Arkadius88 Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam wszystkich na wstępie Przyszedł chyba wreszcie czas na napisanie czegoś na temat sprzętu który od 3 sezonów ujeżdżam A więc zaczynając od początku było to tak: w lipcu 2006 roku (z uwagi na przypływ gotówki po 18-tce ) zdecydowałem się na zakup pierwszego w życiu sprzętu który można bez obaw nazwać ROWEREM. Miotałem się po różnych sklepach rowerowych i już prawie zdecydowany byłem na Leader Foxa kiedy okazało się że w zaznajomionym sklepie rozpoczęła się wyprzedaż modeli 2006 z kolekcji GF. Niewiele myśląc wsiadłem w samochód i pojechałem Dysponowałem funduszem 1200zł i to miał być limit nie do przekroczenia, jednak po pierwszych oględzinach modelu Wahoo zdecydowałem się że biorę albo jego albo nic Po zapożyczeniu się u ojca na kwotę 400zł wyjechałem zadowolony nowym rowerem. Jeździło się fantastycznie, nie było porównania ze starym, ciężkim klockiem o jakże wdzięcznej nazwie "American Star". Tak prezentował się mój nowy nabytek na samym początku na jednej z pierwszych wycieczek. Pierwsze wrażenia były fantastyczne, ale jak to w życiu bywa im więcej masz tym więcej chcesz mieć.. No i tym sposobem stopniowo zaczęły się wymiany. To opony, to hamulce, to klamki, manetki, kierownica i wiele wiele innych na amorze kończąc Rower "składał" się długo bo nie stać mnie na zakup nowiutkich części za Bóg wie jaką kwotę także szukałem okazji I myślę że bez wahania mogę zaryzykować stwierdzenie że się w pełni UDAŁO Rower powstał stosunkowo tanim kosztem ale jak na mój gust jest złożony z rozsądkiem z dobrej klasy komponentów Ze "starego" Wahoo zostały... hmm... koła, sztyca, zacisk, rama, korba oraz podkładki dystansowe Część z tych rzeczy jeszcze się zmieni ale dopiero jak wysłużą swoje Obecna specyfikacja wygląda następująco: Rama: Gary Fisher Wahoo (17,5") Amortyzator: RockShox Recon 351 Solo Air + poploc Koła: Bontrager Camino Piasty: Shimano RM60-8 Opony: Continental Travel Contact 26x1.75 | Bontrager Jones XR 26x2.25 (zależnie od terenu) Dętki: Michelin C4 Airstop Butyl Pedały: Shimano PD-M520 Korba: Shimano MC09 42/32/22 Kaseta: Shimano LX Łańcuch: Shimano HG-73 (LX) Przerzutka Przód - Shimano XT Przerzutka Tył - Shimano LX Manetki: Shimano Deore Hamulce przód/tył: Avid SD7 Sztyca: Bontrager Sport Siodełko: San Marco SKN Mostek: Ritchey WCS 110mm (31.8) Kierownica: Truvativ Team (31.8) Reszty drobnych podzespołów takich jak stery, pancerze, zacisk itp. nie podaję bo są takie jakie były oryginalnie i z czasem zostaną wymienione na coś sensownego Dzisiaj została zamontowana manetka blokady skoku i na ten sezon rower przejeździ najprawdopodobniej w obecnej konfiguracji (no chyba że nie przyzwyczaję się do SKN'a lub trafi się jakaś okazja na koła czy korbę ^^). A teraz kilka zdjęć poglądowych stanu obecnego (robione dzisiaj) Każda konstruktywna opinia mile widziana Co jeszcze zmienić, co zmodyfikować? Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Piękny, wygląda jak strzała gotowa do lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Bardzo ładny, myślę że tutaj nie ma co zmieniać Rower ładnie stonowany i części odpowiednio dobrane. Z czasem jak okazję wyłapiesz to koła i korba, jak mówiłeś. Wtedy to już będzie mega! P.S Kiedy jakaś jazda wspólna :] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Przez święta jestem wolny ;p I będę z pewnością KM'y nabijał ^^ Wszystko złożone i gotowe do jazdy Jeszcze tylko ciężko zastanawiam się nad wymianą wszystkich linek i pancerzy... Ale to może na koniec sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Przy okazji jakie tanie i dobre pancerze i linki polecacie? Bo jak będę miał jakiś przypływ gotówki to może... ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Zważyłem rower chałupniczymi metodami (wchodzenia na wagę bez i z rowerem) i wyszło mi całe 12,7kg... nie wiem czy taka waga jest możliwa przy tych częściach O.o A może... Cóż, strasznie dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.