Skocz do zawartości

[V-ki] do ramy szosowej - czy da się to zrobić.

brateczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę lekko przerobić swoją szosówkę, a wiąże się to też z wymianą opon. Nie zmieszczą mi się pod klasyzny hamulec szosowy opony powyżej 28 milimetrów, a potrzebuję co najmniej modelu 32-35 milimetrowego z wyraźniejszym bieżnikiem.

Czy jest możliwa wymiana hamulca szosowego na V-kę przy pomocy adaptera? Czy taki wynalazek do tego służyć może: http://allegro.pl/item591456611_nowy_boost..._wys_0_hit.html ?

Napisano

Ten "wynalazek" to booster, za zadanie ma zwiększyć sztywność widełek podczas zaciskania hamulca.

Jeśli mamy dobre V-ki to łatwo można zaobserwować jak zaciskając je, widełki się troszkę schodzą, ale to również zależy od ramy.

Natomiast co do kwesti V-ek w ramie szosowej, niestety bo nie masz tam pivotów, więc zamontowanie V-ek jest niemożliwe. No niby jest taka możliwość, że dospawasz sobie pivoty, ale ja bym się w takie coś nie bawił.

Napisano

hmmm ale patrząc na ten booster... ;)

Kilka śrubek i faktycznie to mogło by chodzić

Górę przykręcasz w miejsce na hamulec szosowy

a na dole masz dwa otwory po bokach gdzie możesz piwoty zastąpić inną śrubką :P

Pytanie zasadnicze wg. mnie jest takie gdzie by mogła się opierać sprężynka (taki małe coś), zwykle do tego są trzy dziury parami, żeby móc sobie regulować w napięcie :D

Napisano

hehe. Ide o zaklad ze pierwsze hamowanie przednim hamulcem polamaloby booster. Przeciez on jest przystosowany do przenoszenia obciazen promieniowych a nie poprzecznych. Bo dziurki na sprezyny do hampli mozna zawsze nawiercic, dla chcacego nic trudnego ;).

Napisano

no tak... :P o obciążeń nie przewidziałem :)

ale jak by dobrze pokombinować np. z dwoma boosterami z dwóch stron ramy :D to może może :D

ale nie wiem, czy gra jest warta świeczki :/

Napisano

Jeśli chodzi o hamowanie przednim hamulcem to akurat mam inny pomysł: załóż widelec od crossa-masz piwoty pod v-ki a widelec jest na koła 28". Co do tyłu to obciążenia są mniejsze-możesz próbować przerabiać ramę przez zamontowanie piwotów. Booster z tyłu wytrzyma bo podczas hamowania szczęki będą dociskane do widełek.

zależy też z czego masz ramę. Zawsze możesz wywiercić i nagwintować dziurę, wkręcić piwoty, takie np:

http://www.allegro.pl/item593894234_piwoty...u_7075_pa9.html

Wypadałoby jeszcze dospawać do ramy oparcie dla sprężynek, ale to chyba nie jest specjalnie trudne. Sugerowałbym tylko dospawać oparcie przed wierceniem-łatwiej wytrasować otwór m.in.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...