Skocz do zawartości

[rama] Nowa rama do lekkiego XC do 400zł

MATYS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oto mój sprzęt:

Rama : Cube Adventure CR-MO 22"

Amortyzator : Rock Shox Dart One 120mm

Kierownica : Jakiś stary Ritchey Alu

Gripy : Ritchey WCS Pianka

Mostek : Kalloy 100mm

Stery : Nie określone

Siodło : WTB Rocket V

Sztyca : Ritchey

Korba : Santour, zakręcana na imbus

Suport : Nie określono

Pedały : Author ADP-311

Hamulec tył : Shimano

Koło przód/tył 26": Ritchey

Piasta: Shimano STX

Szprychy: Nie określono

Obręcz: Ritchey Rock 440

Opona : Kenda Kobra

Klamko-manetki: Shimano Acera

Przerzutka przód: Shimano Alivio 27,2mm

Przerzutka tył: Shimano STX

Chcę wymienić ramę, ponieważ jest na mnie za duża (według wyliczeń z forum powinien zakupić rozmiar 17-18", ponieważ mam 175cm wzrostu), często jeżdżę na szosie, trochę rzadziej w lesie. Jaką ramę polecacie do 400zł aby dobrze współgrała z pozostałymi częściami a szczególnie amorem o 120mm skoku. Mam prawie wszystkie klucze, nie wymieniałem jeszcze nigdy samemu sterów i korby z suportem, czy potrzebne są do tego specjalne klucze? Trzeba będzie skrócić rurę sterową do nowej ramy? Moi faworyci to Accent El Nino, El Norte i Tormenta oraz Author Basic, może polecacie jeszcze jakieś inne ramy?

Napisano

Moze sie wypowiem, sam mam 177 wzrostu, i zakupilem Accenta tormente 17", jest za mała, ale mam wyciagnieta na maxa sztyce 350cm, i jest git ;] w lesie jezdzi sie dobrze:) na szosie gorzej. Rama jak dla mojego 60kg, jest ok. Mam ja ok 2 tys km i nie narzekam. Kolega posiada el ninio, ma ok 80kg, i tez mu sie jezdzi dobrze:)

Wiec wybieraj, ja od siebie polecam torment'e lecz ten armor... , moze byc problem bo ma za wielki skok, . A ile wazysz?

Tormenta ma rure podsiodlowa : wew: 27.2 i zewnetrzna 31.8 mm, wiec sprawdz sztyce i przerzutkeprzednia czy beda pasowac:)

Problem bedziesz mial z suportem... trzeba miec sciagacz do korby + klucz do suportu.

Napisano

Ważę 70kg, trochę poczytałem na forum i właśnie jest problem z tym widelcem a konkretnie jego skokiem, ale w końcu polecali mi go ludzie z forum to może i polecą do niego dobrą ramkę. Czyli muszę się zaopatrzyć w ściągacz do korby i klucz do suportu i powinien być już komplet. Obejma przerzutki to 27,2mm.

• Mod Team
Napisano

A który Dart ma 120 mm skoku, że tak zapytam?

Chyba nie miałeś polecanej wersji z takim skokiem do XC.

Może istnieje możliwość zmiany skoku w serwisie.

Napisano

Jest to Dart 1, odpowiednik Judy J1, wielokrotnie polecany na forum. Wątpię, żeby istniała możliwość zmiany skoku, czy ten amortyzator aż tak bardzo załamuje geometrię całego roweru? Nie ma sensownych ram pod ten amortyzator?

• Mod Team
Napisano

Darty są niskimi amorkami, często w wersji 100 są niższe, niż inne amortyzatory o skoku 80 mm.

Ale szczerze, to Judy nie miało 120 mm skoku, chyba że mowa o wersji SL (115 mm).

Nie brakuje Ci sztywności przy takim skoku i małej średnicy goleni?

• Mod Team
Napisano

To może golenie wystają ci na 115 mm.

Każdemu amortyzatorowi golenie górne wystają od 0,5 - 2 cm więcej niż wynosi jego skok, by korona nie dobijała do uszczelek.

Więc jeśli długość goleni to 115 mm to amortyzator ma 100 mm skoku, gdyż w przypadku RS'a zapas ten wynosi 1,5 cm.

Jeśli tak, to każda rama do XC podejdzie pod ten widelec.

Napisano

Ok, czyli według twoich obliczeń wychodzi na to, że mam 100mm skoku. Chyba wezmę ramkę Accenta model el norte, nawet fajnie wygląda i same pozytywne opinie.

• Mod Team
Napisano

No, jeśli golenie górne wystają na 115 mm to skok amorka to 100 mm. ;)

El Norte to niezły wybór, możesz też zobaczyć na El Nino lub Tormenta.

Napisano

a może coś z Leader Fox'a ?? taki np całkiem ładny Rover... jakieś 1,85kg w 18" jak dobrze kojarzę czyli raczej mniej niż Accent/Author.

LF Classic używam już 4 rok i ok. nawet wbicie się w Fiata CC przy ok 36km/h nie zrobiło na niej wrażenia a sztywny widelec Authora się wygioł i to bardzo :/

zajrzyj do tematu o LF i poczytaj opinie-nikt nie narzeka ;)

ale to Twój wybór :icon_wink:

Napisano

Piękna ta ramka LF Rover tylko że trochę mało dostępna, ale dało by radę kupić 18". Chyba jednak zakupię używanego accenta el norte w cenie 250zł, dobry stan, myślę, że będę zadowolony.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Zamontowałem ramę el norte,, rower zdecydowanie lepiej się sprawuje na drodze, polecam tą ramę w tej cenie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam!!

Pisze w imieniu kolegi, ktory chce złożyć rower do typowej jazdy po górach, szlakach rowerowych ( myślę, że każdy z nas podobnie zaczynał :icon_mrgreen: ).

Mamy na oku accent el norte

Potrzebny rozmiar to M amortyzator najprawdopodobniej Rock Shox Dart 2 100mm.

Co o tym sądzicie?? Może ktoś jest w stanie polecić coś lepszego w podobnej cenie.

Chętnie przyjmę uwagi na temat amorka :D.

Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc.

Napisano

zamiast darta nie lepiej kupic XCR? chociaż ja miałem rame el norte i XCR i według mnie jest to złe połączenie. Radził bym spróbować włozyc amorek 80mm

Napisano
a jak 80 mm to jaki byś polecił??

to ja się podłączę pod to pytanie, bo mnie to również interesuje ;) jaki amor 80mm do tej ramy?

Napisano

Można spróbować darta 2 albo 3 80mm, można też szukać używki typu RS pilot lub bombera o skoku 85mm {nie jest za wysoki}.

Napisano
trzeba zwrócić uwage na wysokość korony bo bedzie model 85mm z wysoką korona i sie bedzie jeździć jak na 100mm.

Bomber mx 85mm 464.3mm http://www.marzocchi.com/Template/listSPAF...UK&Sito=mtb

Rs dart 80mm 454mm http://www.sram.com/_media/techdocs/Dart%2...ll%20Models.pdf

Szukałem do manitou informacji, ale pośród ich pdf'ów takowej nie znalazłem.

Sam mam tego bombera w ramie, do której zalecane jest 80mm skoku i działa to dobrze -nie rypie geometrii {zwłaszcza że SAG możesz mieć większy}.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...