Skocz do zawartości

[opony] Jak najmniej ścieralna opona do 50 zł.

kuba170495

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam opony na tył która będzie się ścierała możliwie jak najwolniej. Limit to 50 zł. Proszę o propozycje. Myślałem o jakiś typu "slik" ale nie wiem jak z wytrzymałością. Proszę o propozycje.

Napisano

W swoim rowerze mam opony Schwalbe Hurricane - po 5 kkm (połowa po szosie) zużyte może w 25 % . Naprawdę aż sam się zdziwiłem ;) Zdziwiła mnie też nieprzebijalność tej opony, nie udało mi się do tej pory złapać gumy (oprócz 5 cm szkła z butelki które pocięłoby też każdą inną oponę). Trochę ciężkie, w terenie daje się też komfortowo jeździć, a po wyjeździe na szosę można rozkoszować się skromnymi oporami toczenia :) Jednym słowem opona naprawdę uniwersalna, no chyba że chciałbyś jeździć w błocie po piasty to odradzam.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Pozwole sobie podłączyc do tematu,aby nie zakładac nowego.Otóz ja również szukam do roweru syna opon o szerokości max. 26 X 1.9- 2.0. Kwota za opone do 50 PLn.

Jazda 60 miasto,40 teren(szutry ale i troche trudniejszy teren w np. Kampinosie).

Moje 3-y propozycje to:

Maxxis Kraken

Schwalbe Black Jack

Kenda Karma

Co sądzicie o tych oponkach, amoże podrzucicie mi jakieś inne propozycje.

Napisano

Wiesz trudno jest znaleźć taką oponkę aby pogodzić jazdę po mieście i szutrach z terenem w Kampinosie. Tam to trzeba oponę o wyraźnym bieżniku która na asfalcie w mieście skończy się po 1.5-2k km. Na takie zastosowania polecam dwa komplety opon. Jakieś semislicki na szutry i miasto. Charakteryzują się one małymi oporami toczenia na asfalcie i nie najgorszym zachowaniu na szutrze o np coś takiego bardzo dobra oponka jak dla Ciebie:

http://www.allegro.pl/item631649235_opona_...ck.html#gallery

albo bardziej w stronę slicka. Jeszcze mniejsze opory toczenia:

http://www.allegro.pl/item625106885_opona_..._75_c_1446.html

a do trudniejszego terenu to masz tanie drutowane kendy karmy. Może do błota w kampinosie sie nie nadają ale jak jest sucho i wilgotno to czemu nie:D

http://www.allegro.pl/item631085045_kenda_...cz.html#gallery

Za dwa takie komplety opon(karma drut x2 + 2x cst c1436 z przesyłkami wychodzi 139.80 To najtańsza opcja dla Ciebie i polecam Ci takie zastosowanie :D

Pozdrawiam

Napisano

Ja wiem,że nie da się zrobic tak aby opona była dobra do wszystkiego.Ale chodzi mi o dobranie opon, które będą w miarę uniwersalne.Slików nie bedziemy kupować ,bo juz takie opony mamy teraz założone.Chodzi o jakieś semi sliki lub opony offroad,ale z niezbyt agresywnym bieżnikiem.

Jaka jest Wasza opinie o tych Black Jackach? Wiem że są ciężkie,ale wyglądają ciekawie.

Napisano

Jeżdżę na karmach kevlar, i są ok, nie ścierają się bardzo szybko na asfalcie - po 4 tyś przednia była prawie jak nowa, tylna była powiedzmy w 30 % zużyta, tyle że ja nie blokuję koła przy hamowaniu.

Jednak ostatnio ujawniła się ich wada - zacząłem jeździć agresywniej po lesie - tzn często wyjazdy poza wyznaczone szlaki, jazda po wąskich technicznych pieszych szlakach, i na trzy takie wyjazdy trzy razy złapałem kapcia poprzez wbicie się w oponę kolca z krzewu które rosną w tym nieszczęsnym lesie. Wcześniej przy normalnej jeździe czy to asfalt czy las nie złapałem ani razu kapcia.

Napisano

Opon black jack nie polecam, w piachu bezradne, na asfalcie bez polotu. W tylnej oponie wytarłem bieżnik tak, że po 2000km wyszła na wierzch druga warstwa gumy, chociaż to głównie z powodu nieco zbyt częstego blokowania koła na asfalcie. W zbliżonej cenie można mieć zwijaną kendę komodo o połowie wagi black jacka.

Napisano
A może Crossmarki Maxxisa, bardzo małe opory toczenia po asfalcie no i daje rade po nawet cięższym terenie

Wiem że to fajne oponki,niestety cena jest wyzsza od zaplanowanej.Przypominam szukam czegos do max 50 ( chętniej tańsze) PLN.

Dzieki Arroyo za opinie- w takim razie Black Jacki odpadaja.

A może Schwalbe Land Cruiser lub Maxxis Kraken? Używa ktoś tych oponek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...