Skocz do zawartości

[pedały spd] Jakie najlepsze do wyścigów ?

szbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakie najlepsze będą lekkie pedały SPD do ścigania się w maratonach i xc ? Myślałem o jakiś exustar - ale czy to dobra firma ? Może jednak polecacie coś innego z własnego doświadczenia ? Z góry dziękuję za porady . Pozdrawiam wszystkich bikerów :)

Napisano

Najlepsze pedały do maratonów to według mnie alumiowy korpus , waga do 300 gram i łozyska maszynowe. Jeśli masz nieograniczony budżet to kup ubijaki i po sprawie.

Napisano

Elo Twoje podejście mi się podoba! Wydaj tysiaczka na Cranki i będziesz szczęśliwy.

Czemu alu a nie magnezowy? Wspomniane przez ciebie Cranki i sugestia super hiper są stalowe lub Ti więc skąd "najlepiej aluminiowy korpus"?

Cranki są fajnymi pedałkami ale nie spotkałem innego tak kontrowersyjnego produktu! Jedni pieją z zachwytu inni w tym ja wyklinają na czym świat stoi. Moim zdaniem Cranki to pedały dla bardzo świadomych użytkowników!

Szbiker jeżeli nie jeździłeś na żadnych klikach proponuję rozpocząć od najprostszych Shimano 520. Spodobają ci się a będziesz chciał coś lżejszego to wybór spory. Chociażby wspomniane przez Ciebie Exustary czy inne modele Shimano.

Masz tez Cranki i identyczne LOOKi 4x4 lub cudo w modelu Quartz white :).

Jeżeli jednak to mają byc Twoje pierwsze SPD proponuje najtaniej a zarazem solidnie Shimano 520.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Witam

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Tak dla sprostowania dla Marcina, swój pierwszy kontakt z SPD i to od razu z świetnymi Shimano PD-M535 (jeśli ktokolwiek jeszcze takie pamięta :P) miałem jakieś 12 lat temu :) . Obecnie posiadam shimano (siła przyzwyczajenia :) ) model PD-M540 i jestem z nich bardzo zadowolony tzn. miały ze mną ciężki żywot a jednak mają się świetnie. Teraz mam manię lekkości :D i z tych 350g chciałbym trochę zejść. Z drugiej strony patrząc na ceny i trwałość lekkich części rowerowych powoli mi przechodzi i chyba zostanę już przy tych 540 :P

Napisano

Rulez dlatego też pisałem, że Cranki są kontrowersyjne. Zdaję sobie sprawę, że mają spore grono wyznawców. Ja obecnie z Ubijaków SL które najzwyczajniej nie dawały mi kontroli w cięższym terenie siadłem na Mallet2 i jest HIT.

Szbiker jeżeli znasz SPD to może faktycznie wspomniane Exustary. Już podstawowy model 25 ma wagę poniżej 300g.

Elo zdradź mi dobry człowieku jakie to SPD mają alu korpus?

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

O co chodzi z ta kontrowersyjnością Looków i Cranków?

A tak IMHO to jeżdżę na Sh 520 i nie jest źle :whistling: Zastanawiam się by zmienić na Cranki lub Time'y, ale póki co nie spieszy mi się na zmianę pedałów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...