Skocz do zawartości

[napęd] nieefektywne pedałowanie

MaTT889

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie, mianowicie gdy pedałuje i na chwilę przestane i zaczynam z powrotem pedałować to pedałuję jak by nie było w ogóle łańcucha i dopiero jak tak z 2 sekundy popedałuje to dopiero zaskakuje. Co może być tego przyczyną i co mam zrobić.

Z góry Dziękuję za odpowiedź!

Napisano

może za luźny łańcuch, przełożenie albo problem z przerzutką tylną(nie wyregulowana czy coś). Też tak miałem i chyba to było tylko na wyższych przełożeniach- ale dobrze nie pamiętam.

Napisano

Tak jak pisał Creative, to pewnie problem z tylnią przerzutką.

Jak masz krzywy hak to przerzutka raczej normalnie działać nie może, bo jest pewnie ustawiona pod innym kątem do kasety niż powinna.

P.s. Łańcuch Ci się ślizga po kasecie czy po prostu kaseta się rusza, ale nie ma napędu?

Jak tak to może bębenek...

Napisano

Moim zdaniem cos z bebenkiem. Nie zazebia prawidlowo. Bo jezeli lancuch jest na zebatce, a pedalowanie nie napedza roweru, to innj przyczyny sobie nie wyobrazam.

Napisano

Jesli rozkrecisz sie na danym przelozeniu, powiedzmy 2x5 to gdy zaczniesz znow pedalowac po chwili(jak nieco zwolnisz), normalnym jest ze pierwsze kilka obrotow sa takie ''miekkie'' poniewaz musisz ''dokrecic'' do szybkosci z jaka sie poruszasz i dopiero wtedy ''zalapie'' i rozkrecasz sie znowu...

Mam nadzieje ze w miare wyraznie napisalem :)

Pozdrawiam.

A, takie cos moze tez miec miejsce jak z gorki jedziesz :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...