Polon Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam. To mój pierwszy post na forum... Nie znam się za bardzo na rowerach, a mam bardzo głupi problem. Musiałem poprawić "położenie koła", bo się sporo przesunęło w prawo. Gdy to zrobiłem hamulce (te taki główki, to co do obręczy się przytyka) ocierały się o obręcz. Niby przesunąłem o tyle co się dało (te główki), ale było mało miejsca i teraz muszę ręką poprawiać to jak jadę, bo mi się trze ;/ Co mam teraz zrobić, bo to jest trochę denerwujące...? I jak się nazywają fachowo te moje "główki" od hamulca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Mówi się potocznie "klocki". Przeczytaj sobie na początek ten temat z FAQ: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=41824 i postępuj zgodnie z wytycznymi. Problem powinien się rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polon Napisano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Czyli mam coś z tymi podkładkami zrobić albo linkę inaczej naciągnąć? Ale bardziej zdaje mi się że tu chodzi o podkładki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Po prostu musisz od nowa wyregulować hamulce. Robi się to śrubkami - wszystko jest dokładnie opisane w podanym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 30 Marca 2009 Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Dokręć śrubkę regulującą z tej strony z której ociera. Klocki na stałe powinny się przesunąć w jedną strone. Tylko jak z jednej dokręcasz to z drugiej strony odkręcasz te śrubkę ;] Zdjęcie z budową hamulca jest na stronie którą podał admin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polon Napisano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Chyba mi o to chodziło, ale nie czaje w którą stronę działa ten mechanizm... Podejrzewam, że im bardziej się wkręci to jest większe parcie (;o), ale jakoś nie widzę zmian... No może trochę mniej teraz to trze ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jak wkręcasz śrubę to ramiona przechylają się na tą stronę, jak wykręcasz śrubę to ramiona przechylają się naprzeciwną stronę. Ot cała filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jeżeli wkręciłeś z jednej strony śrubę, to teraz spróbuj powoli odkręcać taką samą śrubę od drugiego ramienia. W ten sposób ustawisz klocki w miarę równolegle do obręczy. ups, paweł1315 już mnie ubiegł z tą radą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jakie to hamulce? Kolega miał ten sam problem w przypadku najzwyklejszych hamulców v-brake "aluminiowych", czyli no-name. Znam się na regulowaniu hamulców, ale w jego przypadku żadna metoda nie dawała żądanego efektu. Mogłem kręcić śrubkami, stosować różne napięcia sprężyny a efektu nie było widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 31 Marca 2009 Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jeśli dalej trą no to możesz poluzować trochę linkę, odkręcając śrubę mocującą linkę i trochę ja przesuń, aby ramiona były bardziej oddalone od siebie i wtedy kręć śrubkami regulującymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.