Rychlapl Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Jako, że jestem prawie zupełnym likiem apropo serwisowania sprzętu rowerowego, i nie lubię przy nim grzebać, to mam kilka pytań: 1. Jak wiadomo golenie dolne w RS Sid są magnezowe, zauważyłem odprysk lakieru. Magnez utlenia się w powietrzu. Należy to czymś pomalować czy się nie przejmować? Jeśli malować to czym, może być lakier do paznokci? 2. Co jaki czas należy wykonywać przegląd techniczny tego amortyzatora? 3. Serwisowanie suportu, piast- jak często? Jak dla mnie wszystko pracuje poprawnie, ma za sobą jeden sezon. Tak to jest, kiedy pasja jeżdżenia nie idzie w parze z serwisowaniem (poza podstawowymi czynnościami).
Schwefel Napisano 4 Kwietnia 2009 Napisano 4 Kwietnia 2009 1. Jak ci przeszkadza albo denerwuje ten odprysk to możesz maznąć lakierem. Magnez jak miał się utlenić to już się dawno utlenił bo to bardzo szybki proces. 2. Jak chcesz długo pojeździć na SIDzie to 2 razy w sezonie wymiana oleju, uszczelek jak cieknie. Jak nie jeździsz dużo albo w zabłoconym terenie to raz do roku starczy. 3. Jaki suport, jaka piasta?
Rychlapl Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Napisano 4 Kwietnia 2009 Dzięki za informację, Teraz już wiem, że SID musi trafić do serwisu. Pewnie tak długo, aż się rozpadnie, ale nie mam zamiaru w najbliższym czasie kupować nowego. Domyślam się, że nic strasznego się nie stało, apropo tego odprysku>? suport to Deore XT 2008 Piasty to DT Swiss 240s (zestaw kół DT XR 1480)
speq Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Podejrzewam, że to nie jest czysty magnez tylko jakiś stop z jego dodatkiem - ja mam u siebie duży odprysk na dolnych goleniach od długiego czasu i jakoś się z tym nic nie dzieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.