snooki Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam, mam pytanie odnośnie kierunku założenia opony. Otóż na oponie widnieje oznaczenie front<--->rear przednia jest załozona OK, natomiast tylna opona jest założona w druga strone tzn <rear---->front i bieznik jest zupełnie w druga stronę. Moje pytanie polega na tym zy tak mabyć ? dodam że nie zmieniałem opon od moemntu zakupu roweru. Z tak załozonymi ooponami juz kupiłem. Czy takie założenie opon wpływa na jazdę? tzn czy sa jakieś opory z toczeniem tak założonej tylnej opony ? Pozdrawiam
Schwefel Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Jeżeli masz opony kierunkowe to zakładasz zgodnie ze strzałkami i tyle. Przednie i tylne koło mają zupełnie inne funkcje, tył ma napędzać przód kierować.
rymo Napisano 4 Kwietnia 2009 Napisano 4 Kwietnia 2009 Przyjrzyj sie bieznikowi opony ustawionej jako tylnia. Wyobraz sobie ze sie ona toczy. Zauwaz iz bieznik tak jakby chce sie "wgryzac" w teren...wlasnie bys mogl dobrze przekazywac energie w ziemie.
amoniak Napisano 4 Kwietnia 2009 Napisano 4 Kwietnia 2009 Ja mam RR na przód zakładasz odwrotnie niż tył po to masz ten znaczek f <-----> r by wiedzieć jak założyć na przód a jak na tył
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.