Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] ściśnięte klocki

Jedris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na początku muszę podkreślić że jestem kompletnym laikiem w sprawach hamulców hydraulicznych :( Właśnie zakupiłem hamulec hydrauliczny przedni shimano BL-M485 i zrobiłem strasznie głupią rzecz :( mianowicie wyjąłem podkładke dystansową pomiędzy klockami i nacisnąłem dźwignie hamulca... efekt? Zbiegły mi się klocki i hamulec nie pasuje do tarczy. Czy moglibyście poradzić jak rozszerzyć klocki lub czy będzie konieczny serwis i ile mniej więcej musiałbym wyłożyć za swoją głupote ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i porady.

:)

P.S. Jeśli gdzieś wystąpił podobny wątek to przepraszam i proszę o linka/i.

Napisano

skorygowałem tytuł tematu - na drugi raz czytaj regulamin - bo temat następnym razem wyląduje w koszu.

jeśli klocki są blisko siebie ale jest między nimi miejsce - to wsuń między nie coś płaskiego ale sztywnego - np nóź i rozepchnij je mocno ale moźliwie równomiernie i niezbyt gwałtownie.

jeśli klock się zetnkęły i nic między nie nie wejdzie to wymontuj "zawleczkę" która mocuje klocki i sprężynkę między nimi a następnie pociągnij klocki do góry lub wypchnij je z zacisku - popychając od dołu. jak już się uda to spróbuj odepchnąć tłoczki na miejsce - także zdecydowanie ale z czuciem.

Napisano

Idziesz sobie ładnie do kuchni bierzesz 2 łyżki. Myślisz "gdzie ja zostawiłem rower" (aha juz wiem). Wkładasz między klocki łyżki i wystarczy to lekko rozepchać. Wkładasz koło. Naciśniesz kilka razy klamką i sie ustawi odpowiednia odległość między klockami a tarczą B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...