.

Jedyna konkluzja jaka mi sie nasówa to kupić zestawik szprych NIE rdzwenych tym razem (jakieś DT czy inne) w koloze zalezy od gustu i zapleść samemu nabierając nowego doświadczenia alebo oddac w dobre rece ktore wiedzą co z tym zrobić.

Mozna tez dalej jeździć na tych szprychach ale w przeciągu 1-3 miesiecy bedą "rude" :)

Tak dygresjując przed chwila złozylem sobie kołko zajeło mi to ok 2h i prawie odrazu było proste z lekkim biciem na boki. Doświadczenie robi swoje :002:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...