speq Napisano 30 Marca 2009 Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Tak się zastanawiam jak wygląda sprawa z tymi ramami. Obie mają 100 mm skoku, różnią się ceną i wagą... Jak wygląda praktycznie różnica w działaniu tych ram? Czy jest w ogóle jakaś? Dzięki za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 30 Marca 2009 Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 W phosporze masz możliwość wyboru pomiędzy 100 a 120 mm. Czy będzie różnica to nie wiem, sam się kiedyś zastanawiałem na tym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Za zmianę skoku dopłacać 1000 zł - sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Prosphor ma faktycznie możliwość zmiany skoku, ponadto ma niżej przekrok i inną geometrię - bardziej górską , oraz rozmiarówka jest inna, a do tego, taką ramę mozna kupić znacznie taniej (i tą bym brał) : http://www.bike-x-perts.com/product_info.p...ducts_id/139008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A wytrzymałość? Raczej można wymagać, że podczas normalnej, niekoniecznie lekkiej eksploatacji, nie powinno się nic stać. Może powiem na czym mi zależy jeśli chodzi o ramę: ma być przede wszystkim uniwersalna, jeżdżę zarówno po asfalcie jak i w terenie - na początku chciałbym 100 mm a później zapewne 120 mm. Ma się dobrze wspinać i fajnie zjeżdżać - po wrzuceniu 120 mm nie ma się z tego zrobić krowa. Generalnie ma to być typowo turystyczna rama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Skok amortyzacji uzaleznia 120 na poczatek bedzoe ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 O tym to nie musim mi mówić ... Ja jeszcze nie mam fulla ale się przejechałem na Poisonie kolegi no i się zaczęło... Jak na razie mam Bombera MX Comp'a 105 i taki skok chcę też z tyłu. Ale jak się da zwiększyć to tym lepiej... Więc jak do zaawansowanej turystyki ta rama się nadaje? Nie znam producenta więc się wolę zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 na pewno Prosphor to rama bardziej uniwersalną niż Arsen, a ta którą wrzuciłem korzystniejsza cenowo, co do jakości to ramy tej klasy raczej nie rozsypują się przy właściwym użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Co rozumiesz przez właściwe użytkowanie? To jest raczej rama maratońska, czy raczej taki turystyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Właściwie użytkowana to znaczy , że nie będziesz na niej walił dropów 1 m Rama jest bardziej do szeroko pojętej turystyki niż do sportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Akurat drop metrowej wysokosci to jest w miare normalna rzecz jesli mowimy o rowerze MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Rower do MTB to baaardzo szerokie pojęcie, a ten nie do końca nadaje się do skoków z 1m. (Arsen wcale się do tego nie nadaje) . http://www.revver.com/video/522093/how-not-to-drop-vid-mtb/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Chcesz kupić samą ramę? W extreme-shopie? Jeżeli tak to dokładnie się upewnij jaką maja. Bo na ich stronie są dwa różne zdjęcia tej ramy (starsza i nowsza wersja), dodatkowo jest też tabelka z zupełnie inna geometrią (chyba stara) niż na stronie producenta. Według mnie cena tej ramy w E-S to trochę przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Nie wiem po co kupować w bike-arena , skoro za Odrą 1000 zł taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jak na razie zbieram informacje nt. właśnie najlepszej dla mnie ramy Podoba mi się ta propozycja ramki z Niemiec... Jakieś inne propozycje macie w podobnej cenie ze skokiem 120 mm? Niemiecka propozycja z damperem kosztuje od 550 Euro a Poison z damperem kosztuje 2500 PLN. Więc niemiecka propozycja jest tak czy inaczej tańsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 jeśli masz tyle kasy to byłby dobry wybór na twoje wymagania http://allegro.pl/item591567597_okazja_now...ace_3_2008.html myślę że jak po negocjujesz i kupisz przez sklep to do 2500-2600zł zejdą. Ja np. byłem na początku "niby" zawziętym xc bikerem na ht z 100skoku w koncowym efekcie z chęcią zmieniłem skok w rebie na 115 i rower poskładany jest i jestem zadowolony (linki poniżej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Z tańszych opcji z sensownym damperem wydaje sie ta propozycja http://www.allegro.pl/item588733135_rama_a...na_det2499.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 jeśli masz tyle kasy to byłby dobry wybór na twoje wymagania Pod warunkiem, że pasuje mu rozmiar S. Ta Meriad to jednozawias - i nie jest bynajmniej uniwersalnym rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.