Skocz do zawartości

[manetki] gripy shimano

Elo78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , co myślicie o polączeniu przerzutek shimano Xt z gripami shimano 3x8 . Wiem że róźnica grup osprzętu jest duża ale chodzi mi o działanie takigo rozwiązania, zalety oraz wady.

Napisano

Prawda co rulez powiada, przerzutka będzie sprawdzać się dobrze, ale jej możliwości zostaną ograniczone przez zastosowane gripy. W każdym razie zastosować możesz, chociażby pod późniejszy upgrade manetek.

Napisano
Jak gripy to tylko Attacki albo Rockety.

jest jeszcze Centera :) konstrukcyjnie to samo co starsze Attacki.

a Revo to chyba tylko dla dziecka co by sobie po podwórku pojeździło. koledze po jeździe w deszczu praktycznie przestały działać. a działanie jak sam sprawdzałem bardo delikatne. w trakcie intensywniejszej jazdy jakoś tego nie widzę.

siostrze do roweru założyłem wspomniane MRX'y i jest ok. działanie b. dobre i tylko ten brak jakiegokolwiek uszczelnienia mnie niepokoi. znaczy woda nie jest problemem-jedyny metalowy element we wnętrzu to sprężynka-zapadka ale piach mógłby być problemem ;)

Napisano

absolutnie nie masz racji

centera jest zupełnie inną konstrukcją.

Taką jak X-5, taka lepiej wykonana MRX bez sprężynki wspomagającej,

Ataki od samego początku były odpowiednikiem X-7 a rockety - dawniej sachs plasma

żadne starsze ataki.

Jeszcze gdy sachs nie wpadł w łapy Srama ataki były nazywane quartz i też miały sprężynki wspomagające.

Napisano

Hmm.. ja bym szukał Sachsów Quartz i w góre (mam i nie narzekam) bądź tak jak wyżej Attacki/Rockety.

Napisano
absolutnie nie masz racji

centera jest zupełnie inną konstrukcją...

Ataki od samego początku były odpowiednikiem X-7 a rockety - dawniej sachs plasma

absolutnie???

fajne masz podejście. naprawdę :thumbsup:

fakt nie sprecyzowałem o które modele mi chodzi ale kto wie ten wie. a osoby siedzące trochę w temacie grip-shiftów wiedzą na pewno. na pewno :rolleyes:

z resztą manetek o tej konstrukcji bylo pełno i często można je znaleźć w dobrej cenie. sam posiadam owe Attacki ( odpowiednik 7.0, X-7 wtedy jeszcze nie było ) ale też 9.0Sl z 1999 i poza kolorem i ilością ciągnionej linki jest to samo. niedawno dla kumpla zmotałem Plasme ( coś innego niż Rocket który był odpowiednikiem 9.0SL 2001/02r, obecnie odpowiednik X-9 ), inny kolor-konstrukcja ta sama. inny znajomy ma Centere właśnie te starszą ( w 2007 na pewno jeszcze była taka w ofercie SRAM'a, Attack zmienił się trochę wcześniej gdzieś ok 2001r ) inny kształt gumy i tyle.

a były jeszcze przez jakiś czas 5.0 i 7.0 bazujące na tej samej konstrukcji...

http://i63.photobucket.com/albums/h157/cha.../Picture002.jpg

http://gilickibike.pl/sklep/images/SRAMGRIPYCENTERA9S.jpg

Napisano

ale żeś się uniósł :rolleyes:

Teraz na poważnie. Rzeczywiście i centera z 2003 i attack z roku 2002 wyglądały zewnętrznie identycznie różnica była w funkcjonowaniu właśnie centera jest uproszczoną konstrukcją w stosunku do attacków i nie miała sprężynki wspomagającej

Wiem bo przez jakiś czas jeździłem dokładnie na tej centerze łącznie z plastykową przerzutką centery zestaw sprawował się wyśmienicie imo lepiej niż deore

dodam jeszcze że pomiędzy tymi manetkami po zdjęciu gumki do zmiany linki widać różnice w zastosowanych materiałach. w attackach była taka gumowa zatyczka a centerze końcówkę linki należało wcisnąć w taką sztywną gumę.

