Skocz do zawartości

[rower] Gary Fisher Wahoo by Arkadius

Arkadius88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na wstępie :)

Przyszedł chyba wreszcie czas na napisanie czegoś na temat sprzętu który od 3 sezonów ujeżdżam ;) A więc zaczynając od początku było to tak: w lipcu 2006 roku (z uwagi na przypływ gotówki po 18-tce ;) ) zdecydowałem się na zakup pierwszego w życiu sprzętu który można bez obaw nazwać ROWEREM. Miotałem się po różnych sklepach rowerowych i już prawie zdecydowany byłem na Leader Foxa kiedy okazało się że w zaznajomionym sklepie rozpoczęła się wyprzedaż modeli 2006 z kolekcji GF. Niewiele myśląc wsiadłem w samochód i pojechałem ;) Dysponowałem funduszem 1200zł i to miał być limit nie do przekroczenia, jednak po pierwszych oględzinach modelu Wahoo zdecydowałem się że biorę albo jego albo nic :icon_wink: Po zapożyczeniu się u ojca na kwotę 400zł wyjechałem zadowolony nowym rowerem. Jeździło się fantastycznie, nie było porównania ze starym, ciężkim klockiem o jakże wdzięcznej nazwie "American Star". Tak prezentował się mój nowy nabytek na samym początku na jednej z pierwszych wycieczek.

zdjcie43.th.jpg

Pierwsze wrażenia były fantastyczne, ale jak to w życiu bywa im więcej masz tym więcej chcesz mieć.. No i tym sposobem stopniowo zaczęły się wymiany. To opony, to hamulce, to klamki, manetki, kierownica i wiele wiele innych na amorze kończąc ;) Rower "składał" się długo bo nie stać mnie na zakup nowiutkich części za Bóg wie jaką kwotę także szukałem okazji ;) I myślę że bez wahania mogę zaryzykować stwierdzenie że się w pełni UDAŁO :D Rower powstał stosunkowo tanim kosztem ale jak na mój gust jest złożony z rozsądkiem z dobrej klasy komponentów ;) Ze "starego" Wahoo zostały... hmm... koła, sztyca, zacisk, rama, korba oraz podkładki dystansowe :P Część z tych rzeczy jeszcze się zmieni ale dopiero jak wysłużą swoje ;)

Obecna specyfikacja wygląda następująco:

Rama: Gary Fisher Wahoo (17,5")

Amortyzator: RockShox Recon 351 Solo Air + poploc

Koła: Bontrager Camino

Piasty: Shimano RM60-8

Opony: Continental Travel Contact 26x1.75 | Bontrager Jones XR 26x2.25 (zależnie od terenu)

Dętki: Michelin C4 Airstop Butyl

Pedały: Shimano PD-M520

Korba: Shimano MC09 42/32/22

Kaseta: Shimano LX

Łańcuch: Shimano HG-73 (LX)

Przerzutka Przód - Shimano XT

Przerzutka Tył - Shimano LX

Manetki: Shimano Deore

Hamulce przód/tył: Avid SD7

Sztyca: Bontrager Sport

Siodełko: San Marco SKN

Mostek: Ritchey WCS 110mm (31.8)

Kierownica: Truvativ Team (31.8)

Reszty drobnych podzespołów takich jak stery, pancerze, zacisk itp. nie podaję bo są takie jakie były oryginalnie i z czasem zostaną wymienione na coś sensownego ;) Dzisiaj została zamontowana manetka blokady skoku i na ten sezon rower przejeździ najprawdopodobniej w obecnej konfiguracji (no chyba że nie przyzwyczaję się do SKN'a lub trafi się jakaś okazja na koła czy korbę ^^).

A teraz kilka zdjęć poglądowych stanu obecnego (robione dzisiaj) :)

img0762j.th.jpg

img0763.th.jpg

img0764.th.jpg

img0765jth.th.jpg

Każda konstruktywna opinia mile widziana ;) Co jeszcze zmienić, co zmodyfikować?

Pozdrawiam

Arek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...