Skocz do zawartości

[hamulce przewód] Przedłużanie przewodu Giant mph 3.0

aqqs

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem sobie uszkodzone giant mph 3.0 (usterka to podkładka), w każdym bądz razie piszę do was, ponieważ przedni hampel ma 75cm hudraulicznego przewodu, z czego mój amor (dmn usd 180) ma właśnie taką wysokość. Kupując hampel wiedziałem o tym, miałem nadzieję ze z czegoś dłuższy przewód dopasuję, ale nie wiem z czego. Pomyślałem by te kilka cm przewodu przedłużyć, skręcić na gwintach. Proszę o szybką pomoc.

pozdro Aqqs

sztukować? nie. wymienić.

w tej chwili w handlu jest dostepnych dużo róznych przewodów hydraulicznych. kupujesz tyle ile potrzeba - sprzedawany jest na metry.

do tego potrzebne będą: najprawdopodobniej końcówki zaprawiające do przewodu (takie "grzybki") oliwki, plus końcówki przyłączeniowe przewodu (prawdopodonie te co są w hamulcu są firmowo założone i przez to jednorazowe. do tego oringi żeby uszczelnić przyłącza przewodów. takie końcówki teź moźna dostać - np w bikershopie albo w velo Polska.

potrzebny jest teź dot 3 lub 4 do odpowietrzenia i końcówka do wkręcenia w zbiornik przy klamce.

eh, no więc tak:

przewody hydrauliczne w większości hamulców maja wciśnięte w końce przewodów specjalne końcówki przypominające grzybki z otworkiem w środkowej części. druga wymieniona część to tzw oliwki czyli metalowe pierścienie które zaciskają sie w trakcie przykręcania przewodów do zacisku i klamki. ta część po zaciśnięciu się na przewodzie jest jednorazowa i nie można jej użyć ponownie. natomiast wspomnianego wcześniej grzybka możesz wyciągnąć ze środka przecinając oliwkę i końcówkę przewodu. te "grzybki" i oliwki to cena ok 20 zł za zestaw do jednego przewodu, jeśli odzyskasz grzybki to cena dokupionych części montażowych obniży się do ceny oliwek.

w linku podanym przez ruleza po prawej stronie obok przewodu są części do zaprawiania przewodów różnych hamulców - to co prawdopodobnie będzie ci niezbędne to dwa grzybki w górnym rzędzie po lewej i znajdujące się pod nimi pierścienie czyli oliwki.

jeśli jesteś zielony to nie wiem czy nie lepiej będzie udać się do jakiegoś dużego serwisu rowerowego który będzie miał na stanie takie części oraz znajdzie się tam jakiś mechanik z doświadczeniem odnośnie hamulców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...