Napisano
w 2007 na pewno jeszcze była taka w ofercie SRAM'a

tu pomyłka. w 2006 była na pewno w 2007 mogło już jej nie być ale nie mam jak sprawdzić :blink:

centera z 2003 i attack z roku 2002 wyglądały zewnętrznie identycznie różnica była w funkcjonowaniu właśnie centera jest uproszczoną konstrukcją w stosunku do attacków i nie miała sprężynki wspomagającej

Attack jak na zdięciu nie posiada żadnej sprężynki wspomagającej zmiane biegów.

w attackach była taka gumowa zatyczka a centerze końcówkę linki należało wcisnąć w taką sztywną gumę.

??? nie bardzo rozumiem :002: w MRX'ach linke wtykało się pod chwyt ale w centerze jest tak jak w Attacku. no chyba że w tej nowszej Centerze ( w sumie to samo co MRX z 2006 ).

co do tematu. jak manetki obrotowe to tylko SRAM.starsze konstrukcje Sachsa są lekkie i mają branie wśród miłośników lekkości. sprzedający o tym wiedzą i dlatego jeśli się takie manetki pojawiają ceny nie są niskie :002:

nowsze SRAM'y z SRS są z kolei ciężkie i drogie. znaczy w porównaniu ze starszymi modelami. i dlatego polecam szukać właśnie takich konstrukcji ^_^

a obecnie na Allegro są SRT 800. bardzo fajne manetki choc z tendencją do pękania. bynajmniej mi obydwie pękły w okolicy śruby mocującej :002:

Napisano
Attack jak na zdięciu nie posiada żadnej sprężynki wspomagającej zmiane biegów.

Tu sobie głowy nie dam urżnąć :002:

Wiem że sahs plasma miała na bank. i była leciutka :002:

co do tematu. jak manetki obrotowe to tylko SRAM

Co do tego się zgadam

Podobno obrotowe Sr Suntour`a są niezłe ale się nie wypowiadam bo nie miałem z nimi do czynienia :blink:

Napisano
Tu sobie głowy nie dam urżnąć :o

Wiem że sahs plasma miała na bank. i była leciutka :)

te Attacki jeszcze nie miały owej sprężynki. sam takie posiadam. na l-b jest kilka zdięć przeróbek jakich dokonałem. sprężynki na nich nie widać ale na zdięciach manetek które zaprezentowal Doctoree już są. z wyglądu manetki różnią się dość znacznie-te starsze nie posiadają "monitorków".

Plasma jedyna jaką znam http://fstatic1.mtb-news.de/img/photos/3/5.../SramPlasma.jpg ( a jakiś miesiąc temu załatwiłem dla kumpla sztuke nówkę ) jest ( poza kolorem ) identyczna z Attackiem więc na 99% równiez nie posiada tej spręzynki. a że był to odpowiedznik 9.0 ( które w wersji SL-pomalowanej w "carbon" również posiadam ) to nie wierzę że byłaby bardziej "rozwojowa" od 9.0. nawet obecnie nie ma manetki na poziomie X.0 a kompatybilnej z Shimano.

chyba że bylo coś w ofercie Sachsa ale nic mi o tym nie wiadomo. w googlach również nie znalazlem plasmy Sachsa jedynie te SRAM'owską. więc chyba Quartz był modelem nawyzszym.

z resztą najwyższym modelem aluminiowej przerzutki Sachsa był właśnie Quartz. ale to już czasy bardzo odległe których i ja nie pamiętam :)

waga czy to Attacka, 9.0, Plasmy itp z krótkim chwytem to ok 154g/kpl.

Napisano

Ja używam sram 3.0 i dla mnie są idealne - działają w parze z x.9 na przód i 7.0 na tył. Linki i pancerze clarks teflon. Nie mogę absolutnie nic złego na nie powiedzieć, a dodatkowo komplet waży 132 gr - zważone osobiście. Niestety system 1:1 więc do shimano nie podejdą.

Kiedyś daaawno temu używałem revo shiftów shimano z przerzutką sram centera i precyzją nie powalają, ale jeżeli chodzi o wytrzymałość to nie mogę się zgodzić że to jednorazówki - ja je ujeżdżałem jakieś 3 lata, obecnie siedzą w rowerku dziewczyny ;].

Ale może kiedyś robili je lepiej, bo ja swoje kupowałem około roku 2000.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...